sobota 28. mája 2022

Zapekaná zelenina / Vegetable au gratin


ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

olej + maslo

4 ružičky karfiolu, 3 stredne veľké zemiaky, 1 mrkva, hrsť mrazeného hrachu

(ďalej môžeme použiť napríklad aj cuketu, brokolicu, farebnú papriku, fazuľkové struky, kukuricu...)

soľ

na bešamel:

menšia hrudka masla

4 strúčiky cesnaku

1 troška plnšia lyžica múky (maida)

mlieko podľa potreby

1 plná lyžička zmesi korenia na cesnakový chlebík

(obsahuje: sušený cesnak, sušenú cibuľu, sušené oregano, sušenú pažítku, soľ)

1/2 lyžičky chilli vločiek

štipka muškátového orieška

syr 
(parmezán; ja som použila mozarrella syr, lebo parmezán sa u nás nedá kúpiť a ak máte mozarrella môžete skombinovať s cheddarom)

ďalej:

vňať 
(petržlenová, koriandrová, čerstvá bazalka, pažítka alebo jarná cibuľka)



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej s maslom a pridáme nadrobno nakrájaný karfiol, zemiaky, mrkvu, hrach, prípadne inú zeleninu. Osolíme, najprv restujeme chvíľu na silnom ohni, potom ho zmiernime a restujeme do polomäkka. Občas premiešame.


Zeleninu dáme do zapekacej misky.

Pripravíme si bešamel (pred pridaním múky chvíľku orestujeme nadrobno nakrájaný cesnak), potom bešamel dochutíme zmesou na cesnakový chlebík, chilli vločkami, muškátovým orieškom. Vložíme nastrúhaný syr a necháme ho rozpustiť, dobre premiešame. (Nesolím bešamel, lebo používam slané maslo a ak použijete parmezán ten má tiež výraznú chuť.)


Bešamel vylejeme na zeleninu, pokvapkáme olivovým olejom a dáme to piecť na 180-200st. na 30min, do zlatista.


Hotové posypeme nasekanou vňaťkou.

Môžeme podávať napr. so zeleným listovým šalátom a bagetou, ktorú nakrájame a opečieme na sucho alebo s pečeným bravčovým karé alebo s lososom.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára