sobota 28. mája 2022

Zapekaná zelenina / Veg gratin


ČO POTREBUJETE (asi na 3 porcie):

maličký karfiol, 4 stredne veľké zemiaky, 1 väčšia mrkva + voda

olej + 1 červená cibuľa + štipka soli

2 plátky masla do pekáča 

soľ


na bešamel:

menšia hrudka masla

1 troška plnšia lyžica múky (maida)

mlieko podľa potreby 

1/4 lyžičky mletého čierneho korenia 

1 lyžička sušeného cesnaku 

štipka muškátového orieška 

2 plátky syra




AKO POSTUPOVAŤ:

Karfiol uvaríme (alebo sparíme) domäkka a roztlačíme. Zemiaky okrájame a pokrájame na menšie kusy. Mrkvu očistíme a pokrájame na kolieska. Zemiaky aj mrkvu dáme do hrnca, zalejeme vodou a uvaríme domäkka.

Cibuľu pokrájame na pásiky a na troške oleja opečieme do hneda.

Na dno pekáča dáme kúsok masla, naň uložíme vrstvu opečenej cibule, roztlačený karfiol a uvarené, scedené zemiaky a mrkvu. Troška osolíme.

Pripravíme si bešamel a dochutíme ho mletým čiernym korením, sušeným cesnakom, muškátovým orieškom. Vložíme plátky syra a necháme ich rozpustiť, dobre premiešame. (Nesolím bešamel, lebo používam slané maslo a aj syr má slanšiu chuť.)


Bešamel vylejeme na zeleninu a dáme to piecť na 180-200st. na 30min, do zlatista.


Môžeme podávať napr. s Uhorkovým šalátom.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára