ČO POTREBUJETE (asi na 3 porcie):
maličký karfiol, 4 stredne veľké zemiaky, 1 väčšia mrkva + voda
olej + 1 červená cibuľa + štipka soli
2 plátky masla do pekáča
soľ
na bešamel:
menšia hrudka masla
1 troška plnšia lyžica múky (maida)
mlieko podľa potreby
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1 lyžička sušeného cesnaku
štipka muškátového orieška
2 plátky syra
AKO POSTUPOVAŤ:
Karfiol uvaríme (alebo sparíme) domäkka a roztlačíme. Zemiaky okrájame a pokrájame na menšie kusy. Mrkvu očistíme a pokrájame na kolieska. Zemiaky aj mrkvu dáme do hrnca, zalejeme vodou a uvaríme domäkka.
Cibuľu pokrájame na pásiky a na troške oleja opečieme do hneda.
Na dno pekáča dáme kúsok masla, naň uložíme vrstvu opečenej cibule, roztlačený karfiol a uvarené, scedené zemiaky a mrkvu. Troška osolíme.
Pripravíme si bešamel a dochutíme ho mletým čiernym korením, sušeným cesnakom, muškátovým orieškom. Vložíme plátky syra a necháme ich rozpustiť, dobre premiešame. (Nesolím bešamel, lebo používam slané maslo a aj syr má slanšiu chuť.)
Bešamel vylejeme na zeleninu a dáme to piecť na 180-200st. na 30min, do zlatista.
Môžeme podávať napr. s Uhorkovým šalátom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára