utorok 17. mája 2022

Atta Chilla



ČO POTREBUJETE (na 4ks):

hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 220ml


1/2 hrnčeka múky Atta (celozrnnej, čo sa používa na Chapati placky)

1/4 hrnčeka ryžovej múky 

1/4 lyžičky soli

1/4 lyžičky tmavej rímskej rasce

6 karí lístkov 

1 zelená chilli paprička (nasekaná nadrobnučko)

1 lyžička bieleho jogurtu (dahi)

asi 1- 1 a 1/8 hrnčeka vody (alebo podľa potreby)




AKO POSTUPOVAŤ:

Všetky suroviny dáme do misky (ja som vynechala chilli papričku kvôli dcére), premiešame. Postupne pridávame vodu a vymiešame redšie, tekuté cesto.



Panvicu rozhorúčime, ale nesmie dymiť, oheň trocha zmiernime. Panvicu pofŕkame vodou (tá sa hneď odparí, slúži to na zníženie teploty panvice, ak by bola príliš horúca, môžeme pofŕkať pred prípravou každej dosa placky). Troška panvicu potrieme olejom. 

Cesto naberačkou premiešame za každým, keď ho ideme vyliať na panvicu. Vezmeme naberačku cesta a začneme trocha z výšky vylievať po okrajoch panvice a prechádzame do stredu tak, že len vypĺňame po troškách prázdne miesta (tento spôsob si môžete pozrieť v tomto videu od 1:14 min, ja som nemala extra ruky na natočenie 😃). Nelejeme veľa cesta naraz, placka má byť tenká. Táto dosa sa nerozotiera ako klasická dosa. 


Na okraje placky a aj na ňu nakvapkáme troška oleja a necháme ju opekať. Po chvíľke uvidíme ako sa jej okraje samé začnú dvíhať z panvice. Necháme ju doopekať do zlatista a chrumkava, len z jednej strany. Ak by sa podarila troška hrubšia môžeme opiecť chvíľočku aj z druhej strany.


Rovnako pokračujeme so zbytkom cesta.

Zmes atta múky, ryžovej múky, rímskej rasce a soli si môžeme pripraviť ako instantný mix vo väčšom množstve a mať ho po ruke vždy, keď potrebujeme urobiť tieto rýchle placky.


Podávame so Zemiakovým subzi alebo s chutney a Rasam.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára