ČO POTREBUJETE (na 4ks):
hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 220ml
1/2 hrnčeka múky Atta (celozrnnej, čo sa používa na Chapati placky)
1/4 hrnčeka ryžovej múky
(alebo múka besan miesto ryžovej, čo by mala byť základná múka pri príprave Chilla, ale existujú aj takéto variácie s inou múkou, bez ryže a fermentovania, keďže to nie je klasická Dosa)
1/4 lyžičky soli
1/4 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 zelená chilli paprička (nasekaná nadrobnučko)
1 lyžička bieleho jogurtu (dahi)
asi 1- 1 a 1/8 hrnčeka vody (alebo podľa potreby)
AKO POSTUPOVAŤ:
Všetky suroviny dáme do misky (ja som vynechala chilli papričku kvôli dcére), premiešame. Postupne pridávame vodu a vymiešame redšie, tekuté cesto.
Panvicu rozhorúčime, poprskáme ju vodou, aby sme zistili, či je dostatočne zohriata. Ak kvapky po panvici tancujú, môžeme začať s prípravou. Troška panvicu potrieme olejom.
Cesto naberačkou premiešame za každým, keď ho ideme vyliať na panvicu. Vezmeme naberačku cesta a začneme trocha z výšky vylievať po okrajoch panvice a prechádzame do stredu tak, že len vypĺňame po troškách prázdne miesta (tento spôsob si môžete pozrieť v tomto videu od 1:14 min, ja som nemala extra ruky na natočenie 😃). Nelejeme veľa cesta naraz, placka má byť tenká. Táto dosa sa nerozotiera ako klasická dosa.
Na okraje placky a aj na ňu nakvapkáme troška oleja a necháme ju opekať. Po chvíľke uvidíme ako sa jej okraje samé začnú dvíhať z panvice. Necháme ju doopekať do zlatista a chrumkava, len z jednej strany. Ak by sa podarila troška hrubšia môžeme opiecť chvíľočku aj z druhej strany.
Rovnako pokračujeme so zbytkom cesta.
Zmes atta múky, ryžovej múky, rímskej rasce a soli si môžeme pripraviť ako instantný mix vo väčšom množstve a mať ho po ruke vždy, keď potrebujeme urobiť tieto rýchle placky.
Podávame so Zemiakovým subzi alebo s chutney a Rasam.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára