utorok 17. mája 2022

Atta Chilla



ČO POTREBUJETE (na 4ks):

hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 220ml


1/2 hrnčeka múky Atta (celozrnnej, čo sa používa na Chapati placky)

1/4 hrnčeka ryžovej múky  

(alebo múka besan miesto ryžovej, čo by mala byť základná múka pri príprave Chilla, ale existujú aj takéto variácie s inou múkou, bez ryže a fermentovania, keďže to nie je klasická  Dosa)

1/4 lyžičky soli

1/4 lyžičky tmavej rímskej rasce

6 karí lístkov 

1 zelená chilli paprička (nasekaná nadrobnučko)

1 lyžička bieleho jogurtu (dahi)

asi 1- 1 a 1/8 hrnčeka vody (alebo podľa potreby)




AKO POSTUPOVAŤ:

Všetky suroviny dáme do misky (ja som vynechala chilli papričku kvôli dcére), premiešame. Postupne pridávame vodu a vymiešame redšie, tekuté cesto.



Panvicu rozhorúčime, poprskáme ju vodou, aby sme zistili, či je dostatočne zohriata. Ak kvapky po panvici tancujú, môžeme začať s prípravou. Troška panvicu potrieme olejom. 

Cesto naberačkou premiešame za každým, keď ho ideme vyliať na panvicu. Vezmeme naberačku cesta a začneme trocha z výšky vylievať po okrajoch panvice a prechádzame do stredu tak, že len vypĺňame po troškách prázdne miesta (tento spôsob si môžete pozrieť v tomto videu od 1:14 min, ja som nemala extra ruky na natočenie 😃). Nelejeme veľa cesta naraz, placka má byť tenká. Táto dosa sa nerozotiera ako klasická dosa. 


Na okraje placky a aj na ňu nakvapkáme troška oleja a necháme ju opekať. Po chvíľke uvidíme ako sa jej okraje samé začnú dvíhať z panvice. Necháme ju doopekať do zlatista a chrumkava, len z jednej strany. Ak by sa podarila troška hrubšia môžeme opiecť chvíľočku aj z druhej strany.


Rovnako pokračujeme so zbytkom cesta.

Zmes atta múky, ryžovej múky, rímskej rasce a soli si môžeme pripraviť ako instantný mix vo väčšom množstve a mať ho po ruke vždy, keď potrebujeme urobiť tieto rýchle placky.


Podávame so Zemiakovým subzi alebo s chutney a Rasam.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára