ČO POTREBUJETE (asi na 2-3 porcie):
ghee (alebo olej)
1 ázijský bobkový list (tej patta)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 hnedý kardamóm
4 guľôčky čierneho korenia
2 klinčeky
kúsok škorice (cassia)
ďalej:
1 lyžička nastrúhaného cesnaku
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
(alebo 1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty)
1 stredne veľká červená cibuľa
2 zelené chilli papričky
3/4 hrnčeka ryže basmati (alebo jeera rice)
1/2 hrnčeka čerstvého alebo mrazeného hrachu
soľ
voda podľa potreby
AKO POSTUPOVAŤ:
Ryžu prepláchneme a namočíme na pol hodinky. Potom scedíme a odložíme bokom do daľšieho použitia.
V hrnci zohrejeme ghee, pridáme všetky korenia v rozpise a na miernejšom ohni ich necháme rozvoňať.
Potom pridáme cesnak a zázvor a chvíľku restujeme. Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu, chilli papričky a cibuľu opekáme do hneda.
Potom pridáme ryžu, hrach (použila som mrazený), soľ, vody toľko, aby hladina bola asi 1cm nad ryžou, privedieme k varu, oheň zmiernime a pod mierne odchýlenou pokrievkou varíme asi 10 minút, aby sa voda odparila. Potom oheň vypneme a ryžu necháme pod pokrievkou ďalších 15 minút.
Môžeme podávať s raitou a papadmi alebo ako prílohovú ryžu k rôznym karí.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára