pondelok 14. novembra 2022

Matar pulao (ryža s hrachom) / Rice with green peas

 


ČO POTREBUJETE (asi na 2-3 porcie):

ghee (alebo olej)

1 ázijský bobkový list (tej patta)

1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)

1 hnedý kardamóm

4 guľôčky čierneho korenia

2 klinčeky

kúsok škorice (cassia)

2 zelené kardamómy (elaichi)


ďalej:

1 lyžička nastrúhaného cesnaku 

1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru 

(alebo 1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty)

1 stredne veľká červená cibuľa 

2 zelené chilli papričky 

3/4 hrnčeka ryže basmati (alebo jeera rice)

1/2 hrnčeka čerstvého alebo mrazeného hrachu

soľ

voda podľa potreby 




AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu prepláchneme a namočíme na pol hodinky. Potom scedíme a odložíme bokom do daľšieho použitia. 

V hrnci zohrejeme ghee, pridáme všetky korenia v rozpise a na miernejšom ohni ich necháme rozvoňať.

Potom pridáme cesnak a zázvor a chvíľku restujeme. Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu, chilli papričky a cibuľu opekáme do hneda.

Potom pridáme ryžu, hrach (použila som mrazený), soľ, vody toľko, aby hladina bola asi 1cm nad ryžou, privedieme k varu, oheň zmiernime a pod mierne odchýlenou pokrievkou varíme asi 10 minút, aby sa voda odparila. Potom oheň vypneme a ryžu necháme pod pokrievkou ďalších 15 minút.


Môžeme podávať s raitou a papadmi alebo ako prílohovú ryžu k rôznym karí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára