štvrtok 3. novembra 2022

Sunilove potulky po rodnej dedine a okolí

Letiskové Vada Pav (nič moc).

Sunil mal niekoľko dní voľna a keďže v rodnej dedine nebol už veľmi dlho a taktiež bolo treba dotiahnuť nejakú prácu tam, rozhodol sa, že vycestuje a zároveň skúsi nový let Mumbai -Sindhudurg, kvôli ktorému sa stavalo nové letisko. 

Výhľad na Sindhudurg, Malvani coast pri pristávaní.

♡ ♡ ♡

A tu už sa čvachtal v potoku, ktorý sa naplní vodou počas monzúnu. Odtiaľto má veľa spomienok a jaziev, keď skákali ako decká z paliem do potoka, raz narazil na kameň a dodnes má veľkú jazvu na nohe. 

Fish thali

♡ ♡ ♡


Ráno na dedine


Na indických dedinách nie je nič ako teplá a studená voda (vlastne ani v meste bez vlastného ohrievača) a tak v kúpelniach nájdete takéto nádoby, ktoré sa naplnia vodou, pod ne sa dá drevo, zapáli a takto máte teplú vodu na okúpanie. Samozrejme spôsobom bucket + jug. Na ušetrenie vody ju na seba treba liať počupiačky.


Mutton curry + set dosa


♡ ♡ ♡

Fish thali

Miestny obchodík

Dedinské trhovisko po 8 hodine večer.


Guli bhaji (robia sa len z besanu)

Kanda bhaji (je to cibuľová pakora, na ktorú u mňa na blogu nájdete recept)


♡ ♡ ♡



Prečo je podobizeň Narkasura spálená na Diwali?
Ako súčasť osláv Diwali bola 24. októbra v spálená podobizeň 'Narakasura'. Spálením oslavujú víťazstvo hinduistického boha Krišnu nad Narakasurou. Nie všade však udržiavajú tento zvyk. Väčšinou sa deň začne okúpaním sa, oblečením nového, čistého oblečenia, prípravou rangoli, delením jedla a rôznych indických cukroviniek (rodina sa stretáva), z každého rožka troška sa dá na tanier a tento tanier sa nazýva 'faral' a nakoniec ohňostrojmi a streľbou petárd.

Svetielka počas Diwali.

Diwali faral

♡ ♡ ♡


Masala zo žraloka



Dhaba (indický motorest)

hriadka s kurkumou

Vital mandir, Kelus



Shri Gautameshwar Narayan mandir, Dabholi (Lord Shiva)





♡ ♡ ♡


Elephant yam

Betel nuts 

Samosa



♡ ♡ ♡



Malvani Dashavatar natak: divadelníci si robia vlastný makeup, všetky role hrajú muži, predstavenie je bez scénára, vždy začína až v noci a trvá niekoľko hodín. Väčšinou sa jedná o náboženské témy, ale občas do toho ľúbia zamotať aj politiku. Odohráva sa vždy pri miestnom hinduistickom chráme.







♡ ♡ ♡

Zber kokosov:





♡ ♡ ♡

Bhogave beach:













♡ ♡ ♡

Piatkový dedinský trh:


























Vengurla market



Mušľová masala


♡ ♡ ♡






♡ ♡ ♡

Takto sa pripravuje Sev, vyprážané slížiky, pripravené z besanu (cícerovej múky), kurkumy, soli, chilli, prípadne ochutené s ajwain a iným korením. Z toho sa pripraví cesto, ktoré sa vtlačí do nástroja na sev. Ten funguje ako lis na cesnak.
Sev je snack a je výborný len tak, alebo aj zmiešaný s nadrobno nakrájanou červenou cibuľou, ale používa sa aj do jedál na posypanie, napr.: Bhel Puri, Papdi Puri chaat, Khakra chaat, Chole tikki chaat... chaat je v preklade snack. 
Sev sa vo veľkom používa hlavne v gujaratskej kuchyni.

Ghavan

♡ ♡ ♡





Listami sa obaľuje ovocie, aby nebolo požrané červenými mravcami skôr ako dozreje.


Figy (anjeer)






Mravčia architektúra


♡ ♡ ♡






♡ ♡ ♡




Zem je guľatá 🤪


♡ ♡ ♡





Čistenie lesa

Polievanie


♡ ♡ ♡


Boh Vetoba



♡ ♡ ♡








Príprava indickej cukrovinky Modak. Väčšinou sa pripravujú počas Ganesh festivalu 


♡ ♡ ♡

A toto je na záver, už z Mumbai, ďaľšie fotky z výletu už nebudú, lebo Sunila už nebaví fotiť 😆








Nedeľný kriket v Mumbai


♡ ♡ ♡

Predstavenie v Ravindra Natya mandir, Mumbai







♡ ♡ ♡

A dostala som aj voňavé darčeky 🙂♥️




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára