ČO POTREBUJETE (na 3-4 porcie):
na pastu:
hrsť kešu orechov
3 plné lyžice čerstvého strúhaného kokosu
1 lyžička koriandrových semien (dhaniya ke beej)
1 lyžička bieleho maku (khus khus)
1 zelená chilli paprička
voda podľa potreby
ďalej:
olej alebo ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
2 klinčeky (laung)
1 ázijský bobkový list (tej patta)
kúsok škorice (cassia)
1 veľká červená cibuľa
1 lyžička nastrúhaného cesnaku
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
(alebo 1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty)
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
3 väčšie paradajky
soľ
voda podľa potreby
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Do indických karí je dôležité použiť čerstvý kokos z orecha. V indických obchodoch by sa mohla dať kúpiť sušená kokosová dužina, ktorú stačí dať do mixéra a pomlieť. Ja strúham klasicky na tradičnom nástroji (villi), ktorý mi pred 20 rokmi vyrobil náš starý muž z ručnej kosy.
Na suchej panvici najprv na miernom ohni opečieme dohnedkava kešu orechy. Odložíme ich do misky.
Potom na tú istú suchú panvicu dáme koriandrové semienka a necháme ich na miernom ohni rozvoňať. Odložíme ich do misky.
Opäť použijeme tú istú panvicu a na sucho, pomaličky na miernom ohni na nej dohneda opečieme kokos. Často premiešavame. Odložíme do misky a všetko to necháme trocha vychládnuť.
Potom kokos, koriandrové semená, kešu orechy a ostatné suroviny vypísane "na pastu" dáme do mixéra a vymixujeme pastu/karí základ.
V hrnci zohrejeme olej alebo ghee a pridáme rímsku rascu, škoricu, kardamóm, klinčeky, bobkový list. Necháme korenie rozvoňať.
Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor, karí lístky (trocha ich požmolíme najprv v dlani) a opekáme na miernom ohni dohnedkava.
Potom pridáme kurkumu, kašmírske chilli a premiešame.
Pridáme nakrájané paradajky, soľ, troška vody a premiešame. Povaríme 10 minút na miernom ohni pod pokrievkou.
Ďalej pridáme pripravenú pastu, vodu podľa potreby, privedieme k varu, oheň zmiernime a pod pokrievkou varíme asi 20-25 minút. Ak treba upravíme hustotu karí vriacou vodou, alebo ak je príliš riedke pridáme oheň a necháme prebytočnú vodu vyvariť. Vďaka kokosu karí veľmi rýchlo zhustne, tak pozor, aby vám neprihorelo.
Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.
Podávame s ryžou alebo aj s Idli miesto Sambaru.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára