nedeľa 7. februára 2016

Arasidy

Arachis hypogaea - chutne, chrumkave arasidy su jednymi z najpopularnejsich olejnatych semien uz po starocia. Malokto vie, ze arasidy su vlastne strukoviny, ktore rastu pod zemou. Pochadzaju zo strednej Ameriky, odkial sa rozsirili dalej do sveta prostrednictvom spanielskych prieskumnikov. Momentalne sa najviac pestuju v Cine, Indii a v africkych a americkych statoch.

Po zasiati trva 120-150 dni, kym farmar moze zozberat urodu. Kazda rastlina moze mat 100-150 strukov. Hrst arasidov denne obsahuje odporucanu hladinu fenolovych antioxidantov, mineralov, vitaminov a bielkovin.


114





Arasidy su bohate na:

mineraly:

  • Med - patri k najvyznamnejsim prvkom. Casto sa oznacuje za prvok krasy, pretoze skrasluje kozu a vlasy. Patri k prvkom imunity, pretoze posilnuje telesnu imunitu. Jej vyznam je vsak ovela vacsi a je tazko posudit, ktora z mnohych funkcii je najvyznamnejsia.
  • Mangan - je potrebny pre metabolizmus bielkovin, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravu nervovu sustavu a odolny imunitny system, je nutny na produkciu energie, rast kosti, reprodukciu, rast chrupaviek a synovialneho mazu, chrani pred chudokrvnostou z nedostatku zeleza.
  • Zelezo - hlavny vyznam zeleza spociva v jeho pritomnosti v hemoglobine a vo funkcii zabezpecovat prenos kyslika z pluc do celeho organizmu, najma do mozgu, ktoreho cinnost by sa bez kyslika v kratkom case zastavila.
  • Horcik - je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov. Horcik je potrebny pre velky pocet biochemickych reakcii v ramci metabolizmu.
  • Zinok - tvori jadro inzulinovej molekuly. Poruchy tohto mechanizmu sposobuju jednu z najcastejsich chorob cukrovku, ktora byva spojena so slepotou.
  • Vapnik - je jednym z najdolezitejsich mineralov v tele. Je zakladom zubov a kosti.


vitaminy:

  • Niacin - podporuje funkciu zazivacieho ustrojenstva, koze a nervov. Rovnako ma nenahraditelnu ulohu pri premene potravy na energiu.
  • Kyselina listova - je zakladnym koenzymom metabolizmu bielkovin. Je dolezita pre tvorbu cervenych krviniek, syntezu DNA (molekuly nesucej geneticku informaciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvysuje chut do jedla a stimuluje tvorbu zaludocnej kyseliny.
  • Vitamin E - je potrebny pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedny za normalny rast a vyvin svalov, funkciu krvneho obehu, nervoveho a zazivacieho systemu. 
  • Vitamin B1 (Tiamin) - pomaha bunkam tela premienat sacharidy na energiu a je nevyhnutny pre spravnu funkciu srdca, svalov a nervoveho systemu.
  • Vitamin B6 (Pyridoxin) - hra dolezitu ulohu v metabolizme cervenych krviniek, pri raste a vyvoji kostry


Arasidy


Vyuzitie:

Arasidy sa daju jest surove (ale pozor na plesne), mozu sa upiect, uvarit, jedia sa solene, korenene aj na sladko. Prazene a drvene arasidy sa mozeu pouzit na posypanie salatov, dezertov a roznych ovocnych, zmrzlinovych z nych poharov. V Indii su oblubene varene arasidy alebo sa z nich pripravuje velmi chutne chutney. Z arasidov sa tiez vyraba maslo alebo bezlaktozove "mlieko". Dalej sa z nich tiez vyraba olej, ktory je popularny v indickej kuchyni a vhodny na hlboke prazenie.



Uporoznenie:

Arasidy mozu sposobovat nebezpecne alergie. Nadmerna konzumacia arasidov vedie k plynatosti a paleniu zahy. Neodporuca sa konzumovat ich pri hnacke.






Zdroj informacii:
okzdravie.sk,O arasidoch.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára