nedeľa 7. februára 2016

Arašídy / Peanuts

Arachis hypogaea - chutné, chrumkavé arašídy sú jednými z najpopulárnejších olejnatých semien už po staročia. Málokto vie, že arašídy sú vlastne strukoviny, ktoré rastú pod zemou. Pochádzajú zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírili ďalej do sveta prostredníctvom španielskych prieskumníkov. Momentálne sa najviac pestujú v Číne, Indii a v afrických a amerických štátoch.

Po zasiati trvá 120-150 dní, kým farmár môže zozberať úrodu. Každá rastlina môže mať 100-150 strukov. Hrsť arašídov denne obsahuje odporúčanú hladinu fenolových antioxidantov, minerálov, vitamínov a bielkovín.


114

Arašídy sú bohaté na:

minerály:

  • Meď - patrí k najvýznamnejším prvkom. Často sa označuje za prvok krásy, pretože skrášľuje kožu a vlasy. Patrí k prvkom imunity, pretože posilňuje telesnú imunitu. Jej význam je však oveľa väčší a je ťažko posúdiť, ktorá z mnohých funkcií je najvýznamnejšia.
  • Mangán - je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém, je nutný na produkciu energie, rast kostí, reprodukciu, rast chrupaviek a synoviálneho mazu, chráni pred chudokrvnosťou z nedostatku železa.
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.
  • Horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. Horčík je potrebný pre veľký počet biochemických reakcií v rámci metabolizmu.
  • Zinok - tvorí jadro inzulínovej molekuly. Poruchy tohto mechanizmu spôsobujú jednu z najčastejších chorôb: cukrovku, ktorá býva spojená so slepotou.
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí.

vitamíny:

  • Niacín - podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu.
  • Kyselina listová - je zakladným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nesúcej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.
  • Vitamín E - je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému. 
  • Vitamín B1 (Tiamin) - pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému.
  • Vitamín B6 (Pyridoxín) - hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry

Arasidy


Využitie:

Arašídy sa dajú jesť surové (ale pozor na plesne), môžu sa upiecť, uvariť, jedia sa solené, korenené aj na sladko. Pražené a drvené arašídy sa môžu použiť na posypanie šalátov, dezertov a rôznych ovocných, zmrzlinových pohárov. V Indii sú obľúbené varené arašídy alebo sa z nich pripravuje veľmi chutné chutney. Z arašídov sa tiež vyrába maslo alebo bezlaktózové "mlieko". Ďalej sa z nich tiež vyrába olej, ktorý je populárny v indickej kuchyni a vhodný na hlboké praženie.


Uporoznenie:

Arašídy môžu spôsobovať nebezpečné alergie. Nadmerná konzumácia arašídov vedie k plynatosti a páleniu záhy. Neodporúča sa konzumovať ich pri hnačke.





Zdroj informácií:
okzdravie.sk,O arašídoch.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára