Kootu je juho-indický druh jedla, ktoré pozostáva zo zeleniny a strukoviny. Tu nám zeleninu zastúpi cibuľa a ako strukovinu som použila horsegram, ktorej slovenský názov bohužiaľ neviem.
1/2 hrnčeka horsegram strukoviny
voda na jej uvarenie
ďalej:
olej
1/2 lyžičky horčičných semienok
niekoľko karí lístkov
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
(alebo nastrúhaný čerstvý cesnak aj zázvor)
2 veľké červené cibule
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
soľ podľa chuti
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Horsegram si na noc namočíme. Ráno vodu scedíme, strukovinu zalejeme novou vodou a v tlakovom hrnci uvaríme domäkka. asi 25-30 minút po natlakovaní hrnca, na miernejšom ohni. Po uvarení strukovinu scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia.
V druhom hrnci zohrejeme trocha oleja. Pridáme horčičné semienko a karí lístky a semienka necháme prasknúť. Potom pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a pol minúty restujeme na slabšom ohni. Ďalej pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. Potom pridáme kurkumu a mleté čierne korenie. Premiešame. Pridáme scedenú strukovinu, osolíme a 5 minút na stredne silnom ohni povaríme. Občas premiešame. Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame, necháme chvíľku prehriať a odstavíme z ohňa.
Horsegram - pouzil by som Mungo fazulu, ktora sa u nas da lahko kupit... ;-)
OdpovedaťOdstrániťTak :) Pod Tatrami mungo alebo hnedu nelupanu sosovicu :)
Odstrániť