nedeľa 21. februára 2016

Guava


11IMG_1121




Guava (psidium guajava) je tropicke ovocie bohate na ziviny. Ma jedinecnu chut, mnozstvo zdraviu prospesnych vlastnosti a povazuje sa za "super ovocie". Cize spada do kategorie "super foods". Je to vzdyzeleny, tropicky ker alebo skor nizky strom, ktory pravdepodobne pochadza zo strednej Ameriky. Dari sa mu v suchom, aj vlhkom podnebi, dokaze tolerovat aj kratke obdobie chladnejsich dni.


Guava


Zrele plody su makke a maju sladku pizmovu vonu a kremovu texturu duziny. Existuju rozne odrody, mozu byt biele, ruzove, zlte alebo cervene. Zrele plody maju sladko kyslastu chut. Každý plod obsahuje vela malych, polotvrdych jedlych semien, sustredenych najma v strede .


Guava


Guava je bohata na:

vitaminy:

  • Vitamin C - je dolezitym antioxidantom, ktory chrani telesne tkaniva a ostatne vitaminy. Je potrebny pre regulaciu normalneho telesneho rastu, hojenie ran a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Vitamin A - je potrebny pre normalny rast a vyvoj tela, obzvlast pre zdrave kosti a zuby. Chrani sliznice pred infekciami a je zakladom pre tvorbu fotosenzitivneho pigmentu doleziteho pre zrak.
  • Kyselina listova - je zakladnym koenzymom metabolizmu bielkovin. Je dolezita pre tvorbu cervenych krviniek, syntezu DNA (molekuly nesucej geneticku informaciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvysuje chut do jedla a stimuluje tvorbu zaludocnej kyseliny.
  • Vitamin B6 (Pyridoxine) - hra dolezitu ulohu v metabolizme cervenych krviniek, pri raste a vyvoji kostry.
  • Niacin - podporuje funkciu zazivacieho ustrojenstva, koze a nervov. Rovnako ma nenahraditelnu ulohu pri premene potravy na energiu.
  • Vitamin B1 (Tiamin) - pomaha bunkam tela premienat sacharidy na energiu a je nevyhnutny pre spravnu funkciu srdca, svalov a nervoveho systemu.
  • Vitamin E - je potrebny pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedny za normalny rast a vyvin svalov, funkciu krvneho obehu, nervoveho a zazivacieho systemu.
  • Vitamin K - je vitamin rozpustny v tukoch. Pozname jeho 3 formy, vitaminy K1, K2 a K3. Potrebny je najma pre spravnu cinnost pecene a zrazanlivost krvi. Dolezity je teda pre ludi, ktori maju problemy s krvacanim z nosa, nadmernym menstruacnym krvacanim, alebo vnutornym krvacanim. Vitamin K podporuje vstrebavanie vapnika a vplyva tak na spravny vyvoj kosti.


mineraly:

  • Mangan - je potrebny pre metabolizmus bielkovin, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravu nervovu sustavu a odolny imunitny system, je nutny na produkciu energie, rast kosti, reprodukciu, rast chrupaviek a synovialneho mazu, chrani pred chudokrvnostou z nedostatku zeleza.
  • Horcik - je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov. Horcik je potrebny pre velky pocet biochemickych reakcii v ramci metabolizmu.
  • Med - patri k najvyznamnejsim prvkom. Casto sa oznacuje za prvok krasy, pretoze skrasluje kozu a vlasy. Patri k prvkom imunity, pretoze posilnuje telesnu imunitu. Jej vyznam je vsak ovela vacsi a je tazko posudit, ktora z mnohych funkcii je najvyznamnejsia.
  • Zinok - tvori jadro inzulinovej molekuly. Poruchy tohto mechanizmu sposobuju jednu z najcastejsich chorob cukrovku, ktora byva spojena so slepotou.
  • Vapnik - je jednym z najdolezitejsich mineralov v tele. Je zakladom zubov a kosti.
  • Zelezo - hlavny vyznam zeleza spociva v jeho pritomnosti v hemoglobine a vo funkcii zabezpecovat prenos kyslika z pluc do celeho organizmu, najma do mozgu, ktoreho cinnost by sa bez kyslika v kratkom case zastavila.


Guava

guava



Zdroj informacii:
Guava
okzdravie.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára