Dnes sme sa zobudili do šedivého, monzúnového rána. Je vlhko, teplo a vyzerá, že každú chvíľku začne tíško pršať. Ako som už spomínala raz, keď prší, v Indii sa smaží. Väčšinou Cibuľové Bhaji, ale na juhu je to aj obľúbené Punugulu/Punukulu.
ČO POTREBUJETE (asi na 15 malých kúskov):
150ml suchého Urad dalu/Urid dalu
(ja pouzivam len urid dal, ale moze sa namocit aj 75ml ryze a rozmixovat potom, tak ako sa postupuje pri ceste na Dosa placky)
(ja pouzivam len urid dal, ale moze sa namocit aj 75ml ryze a rozmixovat potom, tak ako sa postupuje pri ceste na Dosa placky)
voda
soľ
štipka prášku do pečiva alebo jedlej sody bikarbony
rímska rasca
ďalej môžete použiť do cestíčka:
nadrobno nakrájanú zelenú čili papričku
nadrobno nakrájanú červenú cibuľu
AKO POSTUPOVAŤ:
Urad dal si namočíme na minimálne 6 hodín do vody. Potom prepláchneme a dáme do mixéra. S trošičkou vody vymixujeme na hustejšie cestíčko, ktoré preložíme do misky.
Do cestíčka zamiešame soľ, rímsku rascu...
... nakrájanú koriandrovú vňať...
... prášok do pečiva. Necháme ho hodinku postáť, misku zakryjeme kuchynskou utierkou.
V hrnci rozpálime dostatok oleja. Vada sa musia fritovať. Keď je olej horúci, oheň zmiernime na stredne silný, až slabší, ale nezmiernime ho celkom, inak by sa vada napili oleja a neboli by mäkkučké zvnútra a chrumkavé zvonku.
Lyžicou spúšťame do oleja male pampusiky a fritujeme z oboch strán dohneda.
Podávame s chutney.
Naprosto chápu zvyk, že když prší, tak se smaží, taky mám hned tendenci dělat úplně jiná jídla, vařit hutné polévky a smažit si topinky a samé podobné nápady :) Myslíš, že bude velký prohřešek, když bych použila jiné fazole? Co se týče surovin, je to tu trochu těžší... :)
OdpovedaťOdstrániťMeg kludne skus aj z inych strukovin. Mungo fazulky, oranzovu sosovicu, aj suseny hrach mozes skusit.
Odstrániť