piatok 26. júla 2013

Čo je to Tondli, Tindora, Ivy gourd... ?

Tindora alebo Ivy gourd (tekvica) je tiež nazývaná rôznymi menami, ako je: parwal, kundrat, tondli (Marathi), toroda, kunduri (Oriya), kovai, kundri alebo kovakkai (Malayalam), kovakka (Tamil), dondakaya (Telugu). Botanický názov je Coccinia grandis
Je to tropická, ťahavá rastlina, ktorá sa rýchlo rozrastá po stromoch, kríkoch, plotoch. Je to vonkajšia rastlina, uprednostňuje slnečnú chránenú polohu a piesčitú pôdu.



22suroviny 001


Ako domáce liečivo: 
Má rôzne liečivé vlastnosti. Šťava z koreňov a listov sa používa pri liečbe cukrovky. Listy sa používajú ako obklady pri liečbe kožnej vyrážky. 

Využitie v kuchyni: 
Existuje celý rad receptov z celého sveta. Plod sa využíva aj v indickej kuchyni. Napríklad v karí v kombinácii so zemiakmi, či mrkvou; na vysmážanie, tekvičky sa môžu plniť ako baby baklažány alebo sa pripravia na panvici s korením a kokosom ako masala. Používa sa aj pri príprave Sambaru, v kombinácii s inou zeleninou, so strukovinami. 

Nutričné hodnoty: 
Tindora je bohatá na beta-karotén. Obsahuje mix komplexných sacharidov, vlákniny, širokú škálu vitamínov skupiny B a minerálov. Je to cenný zdroj živín. Výskum ukázal tiež, že konzumácia 50 gramov plodov tindory denne môže pomôcť udržať hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Tindora bola klasifikovaná ako liečivá bylina v tradičnej thajskej a Ajurvédskej medicíne. Je to antioxidant - výborný „čistič“ krvi. 

Neodporúča sa tehotným a kojacim ženám. 



22suroviny 002


Obsahuje: 

Vitamíny: 
  • Vitamín C – je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Vitamín B1 – pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému. Nedostatok vitamínu môže spôsobovať slabosť, únavu a poškodenie nervov. Úplný nedostatok vitamínu B1 vedie k ochoreniu zvanému beri-beri.
  • Vitamín B2 – hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvolňovaní energie zo sacharidov.
  • Vitamín A – je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.

Minerály: 
  • Draslík – udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca.
  • Vápnik – je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
  • Železo – hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.



22suroviny 023


Ako Tondli kupovať: 
Uistite sa, že „koža“ je svetlozelená a nie príliš tmavá. Musí byť tiež hladká a plod pevný, nie zvädnutý. 

Skladovanie: 
Najlepší spôsob uskladnenia je: zabaliť ich do plastového vrecka alebo ich v uzavretej nádobe dať do chladničky, do zásuvky na zeleninu. Plody takto môžu vydržať až 1 týždeň. 



Zdroje informacií:
http://www.onlyfoods.net/ivy-gourd-coccinia-grandis.html 
http://www.vahrehvah.com/indianfood/tindora-or-ivy-gourd 
http://www.spiceflair.com/ivy-gourd
http://www.okzdravie.sk/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára