nedeľa 21. júla 2013

Goánske krevetové karí / Goan shrimp curry





ČO POTREBUJETE (na 3 - 4 porcie):

1/2kg čerstvých kreviet (vannamei - white leg shrimp)

na marinádu:
1 lyžička strúhaného zázvoru
1 lyžička strúhaného cesnaku
1 lyžička mletej kurkumy
soľ
4 lupienky Kokum

na pastu:
1 lyžica koriandrových semien
1 lyžica rímskej rasce
1/2 lyžičky guľatého čierneho korenia
8 klinčekov
kúsok škorice
5 kašmírskych sušených chilli papričiek (alebo 1 lyžička kašmírskeho chilli korenia)
5 strúčikov cesnaku

na karí:
olej
niekoľko karí lístkov
2 zelené chili papričky

2 stredne veľké paradajky
soľ
voda podľa potreby






AKO POSTUPOVAŤ: 

Krevety očistíme a dáme do misky. 



Pridáme suroviny na marinádu. Premiešame a necháme pol hodiny v chladničke odležať.



Suroviny na pastu dáme do mixéra a s použitím vody vymixujeme na pastu.



Potom v hrnci zohrejeme olej. Pridáme karí lístky, zelené chili papričky a chvíľu popražíme. 



Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom ohni domäkka. Trocha ju osolíme, aby sme urýchlili proces a aby neprihorela.



Ďalej pridáme nadrobno nakrájané paradajky a restujeme na miernom ohni asi 10min., občas premiešame.



Pridáme pastu a vodu a karí privedieme k varu. Potom oheň zmiernime a pod pokrievkou povaríme 15min. Občas premiešame. 



Potom pridáme kokosové mlieko, vodu na úpravu konzistencie (ak treba), namarinované krevety (spolu s kokum) a povaríme 8 - 10min.



Nakoniec dochutíme soľou ak treba (pozor, solili sme krevety aj cibuľu), vmiešame nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa. 




Karí podávame so sparenou ryžou a ďalšou prílohou ako napríklad smaženými krevetkami. 

2 komentáre:

  1. Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné použiť aj sušené kari listy, čerstvé som nezohnal.
    Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, myslim, ze je. Nedavajte ich na horuci olej na zaciatku, ja by som ich podrvila a pridala len vtedy, ked sa pridavaju s kokosovym mliekom.

      Odstrániť