piatok 1. apríla 2011

Karí (Dal) z červenej šošovice / Masoor dal with coconut milk


IMG_7378



ČO POTREBUJETE:

1 hrnček sušenej červenej šošovice / 1 cup of orange/red lentils masoor dal)
4-5 hrnčekov vody / 4 - 5 cups of water
ghee / ghee
1 lyžička cesnaku / 1 tsp of chopped garlic
2 menšie červené cibule / 2 smaller red onions
karí lístky / few curry leaves
1 lyžičku tamarindovej pasty / 1 tsp tamarind paste
2 sušené červené chilli papričky / 2 dry red chillies
1 lyžičku mletého koriandru / 1 tsp ground coriander
200ml kokosového mlieka / 200ml coconut milk
soľ / salt
1/3 lyžičky mletého kašmírskeho chilli korenia / 1/3 tsp kashmiri chilli powder
1/3 lyžičky mletej kurkumy / 1/3 tsp termaric (haldi)


IMG_7383



AKO POSTUPOVAŤ:

Červenú šošovicu prepláchneme vo vode. / Rinse the lentils in water.

IMG_7359



Vložíme ju do hrnca, zalejeme vodou a pridáme tamarindovú pastu. Dáme variť. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a poloprikryté varíme 10 minút (kontrolujte si vodu, aby sa vám nevyvarila!) / Place lentils in a pot, add water and tamarind paste. Bring it to boil. Reduce the heat and cook half-covered for 10 minutes (check the water in dal so that it does not burn!)

2



Potom pridáme kokosové mlieko, soľ, kašmírske chilli korenie a kurkumu, premiešame a na miernom ohni varíme ďalších 5 minút. / Then add coconut milk, salt, kashmiri chilli powder and termaric, stir well and cook for 5min on low heat.

3



Kým sa karí varí posledných 5 minút, pripravíme si Tadka. Nakrájame si nadrobno cibuľu a cesnak. V panvici zohrejem ghee a cibuľu aj cesnak orestujeme domäkka. Pridáme karí lístky, červené sušené chilli papričky a mletý koriander a premiešame. Restujeme ďalšiu minútu. / While the curry/dal is cooking we will prepare Tadka. Finely chop the onion and garlic. In a pan, heat the ghee and fry the onion and garlic until soft. Add curry leaves, dry red chillies, ground coriander and stir. Saute for another minute.

1


Nakoniec Tadka vylejeme do mierne vriaceho karí, premiešame, prehrejeme 3 minúty a podávame s dusenou ryžou. (Ak sa vám vyvarí voda, pridávajte po troškách prevarenú, horúcu vodu. Karí má byť krémové, nie ako vodová polievka a nie ani príliš husté.) / Finally, pour Tadka into a slightly boiling curry, stir well, heat through for 3 minutes and serve with steamed rice. (If the water evaporated from your dal, add some boiled water and stir well. Curry should be creamy, not like thin soup and not too thick.)

IMG_7375

6 komentárov:

  1. toto musi byt dobrota miska:) sosovicu zboznujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ano Lubka, toto je velmi jednoduche kari a chutou vyborne, treba vyskusat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Miska, taketo nieco by som si hned dala, zase vyckavam prilezitost, az moji krpci vystrcia paty z domu, bo oni len klasiku zjedia :-) a ide sa varit exotika, mnam!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento recept sa u nás varí dosť často. Chutí vynikajúco je rýchly a netreba mať doma veľkú zásobu potravín na to aby som ho mohla spraviť. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť