piatok 1. apríla 2011

Karí (Dal) z červenej šošovice


IMG_7378



ČO POTREBUJETE:

1 hrnček sušenej červenej šošovice
4-5 hrnčekov vody
1 lyžičky cesnaku
2 menšie červené cibule
karí lístky 
1 lyžičku tamarindovej pasty
2 sušené červené chilli papričky 
1 lyžičku mletého koriandru
200ml kokosového mlieka
soľ
1/3 lyžičky mletého kašmírskeho chilli korenia
1/3 lyžičky kurkumy


IMG_7383



AKO POSTUPOVAŤ:

Červenú šošovicu prepláchneme vo vode.

IMG_7359



Vložíme ju do hrnca, zalejeme vodou a pridáme tamarindovú pastu. Dáme variť. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a poloprikryté varíme 10 minút (kontrolujte si vodu, aby sa vám nevyvarila!)

2



Potom pridáme kokosové mlieko, soľ, kašmírske chilli korenie a kurkumu, premiešame a na miernom ohni varíme ďalších 5 minút.

3



Kým sa karí varí posledných 5 minút, pripravíme si Tadka. Nakrájame si nadrobno cibuľu a cesnak. V panvici zohrejem ghee a cibuľu aj cesnak orestujeme domäkka. Pridáme karí lístky, červené sušené chilli papričky a mletý koriander a premiešame. Restujeme ďalšiu minútu.

1


Nakoniec Tadka vylejeme do mierne vriaceho karí, premiešame, prehrejeme 3 minúty a podávame s dusenou ryžou. (Ak sa vám vyvarí voda, pridávajte po troškách prevarenú, horúcu vodu. Karí má byť krémové, nie ako vodová polievka a nie ani príliš husté.)

IMG_7375

6 komentárov:

  1. toto musi byt dobrota miska:) sosovicu zboznujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ano Lubka, toto je velmi jednoduche kari a chutou vyborne, treba vyskusat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Miska, taketo nieco by som si hned dala, zase vyckavam prilezitost, az moji krpci vystrcia paty z domu, bo oni len klasiku zjedia :-) a ide sa varit exotika, mnam!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento recept sa u nás varí dosť často. Chutí vynikajúco je rýchly a netreba mať doma veľkú zásobu potravín na to aby som ho mohla spraviť. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť