piatok 1. apríla 2011

Dal z červenej šošovice s kokosovým mliekom / Masoor dal with coconut milk


IMG_7378



ČO POTREBUJETE:

150ml sušenej červenej šošovice
voda podľa potreby 
1 lyžička cesnaku
1 stredne veľká červená cibuľa
1 lyžička tamarindovej pasty
2 sušené červené chilli papričky
1 lyžičku mletého koriandru
soľ
1/2 lyžičky mletého kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy


IMG_7383



AKO POSTUPOVAŤ:

Červenú šošovicu prepláchneme vo vode. 

IMG_7359


Vložíme ju do hrnca, zalejeme vodou a pridáme tamarindovú pastu. Dáme variť. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a poloprikryté varíme 10 minút (kontrolujte si vodu, aby sa vám nevyvarila!) 

2


Potom pridáme kokosové mlieko, soľ, kašmírske chilli korenie a kurkumu, premiešame a na miernom ohni varíme ďalších 5 minút. 

3


Kým sa karí varí posledných 5 minút, pripravíme si Tadka

Nakrájame si nadrobno cibuľu a cesnak. V panvici zohrejem ghee a cibuľu aj cesnak orestujeme domäkka. Pridáme karí lístky, červené sušené chilli papričky, mletý koriander a premiešame. Restujeme ďalšiu minútu. 

1


Nakoniec Tadka vylejeme do mierne vriaceho karí, premiešame, prehrejeme 3 minúty a podávame s dusenou ryžou. (Ak sa vám vyvarí voda, pridávajte po troškách prevarenú, horúcu vodu. Karí má byť krémové, nie ako vodová polievka a nie ani príliš husté.) 

IMG_7375


Podávame s ryžou, prípadne aj s papadmi.

6 komentárov:

  1. toto musi byt dobrota miska:) sosovicu zboznujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ano Lubka, toto je velmi jednoduche kari a chutou vyborne, treba vyskusat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Miska, taketo nieco by som si hned dala, zase vyckavam prilezitost, az moji krpci vystrcia paty z domu, bo oni len klasiku zjedia :-) a ide sa varit exotika, mnam!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento recept sa u nás varí dosť často. Chutí vynikajúco je rýchly a netreba mať doma veľkú zásobu potravín na to aby som ho mohla spraviť. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť