ČO POTREBUJETE:
200g šampiňónov
na pastu:
3 plné lyžice čerstvo strúhaného kokosu
1 lyžička bieleho maku
asi 10ks kešu orechov
15 guličiek čierneho korenia
1 lyžička koriandrových semien
1 lyžička tmavej rímskej rasce
troška vody na vymixovanie pasty
ďalej:
olej alebo ghee
niekoľko karí lístkov
3 zelené chilli papričky
2 stredne veľké červené cibule
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty (alebo čerstvo strúhaný zázvor a cesnak, 1/2 lyžičky z každého)
1 väčšia paradajka
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého pálivého chilli korenia
soľ
voda podľa potreby
1 lyžička garam masala
menšia hrsť koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
V kadhai si zohrejeme trocha oleja alebo ghee a na miernom ohni opečieme kokos dohnedkava.
Opečený kokos dáme do mixéra. Pridáme všetky ostatné suroviny uvedené v časti "na pastu" a s troškou vody vymixujeme na pastu. Kokosovú pastu si odložíme bokom do ďalšieho použitia.
V tom istom kadhai, kde sme opekali kokos si znova zohrejeme trocha oleja alebo ghee. Pridáme karí lístky a chilli papričky a minútku restujeme. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni ju restujeme domäkka.
Potom pridáme cesnakovo - zázvorovú pastu a nadrobno nakrájanú paradajku. Restujeme, kým sa paradajka nerozpadáva.
Keď sa paradajka rozpadne pridáme mletú kurkumu a mleté chilli korenie. Premiešame a minútku restujeme.
Ďalej pridáme očistené a nakrájané šampiňóny, osolíme a premiešame. Znova asi 2 minúty restujeme.
Potom pridáme kokosovú pastu, premiešame a podlejeme trochou vody, aby nám vzniklo hustejšie karí. Karí privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme pod pokrievkou 5-6 minút.
Potom pridáme garam masala a nasekanú čerstvú koriandrovú vňať, premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Necháme pod pokrievkou ešte asi 15 minút odpočívať.
Ahoj, dlhšie som sa odhodlával na toto kari (logistika ingrediencií + babračka s predprípravou kokosu - ozaj, sušený strúhaný kokos, trebárs predtým namočený, by nesplnil účel?...asi treba vyskúšať)...až mi zhnili šampióny v chladničke. :)
OdpovedaťOdstrániťVčera som ich zamenil za kuracie prsia (vopred som ich zatiahol na panvici a ďalej ako šampióny v Tvojom recepte). Dali sme aj chleba naan s múkou hladkou 00 (že keď už indické, tak poriadne!).
Resumé: večera vynikajúca, stálo to za námahu....myslím, že aj pre klasické slovenské jazýčky, je to výborné kari - chcem povedať, že nie sú tam pre nás také nezvyklé chute ako trebárs klinčeky a pod...
Dík za super web.
Ekvivalent
Tento komentár bol odstránený autorom.
OdpovedaťOdstrániťS kuraci masom to bolo urcite tiez fajnove :) Som velmi rada, ze vam chutilo!
OdpovedaťOdstrániť