utorok 18. novembra 2014

Šampiňónová korma

IMG_7175



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 

na pastu:
1 lyžička bieleho maku
asi 10ks kešu orechov
15 guličiek čierneho korenia
1 lyžička koriandrových semien
1 lyžička tmavej rímskej rasce
troška vody na vymixovanie pasty

ďalej:
olej alebo ghee
niekoľko karí lístkov 
3 zelené chilli papričky 
2 stredne veľké červené cibule
1/2 lyžičky cesnakovo - zázvorovej pasty (alebo čerstvo strúhaný zázvor a cesnak, 1/4 lyžičky z každého)
1 väčšia paradajka
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého pálivého chilli korenia
soľ
voda podľa potreby
1 lyžička garam masala
menšia hrsť koriandrovej vňate


IMG_7183



AKO POSTUPOVAŤ:

V kadhai si zohrejeme trocha oleja alebo ghee a na miernom ohni opečieme kokos dohnedkava.

1


Opečený kokos dáme do mixéra. Pridáme všetky ostatné suroviny uvedené v časti "na pastu" a s troškou vody vymixujeme na pastu. Kokosovú pastu si odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

2

3


V tom istom kadhai, kde sme opekali kokos si znova zohrejeme trocha oleja alebo ghee. Pridáme karí lístky a chilli papričky a minútku restujeme. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni ju restujeme domäkka.

4


Potom pridáme cesnakovo - zázvorovú pastu a nadrobno nakrájanú paradajku. Restujeme, kým sa paradajka nerozpadáva.

5


Keď sa paradajka rozpadne pridáme mletú kurkumu a mleté chilli korenie. Premiešame a minútku restujeme.

6


Ďalej pridáme očistené a nakrájané šampiňóny, osolíme a premiešame. Znova asi 2 minúty restujeme.

7


Potom pridáme kokosovú pastu, premiešame a podlejeme trochou vody, aby nám vzniklo hustejšie karí. Karí privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme pod pokrievkou 5-6 minút. 

8


Potom pridáme garam masala a nasekanú čerstvú koriandrovú vňať, premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Necháme pod pokrievkou ešte asi 15 minút odpočívať.

9


Môžeme podávať napríklad s maslovým Naanom.


IMG_7179

3 komentáre:

  1. Ahoj, dlhšie som sa odhodlával na toto kari (logistika ingrediencií + babračka s predprípravou kokosu - ozaj, sušený strúhaný kokos, trebárs predtým namočený, by nesplnil účel?...asi treba vyskúšať)...až mi zhnili šampióny v chladničke. :)
    Včera som ich zamenil za kuracie prsia (vopred som ich zatiahol na panvici a ďalej ako šampióny v Tvojom recepte). Dali sme aj chleba naan s múkou hladkou 00 (že keď už indické, tak poriadne!).
    Resumé: večera vynikajúca, stálo to za námahu....myslím, že aj pre klasické slovenské jazýčky, je to výborné kari - chcem povedať, že nie sú tam pre nás také nezvyklé chute ako trebárs klinčeky a pod...
    Dík za super web.
    Ekvivalent

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. S kuraci masom to bolo urcite tiez fajnove :) Som velmi rada, ze vam chutilo!

    OdpovedaťOdstrániť