utorok 18. novembra 2014

Šampiňónová korma / Korma with button mushrooms

IMG_7175



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov / 200g button mushrooms 

na pastu / for paste:
3 plné lyžice čerstvo strúhaného kokosu / 3 full tbsp freshly grated coconut 
1 lyžička bieleho maku / 1 tsp white poppy seeds (khus khus)
asi 10ks kešu orechov / about 10 cashews
15 guličiek čierneho korenia / 15 black peppercorns
1 lyžička koriandrových semien / 1 tsp coriander seeds
1 lyžička tmavej rímskej rasce / 1 tsp black cumin (shahi jeera)
troška vody na vymixovanie pasty / water to make a paste

ďalej / to finish with:
olej alebo ghee / oil or ghee
niekoľko karí lístkov / few curry leaves 
3 zelené chilli papričky / 3 green chillies 
2 stredne veľké červené cibule / 2 medium size red onions 
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty (alebo čerstvo strúhaný zázvor a cesnak, 1/2 lyžičky z každého) / 1 tsp ginger garlic paste (or 1/2 tsp of each, freshly grated)
1 väčšia paradajka / 1 big tomato 
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)
1/2 lyžičky mletého pálivého chilli korenia / 1/2 tsp chilli powder 
soľ / salt
voda podľa potreby / water as needed
1 lyžička garam masala / 1 tsp garam masala 
menšia hrsť koriandrovej vňate / small handful of coriander leaves 


IMG_7183



AKO POSTUPOVAŤ:

V kadhai si zohrejeme trocha oleja alebo ghee a na miernom ohni opečieme kokos dohnedkava. / Heat oil or ghee in kadhai and roast grated coconut on low heat, until it's brownish. 

1


Opečený kokos dáme do mixéra. Pridáme všetky ostatné suroviny uvedené v časti "na pastu" a s troškou vody vymixujeme na pastu. Kokosovú pastu si odložíme bokom do ďalšieho použitia. / Put roasted coconut into mixer, add the rest of the ingredients listed under "for paste" and little bit of the water and mix to make a paste. Keep aside.

2

3


V tom istom kadhai, kde sme opekali kokos si znova zohrejeme trocha oleja alebo ghee. Pridáme karí lístky a chilli papričky a minútku restujeme. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni ju restujeme domäkka. / Heat oil or ghee in same kadhai. Add curry leaves and green chillies and fry for a minute. Add finely chopped onion and fry on low heat until it's soft. 

4


Potom pridáme cesnakovo - zázvorovú pastu a nadrobno nakrájanú paradajku. Restujeme, kým sa paradajka nerozpadáva. / Add ginger garlic paste and chopped tomato. Fry on low heat until tomato is soft/mashed.

5


Keď sa paradajka rozpadne pridáme mletú kurkumu a mleté chilli korenie. Premiešame a minútku restujeme. / Then add turmeric and chilli powder. Stir and sauté for a minute. 

6


Ďalej pridáme očistené a nakrájané šampiňóny, osolíme a premiešame. Znova asi 2 minúty restujeme. / Add cleaned and cut mushrooms, salt and stir well. Sauté for 2min.

7


Potom pridáme kokosovú pastu, premiešame a podlejeme trochou vody, aby nám vzniklo hustejšie karí. Karí privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme pod pokrievkou 5-6 minút. / Add coconut paste, stir and add little water. Curry is of thicker consistency. Bring it to boil and reduce the heat. Cook it covered for 5 to 6min.

8


Potom pridáme garam masala a nasekanú čerstvú koriandrovú vňať, premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Necháme pod pokrievkou ešte asi 15 minút odpočívať. / Add garam masala and chopped coriander leaves, stir well and cook through. Remove kadhai from the heat. Let it rest covered for 15min.

9


Môžeme podávať napríklad s maslovým Naanom. / Serve with Butter Naan.


IMG_7179

3 komentáre:

  1. Ahoj, dlhšie som sa odhodlával na toto kari (logistika ingrediencií + babračka s predprípravou kokosu - ozaj, sušený strúhaný kokos, trebárs predtým namočený, by nesplnil účel?...asi treba vyskúšať)...až mi zhnili šampióny v chladničke. :)
    Včera som ich zamenil za kuracie prsia (vopred som ich zatiahol na panvici a ďalej ako šampióny v Tvojom recepte). Dali sme aj chleba naan s múkou hladkou 00 (že keď už indické, tak poriadne!).
    Resumé: večera vynikajúca, stálo to za námahu....myslím, že aj pre klasické slovenské jazýčky, je to výborné kari - chcem povedať, že nie sú tam pre nás také nezvyklé chute ako trebárs klinčeky a pod...
    Dík za super web.
    Ekvivalent

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. S kuraci masom to bolo urcite tiez fajnove :) Som velmi rada, ze vam chutilo!

    OdpovedaťOdstrániť