Plantain je zeleninový banán. Pred podávaním je treba ho uvariť, upiecť, vysmažiť - neje sa surový. Používa sa v mnohých slaných jedlách tak, ako napr. zemiaky. Celkom zrelé banány, ktoré majú čiernu kožu sa používajú na prípravu dezertov. Zelené banány sa používajú ako zelenina, prílohy alebo samostatné jedlo.
Plantainy obsahujú:
Vitamíny:
- beta-karotén - hlavným prínosom beta-karoténu pre naše telo sú jeho antioxidačné vlastnosti a provitamín A.
- vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
- vitamín B6 - (pyridoxín) hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry.
- vitamín K - je vitamín rozpustný v tukoch. Potrebný je najmä pre správnu činnosť pečene a zrážanlivosť krvi. Dôležitý je teda pre ľudí ktorí majú problémy s krvácaním z nosa, nadmerným menštruačným krvácaním, alebo vnútorným krvácaním. Vitamín K podporuje vstrebávanie vápnika a vplýva tak na správny vývoj kostí.
- kyselinu listovú - je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nosiacej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.
Minerály:
- železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.
- horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. Horčík je potrebný pre veľký počet biochemických reakcií v rámci metabolizmu.
- zinok - kladne pôsobí na metabolizmus cukrov, bielkovín a tukov.
- jód - hlavnou úlohou je regulovanie rýchlosti telesného metabolizmu.
- fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
- selén - posilňuje imunitný systém.
Upozornenie:
Plantainy môžu spôsobiť kožné a alergické reakcie u citlivých jedincov. Môžu vyvolať "orálny alergický syndróm", ktorý spôsobuje svrbenie a opuch v ústach alebo v hrdle počas niekoľkých hodín.
Iný typ reakcie súvisí s alergiou na latex. Ovocie môže vyvolať žihľavku a môže spôsobiť nevoľnosť, vracanie a hnačku.
Zdroje informácií:
http://www.livestrong.com/article/252321-plantain-nutrition-information/
http://www.nutrition-and-you.com/plantains.html
http://www.okzdravie.sk/
http://www.zdravie.sk/clanok/45779/beta-karoten-pripravi-pokozku-na-slnecne-luce
http://www.zdravie.sk/clanok/45779/beta-karoten-pripravi-pokozku-na-slnecne-luce
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára