sobota 31. mája 2025

Ryžový nákyp s mangom / Rice pudding with mango


ČO POTREBUJETE (asi na 3 - 4 porcie):

100g ryže
325ml mlieka
štipka soli
50g masla
35g cukru
2 vajcia



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu prepláchneme a dáme do hrnca. Zalejeme ju mliekom, pridáme štipku soli a mlieko privedieme k varu. Keď sa začne variť, oheň zmiernime a chvíľkami premiešame. Keď ryža začne hustnúť začneme miešať pomaly vkuse, až kým ryža nie je mäkká. Vznikne nám zmes ako hustejšia kaša. Hrniec odstavíme z ohňa a do ryže zamiešame maslo.



Keď ryža vychládne (nemusí byť studená, len tak, aby sa žĺtky nezrazili v replej ryži)  vmiešame cukor a žĺtky. Žĺtky najprv trocha prešľaháme vidličkou.

Z bielkov vyšľaháme sneh a ten potom zľahka vmiešame do ryže.



Rúru vyhrejeme na 180st. Pekáč vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Ryžovú zmes doňho vylejeme a uhladíme. Nákyp pečieme 40 - 50min. Posledných 15min som nákyp nadokryla s alobalom, aby zvrchu neprihorel a dopiekla.



Podávame ho s kompótom a poprášime ho s práškovým cukrom.


Ja som k nemu urobila mangovú zmes.

1 veľké alebo 2 stredne veľké zrelé mangá
1/2 - 1 lyžica cukru (podľa toho, aké sladké je mango)
1 plochá lyžička mletej škorice
(štipka mletého kardamómu)
1 badyán
maslo

V hrnci na masle trocha skaramelizujeme cukor. Pridáme badyán, nakrájané mango, škoricu a kardamóm (ten môžeme vynechať, ak nie je po ruke) a chvíľku pomaličky premiešavame, aby sa mango obalilo karamelom. Pridáme ešte kúsok masla a odstavíme z ohňa.


☆ ☆ ☆


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára