ČO POTREBUJETE:
12ks krabov (chimbori)
opražené korenie:
arašídový olej
20 guľôčok čierneho korenia
1/2 lyžičky fenyklových semien
5 klinčekov
1 lyžička koriandrových semien
na chilli pastu:
10ks sušených chilli papričiek (byadgi chilli)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
opražené korenie
trocha vody
na kokosovú pastu:
1/2 väčšej červenej cibule
2 veľké hrste čerstvo nastrúhaného kokosu
1/2 bieleho maku
trocha vody
na karí:
1/2 väčšej červenej cibule
soľ
voda z klepietok podľa potreby
7-8ks kokum
1/2 lyžičky malvani masala (nemusí byť)
AKO POSTUPOVAŤ:
Krabov očistíme a dobre premyjeme.
Nožičky rozmixujeme s vodou a dobre precedíme. Precedenú vodu z nožičiek neskôr použijeme pri varení.
V hlbšej panvici zohrejeme olej, pridáme korenie na opraženie a necháme rozvoňať a trocha zmeniť farbu. Vyberieme ho na tanierik.
Na chilli pastu:
Chilli papričky, opražené korenie a kurkumu dáme do mixéra, pridáme troška vody a vymixujeme dohladka. Odložíme bokom do misky do ďaľšieho použitia.
Na kokosovú pastu:
Ten istý olej, ktorý sme použili na opraženie korenia zohrejeme. Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a opražíme na miernom ohni dohneda.
Pridáme čertvý kokos a premiešavame, opekáme dohneda. Potom pridáme mak a premiešame. Zmes presunieme do mixéra a necháme trocha vychládnuť.
Potom pridáme trocha vody a vymixujeme na hladkú pastu. Odložíme bokom do ďaľšieho použitia.
Na karí:
V druhej hlbšej panvici zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme ju domäkka.
Pridáme očistených krabov, osolíme.
Premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni podusíme chvíľku, zmenia farbu.
Potom pridáme chilli pastu a premiešame. Opäť zakryjeme a podusíme chvíľku, kraby si pustia šťavu.
Pridáme kokosovú pastu a trocha vody z nožičiek, premiešame.
Pridáme kokum a opäť premiešame.
Ak máme malvani masala, pridáme a premiešame.
Ešte chvíľu povaríme a odstavíme z ohňa.
Poznámka: Ak nemáte chilli papričky, rozmixujte opečené korenie s kokosom a pri pridaní kokosovej pasty pridajte mleté chilli korenie. Kokum sa môže nahradiť citrónovou šťavou.
Pre menej pálivé karí môžete použiť sušené kašmírske chilli papričky.
Rovnaké karí sa môže urobiť s krevetami, len vynechajte fenyklové semienka a mak.
Zjedené! 😃
Recept je od švagrinej a jedlo aj pripravila.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára