piatok 2. mája 2025

Krabie kokosové karí (Chimbori kalvan) / Crab curry with coconut


ČO POTREBUJETE:

12ks krabov (chimbori)

opražené korenie:
arašídový olej
20 guľôčok čierneho korenia
1/2 lyžičky fenyklových semien
5 klinčekov
1 lyžička koriandrových semien

na chilli pastu:
10ks sušených chilli papričiek (byadgi chilli)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
opražené korenie
trocha vody

na kokosovú pastu:
1/2 väčšej červenej cibule
trocha vody

na karí:
1/2 väčšej červenej cibule
soľ
voda z klepietok podľa potreby
7-8ks kokum
1/2 lyžičky malvani masala (nemusí byť)



AKO POSTUPOVAŤ:

Krabov očistíme a dobre premyjeme.
Nožičky rozmixujeme s vodou a dobre precedíme. Precedenú vodu z nožičiek neskôr použijeme pri varení.



V hlbšej panvici zohrejeme olej, pridáme korenie na opraženie a necháme rozvoňať a trocha zmeniť farbu. Vyberieme ho na tanierik.



Na chilli pastu:
Chilli papričky, opražené korenie a kurkumu dáme do mixéra, pridáme troška vody a vymixujeme dohladka. Odložíme bokom do misky do ďaľšieho použitia.



Na kokosovú pastu:
Ten istý olej, ktorý sme použili na opraženie korenia zohrejeme. Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a opražíme na miernom ohni dohneda.



Pridáme čertvý kokos a premiešavame, opekáme dohneda. Potom pridáme mak a premiešame. Zmes presunieme do mixéra a necháme trocha vychládnuť.

Potom pridáme trocha vody a vymixujeme na hladkú pastu. Odložíme bokom do ďaľšieho použitia.




Na karí:
V druhej hlbšej panvici zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme ju domäkka.



Pridáme očistených krabov, osolíme.



Premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni podusíme chvíľku, zmenia farbu.



Potom pridáme chilli pastu a premiešame. Opäť zakryjeme a podusíme chvíľku, kraby si pustia šťavu.



Pridáme kokosovú pastu a trocha vody z nožičiek, premiešame.



Pridáme kokum a opäť premiešame.



Ak máme malvani masala, pridáme a premiešame.



Ešte chvíľu povaríme a odstavíme z ohňa.



Ak sa vám karí podarí troška viac vodové, podávame ho s ryžou. Ak je husté, podávame s Chapati.




Poznámka: Ak nemáte chilli papričky, rozmixujte opečené korenie s kokosom a pri pridaní kokosovej pasty pridajte mleté chilli korenie. Kokum sa môže nahradiť citrónovou šťavou.
Pre menej pálivé karí môžete použiť sušené kašmírske chilli papričky. 
Rovnaké karí sa môže urobiť s krevetami, len vynechajte fenyklové semienka a mak.



Zjedené! 😃

Recept je od švagrinej a jedlo aj pripravila.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára