ČO POTREBUJETE:
1/2kg čerstvých kreviet
na marinádu:
2 lyžice odtečeného hustého bieleho jogurtu
1 lyžička mletého chilli korenie
1 lyžička mletej kurkumy
1 baby citrón
na pastu:
15 strúčikov cesnaku
namočený sušený tamarind o veľkosti baby citróna
4-5 lyžičiek ghee roast masala (recept na masalu nájdete nižšie ⬇️ )
ďalej:
2 lyžice ghee
1 lyžička mletého koriandru
hrsť karí lístkov
2 lyžičky práškového jaggery (ak máme jaggery v kocke, stačí 1 lyžička a rozpustiť ho v troške vody)
soľ
1 lyžica ghee na dokončenie
AKO POSTUPOVAŤ:
Tamarind dáme do misky, zalejeme vodou a necháme máčať asi 20-30min.
Krevety očistíme a dáme do misky. Pridáme suroviny na marinádu a dobre premiešame. Necháme marinovať 15min.
Do mixéra dáme namočený tamarind (bez vody), ghee roast masala a cesnak. Vymixujeme na pastu, bez použitia vody. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.
V hlbšej panvici (kadhai) zohrejeme 2 lyžice ghee. Pridáme namarinované krevety (snažíme sa nepridať tekutinu z marinády, ak nejaká zostala v miske) a premiešame. Necháme na silnom ohni minútku, krevety zmenia farbu a skrútia sa.
Potom pridáme pripravenú pastu a dobre premiešame. Pridáme soľ a premiešame.
Pridáme mletý koriander, karí lístky, jaggery a premiešame. Pridáme 1 lyžicu ghee a necháme 2 minúty povariť, oheň troška zmiernime.
Jedlo by nemalo mať veľa šťavy, ale stane sa, že krevety pustia vodu, hlavne ak použijeme mrazené a niekedy aj jogurt môže byť redší.
Podávame napríklad s Chapati.
● ● ●
Na domácu GHEE ROAST MASALA:
ČO POTREBUJETE:
15ks sušených chilli papričiek (mix 5ks kashmiri, bedgi a guntur chillies)
1 a 1/2 lyžice koriandrových semien
1 lyžička semien senovky gréckej
1 lyžička rímskej rasce
1/2 lyžičky tmavých horčičných semienok
1 lyžička guľôčok čierneho korenia
na dokončenie:
1 hnedý kardamóm
asi 2cm škorice
AKO POSTUPOVAŤ:
Na suchej panvici na miernom ohni opečieme vymenované koreniny a chilli papričky. Ku koncu pridáme kardamóm, škoricu a bobkový list a hneď oheň vypneme.
Necháme to vychládnuť, dáme do mixéra a vymixujeme na prášok.
Skladujeme v sklenej, dobre uzavretej nádobke.
Recept je od švagrinej.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára