štvrtok 15. mája 2025

Krevety na ghee / Prawn ghee roast


ČO POTREBUJETE:

1/2kg čerstvých kreviet

na marinádu:
2 lyžice odtečeného hustého bieleho jogurtu
1 lyžička mletého chilli korenie
1 lyžička mletej kurkumy
1 baby citrón

na pastu:
15 strúčikov cesnaku
namočený sušený tamarind o veľkosti baby citróna
4-5 lyžičiek ghee roast masala (recept na masalu nájdete nižšie ⬇️ )

ďalej:
2 lyžice ghee
1 lyžička mletého koriandru
2 lyžičky práškového jaggery (ak máme jaggery v kocke, stačí 1 lyžička a rozpustiť ho v troške vody)
soľ

1 lyžica ghee na dokončenie



AKO POSTUPOVAŤ:

Tamarind dáme do misky, zalejeme vodou a necháme máčať asi 20-30min.

Krevety očistíme a dáme do misky. Pridáme suroviny na marinádu a dobre premiešame. Necháme marinovať 15min.



Do mixéra dáme namočený tamarind (bez vody), ghee roast masala a cesnak. Vymixujeme na pastu, bez použitia vody. Odložíme bokom do ďalšieho použitia. 



V hlbšej panvici (kadhai) zohrejeme 2 lyžice ghee. Pridáme namarinované krevety (snažíme sa nepridať tekutinu z marinády, ak nejaká zostala v miske) a premiešame. Necháme na silnom ohni minútku, krevety zmenia farbu a skrútia sa.

Potom pridáme pripravenú pastu a dobre premiešame. Pridáme soľ a premiešame. 

Pridáme mletý koriander, karí lístky, jaggery a premiešame. Pridáme 1 lyžicu ghee a necháme 2 minúty povariť, oheň troška zmiernime.

Jedlo by nemalo mať veľa šťavy, ale stane sa, že krevety pustia vodu, hlavne ak použijeme mrazené a niekedy aj jogurt môže byť redší.



Podávame napríklad s Chapati.

● ● ●

Na domácu GHEE ROAST MASALA:



ČO POTREBUJETE:

15ks sušených chilli papričiek (mix 5ks kashmiri, bedgi a guntur chillies)
1 a 1/2 lyžice koriandrových semien
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička guľôčok čierneho korenia

na dokončenie:
1 hnedý kardamóm
asi 2cm škorice


AKO POSTUPOVAŤ:

Na suchej panvici na miernom ohni opečieme vymenované koreniny a chilli papričky. Ku koncu pridáme kardamóm, škoricu a bobkový list a hneď oheň vypneme.



Necháme to vychládnuť, dáme do mixéra a vymixujeme na prášok.
Skladujeme v sklenej, dobre uzavretej nádobke.

Recept je od švagrinej.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára