pondelok 30. júna 2025

Briam (pečená zelenina) / Briam (oven roasted veggies)


ČO POTREBUJETE:

8 - 10 lyžíc paradajkového sósika (do sósika som zamiešala 1 lyžicu kečupu, nemusíte to robiť)

4 stredne veľké zemiaky
1/2 cukety

soľ
mleté čierne korenie
sušené oregano

petržlenová vňať (najlepšie čerstvá, ale ak nemáme, môže byť aj sušená)
4 - 5 strúčikov cesnaku
olivový olej



AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky okrájame a nakrájame na kolieska. Cuketu aj cibuľu očistíme a tiež nakrájame na kolieska. Zemiaky a cuketu dáme do veľkej misky, pridáme soľ, korenie, oregano a premiešame. Pridáme nastrúhný cesnak, petržlenovú vňať, olivový olej a opäť premiešame.



Na spodok pekáčika rozotrieme polovicu paradajkového sósika, na to dáme zemiaky, cuketu a cibuľu. Ak nám na spodu misky zostal olej a ochutiny všetko to vylejeme na zeleninu do pekáčika. Vrch prelejeme zbytkom paradajkového sósika. (Ak sa vám s tým chce pohrať, ukladajte po jednom dokola smerom do stredu ako špirálu tak, že prekladáte zemiaky s cuketou a medzi ne kde tu cibuľu.)



Pekáčik zakryjeme (použila som na to alobal) a pečieme na 200st, 45min. Potom alobal odstránime a pečieme ďalších 35 - 40min. Hotové pokropíme olivovým olejom.



Podávať môžeme s nakrájanou a  nasucho opečenou bagetou, syrom feta a olivami alebo ako prílohu napríklad k pečenému kuraťu, k jahňaciemu mäsu alebo aj k rybám.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára