utorok 10. júla 2012

Toor dal chilla

Dnes sme sa zobudili do príjemného rána. Vzduch bol svieži a na oblohe plávali potrhané mraky.



V noci bola silná búrka so silným vetrom, takmer ako keby sa prehnal cyklón. Oknami lomcovalo a vietor hviždal pomedzi škáry. Odnieslo to prádlo, ktoré som deň pred tým zavesila neskoro a nestihlo do večera preschnúť. A tak som ho nechala na šnúrach aj cez noc... ráno som našla pár kúskov v mokrom piesku, tak môžem prať nanovo 🙃 Cestou do školy sme sa brodili cez niekoľko veľkých kalúž na ceste, našťastie záplavy z toho nie sú.



Dnes ráno som robila na raňajky placky prípravou podobné Dosa plackám. Rozdiel je v tom, že cesto nie je z ryže, ale zo šošovice. Môžete podávať s vašim obľúbeným chutney. (Pôvodne sa placky Chilla robia z lúpaného Moong dal a pôvodný recept sa volá "Moong dal chilla", ja som moong dal nemala, ale placky sú aj tak výborné.)




ČO POTREBUETE (na 11ks):

200ml Toor dal
50ml Urid dal
(múka besan by mala byť základná múka pri príprave Chilla, ale existujú takéto variácie aj len zo strukovín, bez ryže)
soľ
voda podľa potreby

na Tadka:
1/3 lyžičky Ajwain
1/3 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/3 lyžičky mletej kurkumy



AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal a Urid dal si namočíme na 2 hodiny vo vode.



Potom ich prepláchneme v čistej vode a s trochou novej čistej vody rozmixujeme na cesto, ktoré má konzistenciu asi ako na palacinky (alebo Dosa).



Na tadka: V menšom hrnci zohrejeme trocha ghee. Pridáme ajwain, rímsku rascu a kurkumu. Necháme semienka chvíľku popražiť, aby zavoňali. Pridáme karí lístky a necháme ich prasknúť (čo je hneď).



Tadka vlejeme spolu s ghee do pripraveného cesta, pridáme soľ a zamiešame. Cesto necháme aspoň 15 minút postáť. Potom ak treba, môžeme ho zriediť ešte vodou, lebo postátím môže zhustnúť troška.




Panvicu si rozpálime tak, aby na nej kvapky vody tancovali. Oheň zmiernime. Naberačkou vylejeme cesto na panvicu a oblou časťou naberačky cesto krúživým pohybom od stredu rozotrieme na placku (ako pri Dosa). Na okraje placky nakvapkáme troška oleja.




Opečieme z oboch strán do hnedkava.

Podávame s obľúbeným chutney, napríklad s kokosovým.

• • •

A dnes ráno som mala aj diváka pri fotení placiek 🐕 To je náš túlavý psík, čo chodí do liahne na obed a u nás pri dverách spáva.


♡ ♡ ♡


3 komentáre:

  1. mnam, exoticky fajnovo vyzeraju tie placky, ja uz by som chcela take nieco z tychto tvojich dobrot ochutnat, posli mi aspon jednuuu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Fotka mraku i psika je uzasna :) A tez bych placky i cokoliv z tvych dobrot ochutnala, jen kdyby to slo :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ked vymyslia teleport (uz konecne, sak Star Trek je uz stary serial!!), tak mozete prist na ochutnavky :) Dakujem dievcata za zastavenie :)

    OdpovedaťOdstrániť