streda 15. júna 2011

Kokosové chutney / Coconut chutney

Ak si budete v Indii kupovať pouličné jedlo, kde máte ako prílohu chutney, vyberajte si radšej čistejšie hotely. Často sa stane, že voda, ktorú používajú nie je filtrovaná/čistá a môžete z toho dostať naháňačku na záchod. To platí aj pre ovocné džúsy, ktoré sa predávajú v malých obchodíkoch, kde vám ich čerstvo umixujú.



ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku na suroviny má 200ml)

1 lyžica Channa dal
1/3 lyžičky čerstvého nastrúhaného zázvoru
1 - 2 zelené čili papričky
1 lyžička tamarindovej pasty
soľ
asi 1/2 hrnčeka vody

na tadka:
1 lyžica ghee
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky horčičného semienka
1 lyžička urid dalu
1 sušená kašmírska čili paprička




AKO POSTUPOVAŤ:

Na suchej panvici opečieme Channa dal do slabohneda. Treba ju stále premiešavať. Opečenú namočíme do trochy vody na 20 minút.

Do mixéra dáme nastrúhaný čerstvý kokos (nepoužívajte strúhaný, čo sa používa do koláčov), pridáme nastrúhaný zázvor, zelenú čili papričku.

Scedíme Channa dal a pridáme tiež do mixéra. Ďalej pridáme tamarindovú pastu a troška soli (dosolíme neskôr, hotové chutney). Pridáme vodu (Postupne, nie všetku naraz. Niekto má rád husté čatní a niekto viac vodové. V reštauráciách sa väčšinou podáva redšie.) a čatní vymixujeme dohladka. Vymixované čatní dáme do misky.



Pripravíme si Tadka:
V hrnčeku zohrejeme ghí a pridáme horčičné semienko, ktoré necháme prasknúť. Potom pridáme červenú čili papričku (ak chcete viac pálivé, môžete ju pokrájať do Tadka; ja som dala vcelku) a Urad dal. Premiešavame až kým Urad dal nezačne troška hnednúť. Nakoniec pridáme karí lístky, ktoré necháme prasknúť. (Ak máte slabé zuby, urid dal môžete vynechať, ten je tam dosť chrumkavý, tak nech si zub nevylomíte.)

Tadka vylejeme do čatní a premiešame. Čatní mám najradšej vychladené, takže ho môžete na 30 minút uložiť do chladničky a podávať napríklad s plackami Dosa, Uthappam, Ghavan alebo Idli.


♡ ♡ ♡


11 komentárov:

  1. ...to je určite výborné, lebo to perfektne vyzerá :-) to hnedé je Channa dal? je to nejaká strukovina?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To hnede je Urad dal oprazeni na ghee. Channa dal je rozmixovane s kokosom a je to nieco ako velka zlta sosovica.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. jooj,to musi byt vyborne..a aky to luxus,cerstvy kokos:)dala by som si povedat:)krasne fotky,Miska!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Toto pre mna vyzera super exoticky!!! Nedala by som sa dvakrat nukat! Skvele!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dakujem :) a este pripomienka pre cestovatelov do Indie...nejest ziadne catni v malych hoteloch v Indii a na ulici, lebo donho davaju necistu vodu a dovolenka by mohla skoncit na zachode alebo na pohotovosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak jsem vyrobil, abych mel co k Idli a je to skvele.. dik

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ahoj...rozumiem tomu dobre, ze tie strukoviny (urad a chana) su tam viacmenej surove? dik

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano spravne, chana po namoceni trocha zmakne, aby sa dala dobre mixovat a urid ma byt "chrumkavy".

      Odstrániť