streda 19. novembra 2025

Maslové kura (virálne, nie tradičné) / BUTTER CHICKEN (not the traditional recipe)

Do tradičného, autentického receptu nejde cibuľa. V tom sa líši Butter chicken od Chicken tikka masala. Toto (netradičné) butter chicken je taký virálny hit sociálnych sietí a je vynikajúce.


ČO POTREBUJETE:

1/2 kg kuracích pŕs (môžete zvoliť aj vykostené stehná)

na marinádu:
100ml bieleho nesladeného jogurtu
1 plná lyžička nastrúhaného cesnaku
1 plná lyžička nastrúhaného zázvoru
(alebo 2 lyžičky cesnakovo zázvorovej pasty)
1 kopčitá lyžička garam masala
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletej rímskej rasce
1 lyžička kašmírskeho chilli korenia
2 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej
soľ

olej na opečenie mäsa

na omáčku/karí:
50g masla + 1 lyžica oleja
soľ

1 lyžička nastrúhaného cesnaku
1 lyžička nastrúhaného zázvoru
(alebo 1 a 1/2 lyžičky cesnakovo zázvorovej pasty)
1 lyžička garam masala
1/2 lyžičky mletej rímskej rasce

2 väčšie rozmixované paradajky
1 lyžička kašmírskeho chilli korenia
1/4 lyžičky kajenského korenia (nemusí hyť, pridajte ho len ak chcete trocha pálivejšie karí)
2 lyžice nesolených kešu orechov

2 lyžičky cukru (alebo jaggery)
3 lyžice sladkej smotany



AKO POSTUPOVAŤ:

Prsia nakrájame na menšie kusy. V dostatočne veľkej miske zmiešame suroviny na marinádu a mäso do nej poriadne zamiešame. Misku zakryjeme a mãso necháme marinovať cez moc v chladničke.

Na druhý deň mäso môżeme ugrilovať v rúre (tak ako tu)  alebo opečieme na oleji v hlbokej panvici, na silnom ohni. Vyberieme ho na tanier a odložíme bokom do daľšieho použitia.



Pripravíme si omáčku. V tej istej panvici zohrejeme maslo+olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a restujeme asi 5 - 7min. Občas premiešame.



Pridáme cesnak, zázvor, rímsku rascu, garam masala a pol minútky restujeme.



Pridáme rozmixované paradajky (alebo len nakrájané na drobno, veď sa to bude aj tak mixovať), kašmírske chilli korenie, (kájenské korenie) a kešu orechy. Varíme na miernom ohni asi 10min. Občas premiešame. Potom túto zmes necháme trocha vychládnuť a rozmixujeme do hladka.



Omáčku vrátime do panvice (na oheň), pridáme trocha vody na zriedenie a premiešame. 

Pridáme cukor, sladkú smotanu a premiešame. Omáčku privedieme k varu. Pridáme mäso (a zbytok marinády z misky, v ktorej sa mäso marinovalo) a dovaríme ho v omáčke ďalších 5 - 10 minút (podľa toho ako dlho sme ho opekali na panvici). 

Hotové posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou, pridáme ešte plátok masla, prejdeme varom a odstavíme z ohňa.



Karí podávame s plackami ako napr. maslový Naan, Paratha alebo Chapati.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára