Do tradičného, autentického receptu nejde cibuľa. V tom sa líši Butter chicken od Chicken tikka masala. Toto (netradičné) butter chicken je taký virálny hit sociálnych sietí a je vynikajúce.
ČO POTREBUJETE:
1/2 kg kuracích pŕs (môžete zvoliť aj vykostené stehná)
na marinádu:
100ml bieleho nesladeného jogurtu
1 plná lyžička nastrúhaného cesnaku
1 plná lyžička nastrúhaného zázvoru
(alebo 2 lyžičky cesnakovo zázvorovej pasty)
1 kopčitá lyžička garam masala
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletej rímskej rasce
1 lyžička kašmírskeho chilli korenia
2 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej
soľ
olej na opečenie mäsa
na omáčku/karí:
50g masla + 1 lyžica oleja
1 veľká červená cibuľa
soľ
1 lyžička nastrúhaného cesnaku
1 lyžička nastrúhaného zázvoru
(alebo 1 a 1/2 lyžičky cesnakovo zázvorovej pasty)
1 lyžička garam masala
1/2 lyžičky mletej rímskej rasce
2 väčšie rozmixované paradajky
1 lyžička kašmírskeho chilli korenia
1/4 lyžičky kajenského korenia (nemusí hyť, pridajte ho len ak chcete trocha pálivejšie karí)
2 lyžice nesolených kešu orechov
2 lyžičky cukru (alebo jaggery)
3 lyžice sladkej smotany
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Prsia nakrájame na menšie kusy. V dostatočne veľkej miske zmiešame suroviny na marinádu a mäso do nej poriadne zamiešame. Misku zakryjeme a mãso necháme marinovať cez moc v chladničke.
Na druhý deň mäso môżeme ugrilovať v rúre (tak ako tu) alebo opečieme na oleji v hlbokej panvici, na silnom ohni. Vyberieme ho na tanier a odložíme bokom do daľšieho použitia.
Pripravíme si omáčku. V tej istej panvici zohrejeme maslo+olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a restujeme asi 5 - 7min. Občas premiešame.
Pridáme cesnak, zázvor, rímsku rascu, garam masala a pol minútky restujeme.
Pridáme rozmixované paradajky (alebo len nakrájané na drobno, veď sa to bude aj tak mixovať), kašmírske chilli korenie, (kájenské korenie) a kešu orechy. Varíme na miernom ohni asi 10min. Občas premiešame. Potom túto zmes necháme trocha vychládnuť a rozmixujeme do hladka.
Omáčku vrátime do panvice (na oheň), pridáme trocha vody na zriedenie a premiešame.
Pridáme cukor, sladkú smotanu a premiešame. Omáčku privedieme k varu. Pridáme mäso (a zbytok marinády z misky, v ktorej sa mäso marinovalo) a dovaríme ho v omáčke ďalších 5 - 10 minút (podľa toho ako dlho sme ho opekali na panvici).
Hotové posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou, pridáme ešte plátok masla, prejdeme varom a odstavíme z ohňa.







Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára