Barani gulas

Tak ako na Slovensku mozno mate problem zohnat nejake suroviny na indicku kuchynu, tak mam aj ja obcas problem zohnat suroviny na slovensku kuchynu. Ale beriem to ako vyzvu. Ked mam na to jedlo chut, jednoducho skusam ako to urobit z dostupnych surovin. No a niektore suroviny si musim vzdy so sebou priviezt alebo mi mama v balicku posle. Ako napriklad domacu mletu papriku z myjavskeho trhu alebo suseny majoran, ktory som u nas v obchode nevidela. Uz som varila gulas z kuracieho masa, ale kedze manzel kuracie maso neje, dnes som si povedala, ze uvarim z baranieho, aby ochutnal nieco "nase" zasa. Neberte to ako tradicny, autenticky recept, je to moja snaha urobit ho v mojich podmienkach, co najlepsie a tak autenticky ako sa len da.



22barani gulas 031


CO POTREBUJETE:

1/2kg baranieho masa (curry cuts)

na marinadu:
1 lyzica mletej sladkej papriky
1/3 lyzicky mleteho chilli korenia
1 lyzicka mleteho koriandru
8 strucikov cesnaku
2 lyzice oleja

dalej:
ghee
3 velke cibule (alebo aby jej bolo tolko, kolko masa)
1 zelena paprika
2 stredne velke paradajky
sol
1 zelena chilli papricka
1/3-1/2 pohara vriacej vody
1 stredne velky zemiak
5 strucikov cesnaku
1 lyzicka suseneho majoranu



22barani gulas 038



AKO POSTUPOVAT:

Maso umyjeme, vysusime a dame do misky. Pridame suroviny na marinadu - cesnak nastruhame. Poriadne maso s marinadou premiesame a nechame cez noc odlezat v chladnicke.

22barani gulas 004

22barani gulas 006


V hrnci zohrejeme dostatok ghee (2-3 lyzice). Pridame nadrobno nakrajanu cibulu a na miernom ohni ju restujeme, az kym nie je makka, priesvitna. Trva to dlhsie, neponahlajte sa v tomto bode. Obcas ju premiesame.

22barani gulas 008

1


Potom pridame nadrobno nakrajanu papriku a 2 minutky restujeme.

22barani gulas 012


Pridame namarinovane maso a na silnejsom ohni opekame, obcas premiesame. Nechame maso zatiahnut.

22barani gulas 013


Potom ho osolime a podlejeme 1/3 pohara vriacej vody. 

22barani gulas 014


Pridame tiez hned nadrobno nakrajane paradajky a premiesame. 

22barani gulas 015


Hrniec prikryjeme, ohen zmiernime a gulas varime hodinu. Obcas maso skontrolujeme a premiesame.

22barani gulas 018


Kym sa gulas vari, mozeme si pripravit domace pecivo, ci chlieb. Ja som pripravila zemle: muka atta a maida, sol, trocha cukru, olej, susene drozdie, lanove semienka a voda. Pred pecim potrieme vlaznou vodou a pecieme na 180st., 25-30 minut.

22barani gulas 017


Ked je maso po hodine varenie makke, pridame nastruhany zemiak, cesnak a suseny majoran, premiesame a este 10 minut povarime pod pokrievkou, na miernom ohni.

2


Hrniec odstavime z ohna a gulas nechame aspon 20 minut este odpocivat pred podavanim.

22barani gulas 021


Podavame s chlebom, pecivom alebo knedlou.


Komentáre