pondelok 25. marca 2013

Kande Pohe / Rice flakes with onion

Kande Pohe sú typické raňajky indického štátu Maharashtra. Bežne sa podávajú v rodine môjho manžela. Dobre zasýtia, sú ľahko stráviteľné a dodajú telu energiu hneď z rána (vhodné pre deti). 

Ryžové fliačky sa dajú kúpiť v rôznych hrúbkach, od toho potom závisí doba ich namočenia. Tenké fliačky stačí len prepláchnuť. Názov jedla v doslovnom preklade znamená "cibuľa a ryžové fliačky".




1kande pohe 027



ČO POTREBUJETE (pribl. pre 4 osoby):

3 poháre (600ml) Pohe - ryžové fliačky alebo vločky (použila som "strednú hrúbku - medium thickness") / 3 cups of rice flakes
voda na ich prepláchnutie a namočenie / water to rinse them and soak

arašidový olej / peanut oil 
1 plochá lyžička tmavých horčičných semien / 1 tsp brown mustard seeds 
1 plochá lyžička rímskej rasce / 1 tsp cumin (jeera)
štipka asafoetida / pinch of asafoetida (hing)
1 veľká (alebo 2 stredné veľké) červená cibuľa; nakrájaná nadrobno / 1 big (or 2 medium size) red onion, finely chopped 
1-2 zelené chilli papričky / 1 to 2 green chillies
8-10ks karí lístkov / 8 to 10 curry leaves 
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)
soľ / salt
čerstvá koriandrova vňať / fresh coriander leaves 
čerstvý strúhaný kokos / fresh coconut 

(lúpané, opražené arašidy môžeme použiť pri servírovaní na tanieri) / (peeled and roasted peanuts to garnish with)



1kande pohe 044



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžové fliačky aspoň 2-3krát prepláchneme. Namočíme do studenej vody, aby boli ponorené asi na pol minúty. Potom vodu scedíme (trocha ich stlačíme, akoby vyžmýkame, ale rukou pretrasieme, aby nezostali v hrči). Fliačky necháme v miske, prikryjeme ju a odložíme do ďalšieho použitia. / Rinse the rice flakes at least 2 to 3 times and soak them in the cold water for about half a minute. Then drain the water, squeeze flakes gently so that you remove excess water and fluff them a bit with your hand. Keep aside until further use. 

0

01

1


V kadhai alebo v hlbšej panvici zohrejeme arašidový olej. Pridáme horčičné semienka, rímsku rascu a asafoetida, necháme ich prasknúť a rozvoňať. / Heat oil in kadhai. Add mustard seeds, cumin and asafoetida, let the seeds crack and release its aroma. 

2


Pridáme nadrobno (veľmi jemnučko) nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom ohni do mäkka. / Add finely chopped onion and fry on low heat until onion is soft. 

3


Potom pridáme nakrájanú čili papričku a karí lístky, premiešame. Hneď pridáme mletú kurkumu a premiešame. Necháme restovať ďalšie 2 minúty. / Add chopped green chillies, curry leaves and stir. Add turmeric and stir well. Sauté for 2min.

4


Potom pridáme ryžové fliačky, soľ a premiešame. Panvicu prikryjeme a fliačky na miernom ohni necháme asi 5 minút. Znova premiešame, len ich tak prehadzujeme. Pridáme nasekanú koriandrovú vňať a premiešame. Panvicu odstavíme z ohňa a fliačky necháme pod pokrievkou odpočinúť asi 5 minút. / Then add rice flakes, salt and stir well, gently. Cover the pan and cook them on low heat for 5min. Stir gently again, stir in chopped coriander leaves and remove the kadhai from the heat. Leave it covered for 5min.

5


Servírujeme na tanier, kde ich posypeme troškou čerstvého koriandru, troškou čerstvého strúhaného kokosu a ak chceme, aj opraženými arašidmi (ja som ich nepoužila). / Serve it warm, garnished with chopped coriander leaves, freshly grated coconut and dry roasted peanuts (optional).

Podávame čerstvé a teplé.

1kande pohe 031

4 komentáre:

  1. Miška, myslíš že by to išlo spraviť z ryžových vločiek, zohnateľných na Slovensku? http://www.google.sk/imgres?imgurl=http://www.planetafood.sk/uploads/images/product/marianna%2520ryzove%2520vlocky.JPG.large.jpg&imgrefurl=http://www.planetafood.sk/product/sk/Ryzove-vlocky-250g&h=500&w=346&sz=50&tbnid=K80dSd2QztkkzM:&tbnh=90&tbnw=62&zoom=1&usg=__pFHeo8CXVmckhT8xksRplpUS1lA=&docid=15Qk9lSKhVcjvM&sa=X&ei=bGVQUcXJNY6SswaqjIHYCg&ved=0CDgQ9QEwAQ&dur=323

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vyzera to podobne, zdaju sa mi troska jemnejsie v tom sacku, ale to mozno obrazok skresluje. Ak su nejake tenucke, jemne, tak ich dlho nemacaj, len preplachni vodou. Treba to asi len vyskusat. Tie jemne, ak sa dlho macaju, tak je z toho potom kasa. Pri ryzovych fliackoch/vlockach plati "menej je viac"... co sa toho namocenia tyka. Daj vediet ako to dopadlo, ak skusis.

      Odstrániť
  2. Who don't like poha, it is the most comforting food and this looks so yummy.

    OdpovedaťOdstrániť