sobota 9. marca 2013

Baklažánovo - cícerové karí / Eggplant and chickpeas curry

Tento rok som celkom zabudla na blogové narodeniny. Je to 3 roky, čo som sa rozhodla čmárať na sieť. A stále je to pre mňa rovnaká radosť. Nech sa Vám aj naďalej dobre číta.



1baklazanovo cicerove kari a cvikla s tymianom 035



ČO POTREBUJETE:

100ml sušeného cícera / 100ml of dry chickpeas 
vodu na jeho namočenie a uvarenie / water to soak them and then cook

1 menší baklažán / 1 small eggplant
soľ / salt
olej arašidový (môže byť aj slnečnicový, ale arašidový dá inú príchuť) / peanut oil 
1 lyžička rímskej rasce / 1btsp cumin (jeera)
1 lyžička feniklových semien / 1 tsp fennel seeds (saunf)
1 veľká červená cibuľa; nakrájaná na pásiky / 1 big red onion, sliced
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty (alebo oboje čerstvé a nastrúhané, 1/2 lyžičky z každého) / 1 tsp ginger garlic paste (or 1/2 tsp freshly grated ginger and 1/2tsp freshly grated garlic)
2 menšie paradajky / 2 small tomatoes 
1/3 lyžičky mletej kurkumy / 1/3 tsp termaric (haldi)
1/2 lyžičky čili korenia / 1/2 tsp chilli powder 
1 plochá lyžička mletého koriandru / 1 flat tsp ground coriander 
1 a 1/2 lyžice mletých mandlí (pred tým, než ich meliem, opečiem ich na suchej panvičke) / 1 and 1/2 tbsp grounds almonds (dry roast them before)
150ml kokosového mlieka / 150ml coconut milk
troška mletého čierneho korenia / pinch of black pepper powder



1baklazanovo cicerove kari a cvikla s tymianom 036



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme. Ráno prepláchneme a uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka (asi 20 minút od natlakovania). Mäkký cícer odložíme bokom spolu s vodou, v ktorej sa varil. / Soak the chickpeas overnight. Rinse them with the water in the morning and put them in the pressure cooker.  Add enough water to cover them and cook them under pressure for about 20min. Keep it aside for further. 

Menší baklažán umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kusy. Tie dáme do misky a osolíme. Necháme "vypotiť" a opláchneme vodou. / Wash the eggplant, dry and cut into small pieces. Put them in the bowl and add salt. Let them "sweat" and then rinse with the water. 

1


V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a feniklové semená. Popražíme na stredne silnom ohni, kým neuvoľnia svoju vôňu. Pozor, aby neprihoreli. / Heat oil in the pot, add cumin and fennel seeds. Fry them on medium heat until they release its aroma. Don't burn them.

1a


Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do hnedkava. / Add sliced onion and fry until onion turns brownish. 

2


Cibuľovú zmes necháme troška vychladnúť, dáme do mixéra (alebo mažiara), pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a s trochou vody z cícera rozmixujeme na pastu. / Let this cool down, then put it in the mixer, add ginger garlic paste and little water in which you cook chickpeas and make a paste.

2a


V tom istom hrnci zohrejeme trocha oleja. Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a na miernom ohni restujeme do mäkka. / In the same pot heat some oil. Add chopped tomatoes and sauté them on low heat.

3


Pridáme cibuľovú pastu a premiešame. / Add onion paste and mix well.

3a


Ďalej pridáme kurkumu, čili korenie a mletý koriander. Premiešame. / Add termaric, chilli powder and ground coriander. Stir well. 

3b


Pridáme mleté mandle a premiešame. / Add ground almonds and mix.

3c


Pridáme trocha vody z cícera a premiešame. / Add some water from chickpeas and mix well.

3d


Ďalej hneď pridáme nakrájaný baklažán a soľ. Vody musí byť toľko, aby pokryla baklažán. Karí privedieme do varu, oheň zmiernime hrniec zakryjeme. Varíme do mäkka, asi 15 minút. / Add cut eggplant and salt. Water should be just enough to cover the eggplant, not too much. Bring curry to the boil, reduce the heat and cook it covered for 15min.

4


Potom pridáme uvarený cícer... / Then add chickpeas...

4a


... kokosové mlieko... / ... coconut milk...

4b


... mleté čierne korenie a 5 minút povaríme. / ... black pepper powder and cook for 5 more minutes. 

4c


Podávame s dusenou ryžou a zeleninovou prílohou (my sme mali ako prílohu cviklu s tymiánom). / Serve with rice and veg subzi (we had beetroot with thyme).

8 komentárov:

  1. Opět krásná kombince vůní a barev...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Neodolala,som a už som aj uvarila mňamka riadna, odporúčam!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moj prvy realny pokus o indicke jedlo..a podaril sa,hoci sa mi "trochu" usypalo chilli, bolo kari vyborne.a ta vona co sa pri vareni sirila bytom...mmm mnam :-) dakujem za super recept.

    OdpovedaťOdstrániť