štvrtok 5. decembra 2013

Malai Makhana Matar


22suroviny 003



Stále som neprišla na to, ako sa po slovensky volá rastlina, ku ktorej tieto jedlé semená patria. V južnej Indii sú obľúbeným snackom. Doteraz som ich nekupovala, lebo som nevedela čo s nimi. Natrafila som na niekoľko zaujímavých receptov s nimi a rozhodla som sa vyskúšať aspoň jeden a ochutnať tieto semená. Mňa nijak zvlášť neohúrili, chuť nemajú žiadnu, dokonca mi to ani nevoňalo, keď sa pridali do omáčky (voňalo až neskôr, keď sa karí troška "uležalo"). Omáčka chutí dobre, odporúčam to kombinovať buď s tým hrachom alebo s karfiolom alebo jednoducho niečim zeleninovým. Manžel zjedol v tichosti všetko, takže jemu pravdepodobne chutilo 😏



22makhana matar 031



ČO POTREBUJETE:

2 poháre lotosových semien (makhana)
1/2 pohára mrazeného hrachu
1 veľká paradajka
olej
1 veľká červená cibuľa 
1/2 lyžičky cesnakovo - zázvorovej pasty (alebo čerstvý zázvor aj cesnak nastrúhať)
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky garam masala
1/2 lyžičky chilli korenia
1 pohár vody
soľ
50-80ml sladkej smotany
koriandrová vňať


22makhana matar 027



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme dohnedkava. Pridáme strúhaný zázvor a cesnak a ešte chvíľu restujeme.

22makhana matar 005


Potom pridáme paradajku, ktorú sme rozmixovali na pyré. Na miernom ohni povaríme asi 3 minúty.

22makhana matar 006


Pridáme kurkumu, mletý koriander, chilli korenie a garam masala, premiešame.

22makhana matar 009


Ďalej pridáme pol pohára vody a privedieme k varu.

22makhana matar 010


Potom pridáme lotosové semená, mrazený hrach...

22makhana matar 012


.... a druhú polovicu pohára vody. Osolíme a premiešame. Počkáme, kym voda začne zasa bublať. Hrniec prikryjeme a karí povaríme 3 minúty na miernom ohni.

22makhana matar 013


Pridáme sladkú smotanu a prejdeme minútovým varom.

22makhana matar 015


Nakoniec primiešame nasekanú koriandrovú vňať a hrniec odstavíme z ohňa.

22makhana matar 016


Podávame s ryžou ochutenou rímskou rascou (Jeera rice) alebo s plackami Paratha.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára