Lotosové semená alebo Makhana.
Tieto semená patria rastline Gorgon plant a odborne sa nazýva Euryale ferox. V južnej Indii sú obľúbeným snackom. Doteraz som ich nekupovala, lebo som nevedela čo s nimi. Natrafila som na niekoľko zaujímavých receptov s nimi a rozhodla som sa vyskúšať aspoň jeden a ochutnať tieto semená. Mňa nijak zvlášť neohúrili, chuť nemajú žiadnu, dokonca mi to ani nevoňalo, keď sa pridali do omáčky (voňalo až neskôr, keď sa karí troška "uležalo"). Omáčka chutí dobre, odporúčam to kombinovať buď s tým hrachom alebo s karfiolom alebo jednoducho niečim zeleninovým. Manžel zjedol v tichosti všetko, takže jemu pravdepodobne chutilo 😏
ČO POTREBUJETE:
2 poháre lotosových semien (makhana)
1/2 pohára mrazeného hrachu
1 veľká paradajka
olej
1 veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky cesnakovo - zázvorovej pasty (alebo čerstvý zázvor aj cesnak nastrúhať)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky garam masala
1/2 lyžičky chilli korenia
1 pohár vody
soľ
50-80ml sladkej smotany
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
V hrnci zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme dohnedkava. Pridáme strúhaný zázvor a cesnak a ešte chvíľu restujeme.
Potom pridáme paradajku, ktorú sme rozmixovali na pyré. Na miernom ohni povaríme asi 3 minúty.
Pridáme kurkumu, mletý koriander, chilli korenie a garam masala, premiešame.
Ďalej pridáme pol pohára vody a privedieme k varu.
Potom pridáme lotosové semená, mrazený hrach...
.... a druhú polovicu pohára vody. Osolíme a premiešame. Počkáme, kym voda začne zasa bublať. Hrniec prikryjeme a karí povaríme 3 minúty na miernom ohni.
Pridáme sladkú smotanu a prejdeme minútovým varom.
Nakoniec primiešame nasekanú koriandrovú vňať a hrniec odstavíme z ohňa.
Podávame s ryžou ochutenou rímskou rascou (Jeera rice) alebo s plackami Paratha.