piatok 29. novembra 2013

Ghugni

Ghugni je pouličný snack východnej, až severo-východnej Indie. Môžeme povedať, že patrí do bengálskej kuchyne. Nie je len obľúbeným pouličným snackom, ale pripravuje sa aj počas niektorých festivalov.


22ghugni 008


ČO POTREBUJETE:

200ml suchého žltého hrachu
voda
2 veľké červené cibule
2 stredne veľké paradajky
1/2 lyžičky strúhaného zázvoru 
1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej rímskej rasce
1 plochá lyžička garam masala
olej
soľ

na dokončenie:
cibuľa
koriandrová vňať 
citrón 


22ghugni 010



AKO POSTUPOVAŤ:

Hrach na noc namočíme. Ráno scedíme, dáme do tlakového hrnca a zalejeme vodou tak, aby ho len pokryla. Varíme bez hvížďalky, asi 15-20 minút od natlakovania, na miernom ohni. Žltý hrach je tvrdší než zelený, preto potrebuje trocha viac času na uvarenie. Uvarený odložíme bokom do ďalšieho použitia.

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme strúhaný zázvor a cesnak a pol minúty popražíme. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme na stredne silnom ohni dohneda.

22ghugni 002


Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a restujeme domäkka.

22ghugni 003


Ďalej pridáme uvarený hrach, mletý koriander a rímsku rascu, garam masala a soľ. Premiešame a 5 minút povaríme na miernom ohni. Aby jedlo nebolo suché a chýbala by v ňom tekutina, môžeme pridať troška vody, ale nie veľa, nejde o karí.

22ghugni 005


Servírujeme tak, že dáme hrach do misky a posypeme ho nasekanou čerstvou cibuľou a čerstvou koriandrovou vňatou a kvapneme naň troška šťavy z citróna. Teda je to akoby teplý šalát - snack, ktorý môžeme podávať napríklad s plackami Puri alebo Chapati.


22ghugni 015


2 komentáre:

  1. Ahojky, vyzera to fajn, urobim dnes na veceru. Dakujem za inspiraciu a pekny vikend.
    Karin

    OdpovedaťOdstrániť