Vianoce sa blížia. Najkrajší čas roka. Spájam si ich s radosťou, prípravami, ktoré sme s mamou robili vždy spoločne, s rozprávkami. S ocinom, ktorý poctivo ochutnával napečené koláčiky. S babičkou a jej orechovými štangličkami. S mojimi najbližšími. S vôňou ihličia a dobrého jedla.
Prajem Vám krásne sviatky, užite si aj toto predvianočné obdobie v kľude, tešte sa z toho, že môžete byť spolu a že máte ľudí, ktorým na Vás záleží. Nikto nie je viac ako Vaša vlastná rodina.
Prajem Vám krásne sviatky, užite si aj toto predvianočné obdobie v kľude, tešte sa z toho, že môžete byť spolu a že máte ľudí, ktorým na Vás záleží. Nikto nie je viac ako Vaša vlastná rodina.
Veselé Vianoce Vám všetkým, čo sem občas zablúdite 🎄❤
ČO POTREBUJETE (na 16-17ks):
2 hrnčeky cícerovej múky Besan
1/2 hrnčeka horúceho ghee
mletý kardamóm
1 hrnček práškového cukru (môžete si zomlieť hnedý cukor alebo použiť palmový - jaggery)
AKO POSTUPOVAŤ:
Besan (najlepšie preosiaty) dáme do panvice so širokým dnom alebo použijeme kadhai.
Dáme si tiež zohriať ghee, ktoré odložíme bokom do ďalšieho použitia.
Besan v panvici premiešavame na miernom ohni opekáme asi 10 minút. Ucítite jeho orieškovú vôňu a máličko zmení farbu. Potom doňho vylejeme horúce ghee a všetko dobre premiešavame.
Stále na miernom ohni miešame ďalších 6-8 minút.
Potom pridáme mletý kardamóm a mletý cukor. Hneď premiešame a odstavíme z ohňa. Zmes dobre premiešame a necháme pozvoľne vychládnuť.
Vychládnutá zmes stuhne a keď ju lyžičkou budete chcieť rozrobiť, tak sa bude mrviť. Nezlaknite sa. Zoberieme z nej kúsok a miesime v rukách chvíľku ako plastelínu. Teplo dlaní ghee znova trocha roztopí, zmes sa spojí a bude sa dať pekne vytvarovať guľôčka.
Skladujeme v dobre uzavretej nádobe, ja ich ukladám do chladničky.
Rada: Ak by sa vám podarilo cesto urobiť redšie, nezhustlo poriadne, dajte ho na tanier, umyte panvicu a znova ju zohrejte. Pridajte asi 2 lyžice cícerovej múky a na miernom ohni ju znova opečte, aby zavoňala orieškovo. Potom pridajte už urobené cesto a vareškou múku s cestom spojte (stále na ohni). Potom dajte cesto vychládnuť a pokračujte ako je v návode, v modelovaní.
Pochvala 🥰
Vám taky hezke vanoce :)
OdpovedaťOdstrániťkrasne sviatkovanie ti zelam Miska :) to video je uplne naj :D
OdpovedaťOdstrániťKrasne sviatky aj vam rodinka :)
Odstrániťa to srdiecko v ghee ti inak vyslo, Miska :)) prajem krasne sviatky..a splnene sny :)
OdpovedaťOdstrániťAndrejka ty srdiecko a ja ritku :D Pekne sviatky. Tesim sa na tvoje fotky, dufam, ze bude vela snehu a pofotis okolie tam u vas tu krasu :)
OdstrániťAhoj Miska,
OdpovedaťOdstrániťTak prajem aj ja krasne Vianoce, vela lasky a splnenie Tvojich priani. Zimu by som s radostou vymenila sa par slnecnych a teplych dni, sneh mi veru nechyba, spomen si na tie premocene a zasolene cizmy, poladovicu na neodhrnutom chodniku a ladovy vietor cestou na autobusovu zastavku, brr, prekureny a suchy vzduch v bytoch, a nadchy a chripky...a u Teba je zatial krasne slniecko. To video je velmi mile, dcerka je ozaj zlatucka. Karin
Vdaka Karin :) Ono vytknut sa vzdy nieco da, ale ked je clovek z domu, este aj ten studeny vietor a premocene cizmy chybaju :) Tak snad budu tento rok zasnezene, ale pekne slnecne Vianoce. Take ako maju byt - rozpravkove :)
OdstrániťDobrý den,
OdpovedaťOdstrániťnevíte prosím, jestli si mohu cizrnovou mouku na tento recept vyrobit ze suché cizrny v kafemlejnku? Potřebuji rychle udělat nějaký indický dezert pro dceru do školy a nestihla jsem včas pořídit. Moc děkuji za odpověď. Anna
Uz asi neskoro, ale aj tak vam neviem povedat ako by dopadlo ladoo z rozdrveneho cicera. Asi by to slo, ale nemam vyskusane.
Odstrániť