ČO POTREBUJETE (na asi 11ks):
300g baklažánu (asi 2 ks)
1 stredne veľká červená cibuľa
olej
Ďalšie suroviny na kofty:
soľ
2 nastrúhané strúčiky cesnaku
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičy mletého koriandru
2 lyžičky kukuričného škrobu
asi 11 lyžičiek mletých vločiek alebo podľa potreby
(časť vločiek môžeme nahradiť mletými mandľami)
(časť vločiek môžeme nahradiť mletými mandľami)
ghee
Na omáčku:
2 stredne veľké paradajky
veľká hrsť kešu orechov
voda na ich uvarenie
1/2 lyžice ghee
1/2 lyžičky strúhaného cesnaku
1/2 lyžičky strúhaného zázvoru
soľ
1/2 lyžičky cukru
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
1 plochšia lyžička garam masala
2 lyžice sladkej smotany
AKO POSTUPOVAŤ:
Do hrnca dáme prekrojené paradajky a kešu orechy. Zalejeme vodou a 40 minút varíme na stredne silnom ohni. Necháme vychládnuť a potom s trochou vody, ktorá v hrnci zostala vymixujeme na omáčku. Odložíme si základ karí bokom do ďalšieho použitia.
Na oleji orestujeme domäkka nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájaný baklažán, podlejeme troškou vody a udusíme domäkka. Udusený roztlačíme vidličkou a necháme vychládnuť.
Pridáme ďalšie suroviny na kofty okrem ghee. Všetko dobre zmiešame a hmotu na kofty uložíme na 30 minút do chladničky.
Formu (pekáč) potrieme s ghee a lyžicou ukladáme kôpky (kofty). Hmota sa nedá veľmi dobre tvarovať do guliek, ale keďže kofty sa budú piecť, nevadí to. Rúru vyhrejeme na 200st. a kofty pečieme 20 minút.
Kým sa kofty pečú, pripravíme si karí:
V hrnci zohrejeme pol lyžice ghee. Pridáme strúhaný cesnak a zázvor a restujeme minútu. Potom pridáme omáčku, ktorú sme si pripravili skôr. Privedieme ju k varu a oheň zmiernime. Ochutíme soľou, pridáme cukor a korenia a 10 minút na miernom ohni varíme. Ak by bola veľmi hustá, zriedime ju troškou vody. Po 10 minútach pridáme smotanu a varíme ďalších 5 minút.
Podávame tak, že do misky dáme karí, do karí vložíme kofty a ako príloha je najlepší maslový Naan alebo obyčajné Paratha placky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára