utorok 24. novembra 2015

Baklažánové kofty v karí / Brinjal kofta curry

Baklazanve kofty v kari




ČO POTREBUJETE (na asi 11ks):

300g baklažánu (asi 2 ks) / 300g brinjal
1 stredne veľká červená cibuľa / 1 medium size rec onion
olej / oil

Ďalšie suroviny na kofty / other ingredients for koftas:
soľ / salt
2 nastrúhané strúčiky cesnaku / 2 grated garlic cloves
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia / 1/4 tsp black pepper powder
1/2 lyžičy mletého koriandru / 1/2 tsp ground coriander (dhania powder)
2 lyžičky kukuričného škrobu / 2 tsp corn starch (corn flour)
asi 11 lyžičiek mletých vločiek alebo podľa potreby / about 11 tsp ground oats or as needed
(časť vločiek môžeme nahradiť mletými mandľami) / (part of the oats you can replace with ground almonds)
ghee / ghee

Na omáčku / for the curry:
2 stredne veľké paradajky / 2 medium size tomatoes
veľká hrsť kešu orechov / handful of cashews
voda na ich uvarenie / water as needed

1/2 lyžice ghee / 1/2 tsp ghee
1/2 lyžičky strúhaného cesnaku / 1/2 tsp grated garlic cloves
1/2 lyžičky strúhaného zázvoru / 1/2 tsp grated ginger
soľ / salt
1/2 lyžičky cukru / 1/2 tsp sugar
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)
1/2 lyžičky mletého chilli korenia / 1/2 tsp chilli powder
1 plochšia lyžička garam masala / 1 flat tsp garam masala
2 lyžice sladkej smotany / 2 tbsp fresh cream


Baklazanve kofty v kari



AKO POSTUPOVAŤ:

Do hrnca dáme prekrojené paradajky a kešu orechy. Zalejeme vodou a 40 minút varíme na stredne silnom ohni. Necháme vychládnuť a potom s trochou vody, ktorá v hrnci zostala vymixujeme na omáčku. Odložíme si základ karí bokom do ďalšieho použitia. / Put sliced ​​tomatoes and cashews in the pot. Add water and cook for 40 minutes on medium heat. Allow to cool and then mix with the little water left in the pot to make the thick sauce. This is your curry base. Keep it aside until further use.

Baklazanve kofty v kari


Na oleji orestujeme domäkka nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájaný baklažán, podlejeme troškou vody a udusíme domäkka. Udusený roztlačíme vidličkou a necháme vychládnuť. / Fry the finely chopped onion in oil. Add sliced brinjals, cover with a little water and simmer until soft. When brinjals are soft, mash them with a fork and let it cool down.

Baklazanve kofty v kari


Pridáme  ďalšie suroviny na kofty okrem ghee. Všetko dobre zmiešame a hmotu na kofty uložíme na 30 minút do chladničky. / Add the rest of the ingredients for koftas besides ghee. Mix everything well and store this mixture for 30 minutes in the refrigerator.

Baklazanve kofty v kari


Formu (pekáč) potrieme s ghee a lyžicou ukladáme kôpky (kofty). Hmota sa nedá veľmi dobre tvarovať do guliek, ale keďže kofty sa budú piecť, nevadí to. Rúru vyhrejeme na 200st. a kofty pečieme 20 minút. / Rub the baking pan with ghee and make the koftas with a spoon. You won't be able to make round koftas so shape them as patties, but since the kofts will bake, it doesn't matter. Heat the oven to 200 degrees and bake koftas for 20 minutes.

Baklazanve kofty v kari



Kým sa kofty pečú, pripravíme si karí / now prepare the curry:

V hrnci zohrejeme pol lyžice ghee. Pridáme strúhaný cesnak a zázvor a restujeme minútu. Potom pridáme omáčku, ktorú sme si pripravili skôr. Privedieme ju k varu a oheň zmiernime. Ochutíme soľou, pridáme cukor a korenia a 10 minút na miernom ohni varíme. Ak by bola veľmi hustá, zriedime ju troškou vody. Po 10 minútach pridáme smotanu a varíme ďalších 5 minút. / Heat half a tablespoon of ghee in a pot. Add grated garlic and ginger and sauté for a minute. Then add the sauce/curry base we prepared earlier. Bring it to a boil and reduce the heat. Season with salt, add sugar and spices and cook on low heat for 10 minutes. If it is very thick, dilute it with a little water. After 10 minutes, add the cream and cook for another 5 minutes.

Baklazanve kofty v kari


Podávame tak, že do misky dáme karí, do karí vložíme kofty a ako príloha je najlepší maslový Naan alebo obyčajné Paratha placky. / Serve by putting curry in a bowl and placing koftas in the curry, it's best with Butter Naan or plain Paratha.



Baklazanve kofty v kari

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára