piatok 6. novembra 2015

Dal bukhara

Je to karí z celého čierneho urid dalu. Toto je zjednodušená domáca verzia, podľa pôvodného receptu sa dal varí celú noc, aby získal krémovitú konzistenciu. Viac vám k tomu povie aj pán šéfkuchár vo videu nižšie pod receptom.



ČO POTREBUJETE:

1/2 hrnčeka čierneho urid dalu
3 hrnčeky vody

2 stredne veľké paradajky, rozmoxujteme na pyré
1 lyžička strúhaného zázvoru
1 lyžička strúhaného cesnaku
1/2 lyžičky mletého kašmírskeho chilli korenia
1 lyžica masla

soľ
2 lyžice sladkej smotany 
1 lyžička garam masala 




AKO POSTUPOVAŤ:

Urid dal poriadne prepláchneme, dáme do misky  a zalejeme vodou. Necháme máčať celú noc, minimálne 8 hodín. Ráno ho scedíme, dáme do tlakového hrnca, zalejeme 3 hrnčekmi vody a dáme variť. Keď sa hrniec natlakuje, oheň zmiernime a varíme dal 25-30 minút. Potom hrniec odstavíme z ohňa a tlak necháme samovoľne uniknúť, až potom otvoríme.

Pridáme rozmixovanú paradajku, cesnak, zázvor, chilli korenie a maslo. Karí privedieme k varu. Keď začne bublať oheň zmiernime a pomaly varíme minimálne 2 hodiny. Ak by príliš zhustlo zriedime po troškách horúcou vodou. Po hodine varenia urid trocha roztlačíme.

Dal bukhara


Po 1 a pol hodine pridáme smotanu, soľ a garam masala, premiešame a varíme daľšiu pol hodinu (alebo aj viac). Dal bude krásne krémový.

Dal bukhara


Podávame s ryžou (Basmati alebo Jeera rice) alebo plackami (Chapati, Paratha, Kulcha).




♡ ♡ ♡



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára