utorok 8. marca 2016

Karí z čierneho urid dalu / Curry with black urid dal


Kari z cierneho urid dalu



ČO POTREBUJETE:

150ml sušeného čierneho urid dalu / 150ml of whole black urid dal
voda a jeden bobkový list na ich uvarenie / water and 1 bay leaf (tej patta)

olej / oil
1/2 lyžičky hnedých horčičných semienok / 1/2 tsp brown mustard seeds
2 stredne veľké červené cibule / 2 medium size red onions 
1 lyžička nastrúhaného zázvoru / 1 tsp freshly grated ginger 
1 zelená chilli paprička / 1 green chilli 
1 veľká paradajka / 1 big tomato

kokosový olej / coconut oil
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)
100ml kokosového mlieka / 100ml coconut milk 
voda podľa potreby / water as needed 
soľ / salt
1 plná lyžička garam masala / 1 tsp garam masala 
hrsť čerstvej koriandrovej vňate / handful of fresh coriander leaves 


Kari z cierneho urid dalu



AKO POSTUPOVAŤ:

Dal prepláchneme a na noc namočíme vo vode. Ráno ho uvaríme spolu s bobkovým listom domäkka. Uvarené odložíme bokom do ďalšieho použitia. / Rinse the dal and soak in the water overnight. Cook it the next day along with 1 bay leaf until it's soft. Keep aside until further use. 

Kari z cierneho urid dalu


V hrnci zohrejeme olej, pridáme horčičné semienko a necháme ho prasknúť. Pridáme nastrúhaný zázvor a chilli papričku, restujeme minútku. Ďalej pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme dohnedkava. Potom pridáme nakrájanú paradajku a restujeme domäkka. Zmes necháme trocha vychládnuť a potom s trochou vody rozmixujeme na pastu. / Heat oil in the pot, add mustard seeds and let it crack. Add grated ginger and green chilli, sauté for a minute. Add finely chopped onion and fry on low heat until brownish. Then add cut tomato and cook until it's soft. Let the mixture cool down and then mix with some water to make a paste/curry base.

V hrnci, kde sme restovali cibuľovo paradajkovú zmes zohrejeme trocha kokosového oleja. Pridáme mletú kurkumu. Potom pridáme pripravenú pastu, soľ a premiešame. Pridáme scedený urid dal, kokosové mlieko a premiešame. Karí privedieme k varu a varíme na miernejšom ohni asi 5 minút. Ak treba, doriedime troškou vody. Pridáme garam masala, nasekanú koriandrovú vňať, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. / In the same pot heat some coconut oil. Add turmeric. Then add paste you made earlier, salt and stir well. Add cooked urid dal, coconut milk and mix well. Bring curry to boil and cook it on medium heat for 5min. If it's too thick, add little water. Add garam masala, chopped coriander leaves, heat through and remove from the heat. 

Podávame s ryžou alebo plackami. / Serve with rice or Indian breads. 



Kari z cierneho urid dalu

4 komentáre:

  1. To je strukovina?Neviem si spomenúť... vieš,ten vek...a posledných 5 rokov toho veľa nenavarím,ale rada sa pozerám a predstavujem si vôňu, chuť a podávanie jedla a je mi fajn ! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano je to strukovina. Miesto toho sa moze pouzit mungo, co je lahko dostupne na Slovensku :) Pozdravujem Bozulka.

      Odstrániť
  2. Toto je moc dobre jedlo, velmi nam chutilo. Dakujem za dalsi skvely recept.

    OdpovedaťOdstrániť