nedeľa 1. mája 2016

Banany


banany



Banany su asi najviac konzumovanym exotickym ovocim na nasej planete. Nie je to len pre ich vyzivu, ale aj pre ich sladku chut, ktorej neodolaju ani deti, ktore casto mnohe ine ovocie odmietaju.



Banany su bohatym zdrojom:
  • drasliku
  • horciku - je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov. Horcik je potrebny pre velky pocet biochemickych reakcii v ramci metabolizmu.
  • Vitaminu C - je dolezitym antioxidantom, ktory chrani telesne tkaniva a ostatne vitaminy. Je potrebny pre regulaciu normalneho telesneho rastu, hojenie ran a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Vitaminu B6 (Pyridoxin) - hra dolezitu ulohu v metabolizme cervenych krviniek, pri raste a vyvoji kostry.
  • Obsahuju tiez vlakninu.


banany

Banany su sladkym, cukrovym ovocim, preto je pri ich konzumacii dolezite dodrziavat spravnu zubnu a ustnu hygienu. Inak mozu prispiet k vzniku zubnych kazov.

Bananove supy nevyhadzujte. Ususte ich, nasledne podrvte a pridajte do kvetinacov vasich bytovych rastlin. Su vyborne do kompostu.



Viac zaujimavych faktov sa docitate aj na tomto a tomto linku. A tu si mozete pozriet velke mnozstvo roznych druhov bananov.


Nieco o zeleninovych bananoch Plantains sa docitate TU.


Banany


Zdroje informacii:
http://www.okzdravie.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára