nedeľa 5. februára 2012

Pred 7 rokmi / 7 years ago

Ešte pred tým, než som prišla do Indie, Sunil kúpil pozemok blízko miesta, kde vtedy pracoval. Začal stavať dom, vysadil kokosové palmy a mangovníky. V septembri 2002, keď sme už mesiac boli svoji, sme sa tam presťahovali. Domček bol vnútri už hotový, už len vonku bolo treba dorobiť nejaké veci. V tomto domčeku obklopenom prírodou sme žili tri a pol roka. Potom následovalo sťahovanie do Bapatla. Príroda tam bola pekná, ale keďže to boli moje prvé roky v Indii a bola to úplná samota, bolo mi tam ťazlžko... smutno. To však neovplyvnilo to, že mám rada tamojších ľudí; hlavne Starého muža (inak volá sa Mati Ramanaya 😀)

Tento týždeň nám Mati Ramanaya aj jeho syn Venkaya párkrát volali, či by sme nemali cez víkend, v nedeľu čas a neprišli by sme. Samozrejme to nemalo byť len tak. Mali ceremóniu, keď deťom prvýkrát v ich živote oholia celkom vlasy a darujú ich Bohu. V dome je vtedy modlenie, nejaké tradície sa dodržujú a po tom všetkom následuje výdatný obed. A tak sme sa rozhodli, že pôjdeme.

Vyrazili sme z domu okolo obeda. Keď sme odbočili z diaľnice, cesty začali lemovať krásne, zelené, ryžové políčka. Nepotrebujem vidieť Varanasi, ani slumy Dharawi, ale tieto ryžové políčka, v ktorých sú kde tu roztrúsené palmy milujem. Pohľad na ne je ukľudňujúci a človek sa až zasníva.








Cestou sme sa zastavili v malom obchodíku pri ceste, aby sme si kúpili balenú pitnú vodu. Cez cestu tam prebehla opičia rodinka a bolo to oveľa krajšie ako pozerať sa na smutné opice v Zoo, ktoré Salonka videla v Hodoníne a dlho ju tie "zvieratkovské" tváre "mátali" a nedali jej pokoja, prečo sú tam pozavierané a ešte k tomu každé zvlášť.



Do Ponnapudi sme dorazili bohužiaľ neskoro. Už bolo po modlení a zvykoch, deti mali hlavy už oholené. A tak nás pozvali do domu Raviho - najstaršieho syna Starého muža.




Usadili nás v dome, ponúkli vodu a Venkaya nám priviedol ukázať svojich troch synov. Mladší dvaja sú dvojičky.




Ponúkli nám dobrý obed: Mutton Biryani, Mutton curry, pražené Vada a nejaké sladkosti. Všetko chutilo super, vôbec to nebolo prehnane štipľavé, také akurát aj pre mňa.



Po obede sme si chvíľku posedeli vonku pred domom, kde sa chodili pomaličky na nás pozerať ľudia z dediny. Boli zvedaví hlavne na našu staršiu dcérku, ktorá tu prvé tri roky vyrastala a všetci ju poznali 🥰



Potom sme sa peši vybrali na prechádzku cez dedinku k nášmu bývalému domčeku. Tu kedysi Salonka s vetvičkou v ruke maličké kozlence naháňala 🥰





Nedeľná partička 😀 



Pole s búrskymi orieškami.



A tu už sme prišli k domčeku. Vyzeralo to okolo ako džungľa; všetky palmy vyrástli, dom nebolo z cestičky pomaly ani vidieť.



A Starý muž ešte stále kladie svoje ohníky okolo domu tak ako kedysi, keď ma s tým rozčuľoval, pretože si založil ohník vždy pri mojom čerstvo opranom prádle 😭🙈



Zo strechy domu, už nevidno naďaleko ako kedysi.




Tu sú kravičky Starého muža. Ten by bol najradšej, keby bola Saloni zasa malinká a on ju mohol po okolí na pleci nosiť, vykríkať na havrany a poháňať kravy a večer, keď vykukne mesiačik, kričať naň "sanna maama, sanna maama, ra!" (mesiačik, mesiačik poď!)



Aj drobčekovi nášmu sa tam pačilo 🥰



Času však nikdy nie je nazvyš a tak sme sa museli pobrať domov. Prišli sa s nami ešte všetci rozlúčiť...



... a zakývať nám 🙂



Cestou sme sa ešte zastavili pri pobreží.




V dedinke Ramatirtham, kde stavajú nový chrám.




A keďže slniečko pomaly začalo zapadať a chystať sa na spánok, aj my sme sa pobrali domov.



Bola to jedna z najkrajších nediel v poslednom období. Aj keď roky tam strávené boli ťažké, mám aj veľa pekných spomienok.

sobota 4. februára 2012

Gobi Paratha (Karfiolové placky) / Cauliflower paratha

Gobi Paratha



ČO POTREBUJETE (asi na 5ks):

4 ružičky karfiolu
voda na ich uvarenie

čerstvá koriandrová vňať 
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
1 lyžica ghee
múka Atta (celozrnná)
múka Maida pri vaľkaní placiek (hladká)


Gobi Paratha



AKO POSTUPOVAŤ:

Karfiol uvaríme v neosolenej vode domäkka.

Gobi Paratha


Uvarený rozpučíme vidličkou. Pridáme nasekanú koriandrovú vňať, kurkumu, chilli korenie, rímsku rascu a premiešame. Zmes necháme vychládnuť. Potom pridáme ghee a soľ..

Gobi Paratha


... a postupne pridávame po lyžiciach múku Atta a miesime cesto. Múku pridávame postupne, kým sa nám cesto prestane lepiť na prsty a pekne sa spojí. Potrieme ho prstami olejom a necháme v miske zakrytej utierkou odpočívať 1 hodinu.

Gobi Paratha


Keď je cesto odpočinuté dáme si zohriať panvicu. Cesto rozdelíme na guľôčky rovnakej veľkosti a postupne pracujeme s každou zvlášť. Guľôčku v dlaniach roztlačíme troška a obalíme v múke Maida (hladkej).

Gobi Paratha


Vyvaľkáme ju na tenkú placku. Oheň pod zohriatou panvicou zmiernime na strednú silu. Placku na panvicu položíme (na sucho) a chvíľku opekáme.

Gobi Paratha


Obrátime a zasa chvíľočku opekáme. Takto ju obrátime niekoľkokrát, kým nie je z oboch strán troška dohneda. Placky ihneď podávame alebo ich zabaľte do čistej kuchynskej bavlnenej utierky, kým ich nebudete podávať.



Gobi Paratha

piatok 3. februára 2012

Z okolia II.

Nedávno som na blog dala fotografie pod názvom "Z okolia...", kde som nafotila len také obyčajné okolie cestou z Bapatla do Guntur. Nič špeciálne, nič turistické, žiadne extra výstavné zábery. Ale pre tých zvedavších možno aj tak zaujímavé. A tak som dnes vzala so sebou foťák a fotila som cestou z dedinky, kde teraz bývame až do mesta, kam si chodím pravidelne nakúpiť potraviny - Nellore....

Fotila som za jazdy autom, takže neočakávajte žiadnu kvalitu 🥴🙏