piatok 14. júna 2013

Cícer

Cícer je dôležitou strukovinou v jedálničku človeka. Jeho semená majú vysoký obsah bielkovín, a preto sú dôležitou zložkou stravy vegetariánov a vegánov.
Ďalšie bežné názvy pre cícer sú: cizrna, garbanzo bean, Chana, hummus a Bengal gram.


Existujú dva hlavné druhy:

22okra a kala chana 016
  • Desi - má malé, tmavšie semená s hrubou šupkou. Pestuje sa predovšetkým v Indii, Bangladéši, časti Pakistanu, Etiópii, Mexiku a Iráne. Desi (znamená "miestny, lokálny" v hindštine) je tiež známy ako Bengal gram alebo Kala Chana.
  • Kabul - má svetlejšie, väčšie semená a hladšiu šupku. Pestuje sa predovšetkým v južnej Európe, severnej Afrike, Afganistane, Pakistane a Čile a v priebehu 18. storočia sa začal pestovať aj v Indii. Kabul (čo znamená "z Kábulu" v hindštine, pretože do Indie sa dostal tento druh z Afganistanu) je nazývaný tiež Kabuli Chana a pestuje sa v celom Stredomorí, Pakistane a Afganistane.
    Cicer / Kabuli chana


    1002407_10200424467027042_1397656910_n
    • Ďalším nezvyčajným druhom je aj zelený cícer, v hindštine nazývaný Hara Chana.




    Výživa:

    Obsahuje veľa bielkovín a vlákniny.

    Je dobrým zdrojom:
    • kyseliny listovej - je najdôležitejšia pred a počas tehotenstva, pri dialýze obličiek a pre ľudí trpiacich ochorením  pečene
    • vitamínu A - je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.

    minerálov:
    • mangán - je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém
    • draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca 
    • vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi
    • fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán
    • železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila
    • zinok - pôsobí na nás imunitný systém, zabraňuje vypadávaniu vlasov, upravuje tvorbu nechtov, priaznivo pôsobí na osteoporózu a výrazne pôsobí na funkciu pohlavných orgánov a tvorbu hormónov. Ovplyvňuje naše zrakové, chuťové a čuchové schopnosti a podporuje našu imunitu. 
    • horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov


    Pozor: Cícer môže spôsobiť vážnu alergickú reakciu. Obsahuje puríny, ktoré môžu viesť k nadmernému hromadeniu kyseliny močovej. Nadmerné hromadenie kyseliny močovej môže prispieť k zdravotným problémom, ako je napríklad dna a obličkové kamene. Cícer obsahuje tiež veľké množstvo oxalátov




    Zdroj informácií: 
    http://en.wikipedia.org/wiki/Chickpea 
    http://www.everynutrient.com/healthbenefitsofchickpeas.html 
    http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4326/2 

    štvrtok 13. júna 2013

    Karfiolové subzi / Cauliflower subzi





    ČO POTREBUJETE:

    1 menší karfiol
    1 väčšia paradajka
    1 väčšia cibuľa
    1 zelená čili paprička
    1 lyžica ghí
    1/2 lyžičky mletej kurkumy
    1 lyžička kašmírskeho čili korenia
    3/4 lyžičky garam masala
    voda podľa potreby 
    soľ
    čerstvá koriandrová vňať






    AKO POSTUPOVAŤ:

    V kadhai (indický wok) zohrejeme ghí. Oheň zmiernime, pridáme černušku a necháme popražiť chvíľku. Počkáme, kým uvoľní vôňu, nesmieme ju nechať spáliť. Po chvíľke pridáme po dĺžke nakrojenú čili papričku.

    Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do mäkka.

    Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme, kým paradajka nezmäkne.

    22karfiolove subzi 004


    Ďalej pridáme mletú kurkumu, čili korenie, garam masala a premiešame.

    22karfiolove subzi 007


    Hneď pridáme karfiol rozrobený na menšie ružičky, soľ, podlejeme vodou a premiešame. Vodu privedieme do varu a oheň zasa zmiernime. Kadhai prikryjeme a karfiol uvaríme do mäkka. Všetka tekutina by sa mala vyvariť.

    22karfiolove subzi 008


    Hotové jedlo posypeme nadrobno nakrájanou koriandrovou vňaťou.


    Podávame s plackami.




    utorok 11. júna 2013

    piatok 31. mája 2013

    Čo je to Toor dal?

    Pôvodom pochádza Toor dal - Holubí hrach z východnej časti Indie. Keď sa prvýkrát dostal tento druh hrachu do Európy, nazvali ho Kongo pea. Prostredníctvom obchodu s otrokmi sa dostal až na americký kontinent.


    IMG_7433


    Holubí hrach je vyváženou potravinou pre ľudí. Sušený hrach sa môže dať krátko naklíčiť. Klíčenie zvyšuje stráviteľnosť sušeného holubieho hrachu vďaka zníženiu nestráviteľných cukrov, ktoré by inak zostali vo varenom sušenom hrachu.
    Holubí hrach je významným zdrojom bielkovín, preto je dôležitou zložkou v strave vegetariánov v Indii. V regiónoch kde rastie, sa čerstvé mladé struky jedia ako zelenina, sú súčasťou jedla nazývaného Sambar.




    Výživa:

    Holubí hrach obsahuje vysoké množstvo bielkovín, ktoré majú stavebnú, ochrannú, regulačnú a mnohé ďaľšie funkcie a predovšetkým veľké množstvo aminokyselín.

    z minerálov je to:
    • draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca
    • fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
    • magnézium - pomáha udržať správnu funkciu svalov a nervov, pravidelný rytmus srdca a pevné kosti. Tiež je dôležitý pre metabolizmus a pri syntéze proteínov
    • vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
    • mangán - je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém

    z vitamínov obsahuje najviac kyseliny listovej - je najdôležitejšia pred a počas tehotenstva, pri dialýze obličiek a pre ľudí trpiacich ochorením pečene 


    Na rozdiel od dospelých semien, nezrelé semená majú nižšie nutričné hodnoty. Nezrelé semená však obsahujú veľké množstvo vitamínu C (39 mg na 100 gporciu) a majú tiež o niečo vyšší obsah tuku. Obsah bielkovín v nezrelých semenách je tiež vyšší.


    IMG_7436


    Ako variť Toor dal bez tlakového hrnca:
    Strukovinu prepláchneme pod tečúcou vodou. Namočíme v čistej vode na 1-2 hod. 
    Do hrnca dáme vodu - dvojnásobok množstva strukoviny. Teda ak máme 100ml strukoviny, použijeme 200ml vody. Varíme na stredne silnom ohni, hrniec nezakrývame, pretože by nám vykypela pena, ktorá sa formuje počas varenia. Strukovinu varíme približne 30 - 40 minút, dĺžka času záleží na tom, čo chcete variť. Či je strukovina uvarená otestujeme tak, že ju vezmeme do prstov a palcom a ukazovákom skúsime roztlačiť. Tak ucítime aká mäkká je.
    Penu, ktorá sa počas varenia vytvára ja odoberám preč.


    Ako variť Toor dal v tlakovom hrnci:
    Strukovinu si nemusíte vopred namáčať. Ale ja odporúčam aspon na pol hodinky, kvôli plynatosti strukovín. Prepláchnutú strukovinu dáme do tlakového hrnca, pridáme na 100ml strukoviny 200-250ml vody. Ak na chvíľku strukovinu namáčame, pridáme len tých 200ml vody. Toto množstvo strukoviny varíme 5-10 minút od natlakovania (alebo 3-4 zapískania ventilu). 


    Niekoľko rád:
    Strukoviny vždy zlejeme z vody, v ktorej sa máčali a varíme ich v novej, čistej vode. Takto varené strukoviny nikdy nesolíme.
    Čím dlhšie necháte strukoviny máčať pred uvarením, tým menej plynatosti vám spôsobia. Plynatosť znížime aj tak, že do vody, v ktorej sa strukovina varí pridáme napríklad bobkový list, niekoľko feniklových semienok alebo kúsok čerstvého zázvoru.
    Zberanie peny pri varení nie je povinné. Ak cheme predísť jej tvorbe, môžeme pridať do vody, v ktorej sa strukoviny varia kvapku oleja.





    Zdroje informácií:

    pondelok 20. mája 2013

    Čo je to Okra?

    Okra je na Slovensku známa pod názvom Ibištek jedlý. V anglicky hovoriacich krajinách je známa pod názvom Ladies fingers. Plody su dlhé približne 5-10 cm a sú zelenej farby. Špeciálne vyšľachtená okra môže byť fialovej farby. Okru treba zbierať nedozretú. Prezretá okra je tvrdá a až takmer drevnatá. Po rozkrojení z plodu vykuknú biele guľaté slizké semienka. Ak sa rozkrojený plod dostane do styku s vodou, púšťa sliz. Okru skladujeme v papierovom alebo plastovom vrecku s otvormi. Vrecko uložíme do chladničky, kde ju môžeme mať maximálne tri dni. Okru umývame a krájame až tesne pred použitím.


    Okra




    Ako skúsiť okru, či nie je prezretá? 

    1. plod chytiť do ruky a palcom špičku ohnúť
    2. ak sa špička zlomí, plod je dobrý. Ak sa len ohne a nezlomí, plod už nie je dobrý.

    ako kupit okra

    ako kupit okra




    Čo okra obsahuje? 
    Okra patrí medzi nízkokalorické druhy zeleniny. Neobsahuje žiadne nasýtene tuky ani cholesterol. Je bohatým zdrojom:

    vlákniny 

    minerálov:

    • železo - základná zložka hemoglobínu 
    • vápnik - je nevyhnutný pri stavbe všetkých kostí a zubov, zúčastňuje sa pri procese zrážania krvi a procesov vo vnútri buniek 
    • horčík - zúčastňuje sa mnohých biochemických reakcií - pomáha enzýmom, svalom a nervom 

    vitamínov: 

    • vitamín A - pre zdravé kosti, zuby a zrak 
    • vitamín B-6 - zúčastňuje sa pri tvorbe červených krviniek a protilátok, udržuje zdravú kožu a je dôležitý pre správne trávenie. Znižuje napätie svalov, pôsobí proti kŕčom a močopudne. 
    • niacín - potrebný pri tvorbe energie v bunkách a je dôležitý pri srdcovej, nervovej a svalovej činnosti a pri udržiavaní zdravej kože a dobrého fungovania tráviaceho traktu 
    • vitamín C - silný antioxidant 
    • vitamín K - výborný pre kosti a obnovu kostnej drene 


    Okra


    Ako okru pripraviť? 
    Okra pripravená formou stir-fry sa tepelne upravuje 6-12 minút. Sparenie okry trvá 5 minút a grilovať ju stačí 2-3 minúty z každej strany. Ak okru chceme podávať ako prílohu opečenú len tak nasucho, treba ju umyť pod tečúcou vodou a dobre vysušiť pred použitím. Pokrájaná sa môže použiť na zahustenie polievok a omáčok, kedy je jej slizkosť vítaná.


    okra

    okra

    Okra

    Okra

    Okra
    Som vypestovala :)

     
    Okra - Ibistek jedly




    Zdroje informácií: 
    http://www.bbcgoodfood.com/content/knowhow/glossary/okra/
    http://www.ehow.com/how_8464154_tell-okra-spoiled.html
    http://www.nutrition-and-you.com/okra.html