nedeľa 9. marca 2014

Fazuľová nátierka


22IMG_8538



ČO POTREBUJETE:

125g sušenej fazule (použila som Rajma)
vodu na jej namočenie a uvarenie
1 väčšia paradajka
3 veľké strúčiky cesnaku
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
pár kvapiek citrónovej šťavy
strúhaný syr (použila som "indický")
trocha čerstvej koriandrovej vňate 



22IMG_8541



AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľu na noc namočíme. Ráno vodu zlejeme, fazuľu dáme do hrnca a zalejeme novou vodou (môžete pridať jeden bobkový list). Fazuľu uvaríme domäkka. Môžeme ju aj rozvariť. Uvarenú fazuľu scedíme a vodu z nej si odložíme. Necháme ju vychládnuť.

22IMG_8511


V panvičke zohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú paradajku a asi minútu restujeme na stredne silnom ohni. Potom pridáme nakrájaný cesnak a asi 5 minút restujeme na miernom ohni. Túto zmes tiež necháme vychládnuť.

Potom uvarenú fazuľu rozmixujeme s paradajkovou zmesou pomocou trošky vody z fazule. Rozmixovanú nátierku dáme do misky.

1


Pridáme soľ, mleté čierne korenie a pár kvapiek citrónovej šťavy. Premiešame.

22IMG_8533


Pridáme nastrúhaný syr a premiešame.

22IMG_8534


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a premiešame. 

22IMG_8535


Najlepšia je odležaná a vychladená. Podávame napríklad s bagetou. 

sobota 8. marca 2014

Taky maly indicky "jarmek"

Pri skole na ihrisku nam rozostavili drevene palice, urobili konstrukcie, na ktore natiahli platno a svetla a vznikli tam provizorne stanky. Najprv som si myslela, ze mozno nejaky skolsky program sa bude konat, ale nezdalo sa mi to, kedze buduci tyzden su v skole zaverecne koncorocne testy a program na ukoncenie skolskeho roka je naplanovany az na koniec marca. Nakoniec som zistila, ze ziaden skolsky program, ale bazaar. Zatial je len niekolko obchodikov funkcnych, som si ista, ze zajtra (v nedelu) pride vela ludi a bude tlacenica. Tak som vyuzila tieto prve dni, ked sa este len predavaci usadzaju a rozkladaju tovar a bola som urobit aspon par fotiek.


22IMG_8660


22IMG_8657


22IMG_8655


22IMG_8656


22IMG_8659


22IMG_8667


22IMG_8666


22IMG_8668


22IMG_8669


22IMG_8670


22IMG_8672


pondelok 3. marca 2014

Mooli Paratha

Placka s bielou reďkovkou. V tomto recepte je ťažko písať nejaké presné množstvá. Takže napíšem len suroviny a ostatné podľa chuti a potreby. Môžete tiež zvoliť dva rôzne postupy. Buď reďkovku vyžmýkať a použiť jogurt (šťavu z nej použiť napr. pri dusení inej zeleniny, nevyhadzovať), alebo nežmýkať a použiť ju ako lepidlo cesta. Takže tu je recept a postup, ktorý som zvolila ja.



22IMG_8493


ČO POTREBUJETE:

biela reďkovka - mooli, daikon
soľ
čerstvá koriandrová vňať
garam masala
na jednu reďkovku som dala  1 lyžicu nesladeného jogurtu
múka podľa potreby (použila som Atta múku)
ghee na potretie placiek



22IMG_8495


AKO POSTUPOVAŤ:

Reďkovku očistíme a nastrúhame najemno. Osolíme a necháme chvíľu postáť. Potom vyžmýkame a šťavu z nej si odložíme pre ine použitie.

1


K nastrúhanej reďkovke pridáme čerstvú, nasekanú koriandrovú vňať, korenie garam masala a premiešame. Ďalej pridáme jogurt a premiešame.

2


Potom pridávame po trochách múku a miesime, kým nevznikne nelepivé, ale nie tuhé cesto. Cesto necháme v miske pod čistou kuchynskou utierkou pol hodiny postáť.

22IMG_8482


Potom si cesto rozdelíme na rovnako veľké diely.  Ja som rozdelila z tohoto množstva na 4ks. Vymodelujeme guľôčky a s každou pracujeme zvlášť, postupne.

Guľôčku v dlaniach sploštíme a obalíme v múke. Vyvaľkáme na tenkú placku. Panvicu si dáme poriadne rozhorúčiť. Na horúcu panvicu položíme placku a na stredne silnom až silnejšom ohni chvíľočku opekáme z jednej strany, obrátime - opekáme z druhej strany chvíľku, zasa obrátime... takto ju často obraciame, až kým nie je placka opečená z oboch strán dohnedkava. 

22IMG_8483

3


Opečenú placku potrieme s ghee. Placky uložíme do čistej kuchynskej utierky, kým ich nepodávame. Môžeme k nim podávať chutney. Zvyčajne sa jedia na raňajky.
 



 Biela reďkovka - Mooli.

22IMG_8476

štvrtok 27. februára 2014

Den Vedy 2014

Dnes bol v skole "Science day". Tento den maju deti kazdy rok pred zaverecnymi pisomkami. Kazda trieda bola rozdelena na 3 skupiny a kazda skupina dostala temu, ktoru si mali pripravit. Mali na celu pripravu tyzden. Temy boli napr.: termoska, tlakovy hrniec, zivotne prostredie, cinnost sopky, slnecna sustava a podobne. Kazdy ziak si mal pripravit k tejto teme niekolko viet. Deti to vzali naozaj vazne, pripravili si material, niektore si priniesli dokonca prezentacie na pocitacoch do skoly a kazdy jeden ziak mal naozaj dlhy prihovor k danej teme. Rodicia sa mohli pytat dalsie otazky, diskutovat a pytali sa aj deti rodicov :) Je to skvely napad do skol, deti sa nieco nove naucia a hlavne sa ucia timovej praci. Musim uznat, ze vsetky boli dnes super, velmi sikovne (aj ked som nestihla vsetky triedy).


IMG_8473


IMG_8444


IMG_8446


IMG_8447


IMG_8448


IMG_8449


IMG_8466


IMG_8467


IMG_8468


IMG_8450


IMG_8469


IMG_8470


IMG_8472


IMG_8451


IMG_8456


IMG_8452


IMG_8454


IMG_8455


IMG_8457


IMG_8458


IMG_8460


IMG_8461


IMG_8462


IMG_8465


IMG_8471