Fougasse je francúzsky, plochý chlieb vytvarovaný do tvaru listu. Môže sa pripraviť celkom jednoducho bez príchutí alebo ho môžeme pripraviť napríklad s cibuľou, cesnakom, sušenými paradajkami, olivami, tymiánom, rozmarínom atď. Môže sa podávať k polievkam, s dipmi.
ČO POTREBUJETE (Na 1ks):
250g múky + extra múka pri miesení (použila som Maida)
1 lyžička sušeného droždia
1 plochá lyžička soli
175ml teplej vody (nie horúcej)
1 lyžica olivového oleja
olivový olej na potretie chleba
AKO POSTUPOVAŤ:
Múku preosejeme do misky. Pridáme soľ a sušené droždie, premiešame. V strede urobíme jamku, prilejeme teplú vodu a olej. Postupne múku zapracujeme do tekutín. Vymiesime nelepivé cesto. Cesto necháme v miske pod čistou, kuchynskou utierkou asi 15min kysnúť.
Potom ho znova premiesime, takto pokračujeme ešte 2x.
Po poslednom premiesení cesto necháme 40min kysnúť a potom ho v dobre uzavretej nádobe uložíme na noc do chladničky.
Na druhý deň cesto z chladničky vytiahneme, preložíme na plech na pečenie a dlaňou a prstami roztlačíme do tvaru trojuholníka/listu. Narežeme ho v strede po dĺžke a po oboch bokoch urobíme zárezy, aby vyzeral ako list stromu (zárezy nožom troška otvoríme). Chlieb necháme 15 minút kysnúť. Potom ho potrieme olivovým olejom.
Rúru vyhrejeme na 220st., chlieb vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15-20 minút.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára