Lečo je také typické jarné jedlo pre mňa. Doma ho moja mama varievala s pikantnou klobáskou, ale keďže u nás klobásky nepredávajú, robím bez a stále je výborné... Okrem iného, takto pripravené lečo je vlastne ako turecké Menemen.
ČO POTREBUJETE (asi na 2-3 porcie):
1 veľká červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 mäsité zelené papriky
2 stredne veľké paradajky
olej
soľ
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
štipka mletého chilli korenia
(nemusí byť, ale odporúčam pridať, keďže ja nepridávam štipľavú klobásu)
štipka Podravky
voda na podliatie
2 - 3 vajíčka
AKO POSTUPOVAŤ:
V panvici zohrejeme olej a popražíme na ňom nakrájaný (alebo nastrúhaný) cesnak a cibuľku, kým cibuľa nezosklovatie.
Pridáme nakrájanú papriku, soľ (opatrne, aj podravka solí), podravku, mletú sladkú papriku, chilli korenie a mleté čierne korenie.
Podlejeme asi 100ml vody, privedieme k varu, potom oheň zmiernime a prikryté dusíme, kým paprika nie je mäkká, asi 10-15 minút.
Potom pridáme nakrájané paradajky a dusíme ďalších 5 minút. Dávame pozor, aby sme v panvici mali stále troška tekutiny. Je lepšie podlievať menej a radšej po troškách podlievať počas varenia podľa potreby.
Kým sa dodusí zelenina, do misky si rozbijeme vajíčka a vidličkou rozšľaháme. Keď je zelenina udusená a vydusila sa nám všetka tekutina, trošička podlejeme, aby nám nevznikla praženica po pridaní vajíčok, ale aby sa vajíčka v šťave zrazili. Naopak ak máme veľa šťavy, chvíľu necháme na silnom ohni časť šťavy vyvariť. Potom pridáme rozšľahané vajíčka a na miernom ohni, premiešavame, kým sa vajíčka nezrazia. Potom lečo prikryjeme, odstavíme z ohňa a necháme ešte 5 minút postáť.
Podávame s chlebom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára