streda 6. októbra 2010

Puri Bhaji

Sú to veľmi známe a obľúbené indické raňajky, ale Puri Bhaji sa v celej Indii pripravuje aj pri iných príležitostiach ako sú rôzne festivaly, či párty. Okrem toho, že jedlo je veľmi chutné a lacné, je veľmi jednoduché ho pripraviť. Každý ho však pripravuje "po svojom". Niekto používa viac čili papričiek, niekto má rád len cibuľu a zemiaky a niekto si pridá aj inú zeleninu. Základom sú zemiaky a cibuľa. 


22puri bhaji 023




Ako to robím ja (sucha verzia).

SUROVINY:

6 stredné veľkých zemiakov
2 stredné veľké mrkvy
hrsť mrazeného hrachu
3 väčšie červené cibule
niekoľko karí lístkovkarí lístkov
olej
soľ
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého čili korenia
voda podľa potreby




22puri bhaji 021




POSTUP:

V hrnci zohrejeme olej, vhodíme karí lístky a keď prasknú pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme, kým nezosklovatie. Potom pridáme kurkumu a mleté čierne korenie, premiešame. Pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky a mrkvu, osolíme, podlejeme vodou a prikryté na miernom ohni varíme do mäkka.

22puri bhaji 001


22puri bhaji 003


22puri bhaji 006


22puri bhaji 007


Keď je zelenina mäkká, pridáme mrazený hrach a čili korenie, premiešame a pridáme ešte vodu, ak sa nám väčšina vyvarila a ešte povaríme. Potrebujeme, aby sa zemiaky rozvarili a samotné celú zmes zahustili.

22puri bhaji 011


Hotové jedlo nie je vodové, ale vlhké a zahustené rozvarenými zemiakmi. Čiže väčšinu vody nechať vyvariť, ale nie nechať jedlo celkom suché.


Podávame s plackami Puri.


22puri bhaji 034




Puri Bhaji z ulice. . .
. . . stojí u nás 12 indických rupií, novinový balíček obsahuje 2 placky Puri a bhaji, ktoré pozostáva väčšinou len z cibule, zemiak sa nájde málokedy. Čiže na spôsob - raňajky chudobnejších.


puri bhaji z ulice



puri bhaji z ulice




Ako to robim ja (mokra verzia). 




CO POTREBUJETE (asi na 3 porcie):

3 velke zemiaky 
voda 
sol 

olej 
1 lyzicka horcicnych semien 
1 lyzicka urid dalu 
1 lyzicka channa dal 
2 susene cervene chilli papricky 
stipka asafoetida 
niekolko kari listkov 

1 lyzicka cesnakovo zazvorovej pasty 
2 pozdlz prekrojene zelene chilli papricky 
1 velka cervena cibula 
1/2 lyzicky cukru

1/4 lyzicky kurkumy 
sol podla potreby 

1 lyzicka citronovej stavy 
hrst cerstvej koriandrovej vnate 



AKO POSTUPOVAT: 

Zemiaky ocistime a prekrojime na 1/4. Dame do hrnca, zalejeme vodou, osolime a varime do rozvarenia. Nescedime. Odlozime do dalsieho pouzitia spolu s vodou, v ktorej sa varili. 


V panvici (kadhai) zohrejeme asi 2 lyzice oleja, pridame horcicne semienka a nechame ich prasknut. Ohen zmiernime, pridame asafoetida, urid dal, channa dal, kari listky a susene chilli papricky a chvilku poprazime. 



Dalej pridame cesnakovo zazvorovu pastu, zelene chilli papricky, cukor a nadrobno nasekanu cibulu. Restujeme, kym cibula nezmeni farbu. 



Potom pridame kurkumu, dochutime solou podla potreby (zemiaky sa varili v slanej vode a tu pouzijeme, tak pozor na dosolenie) a chvilku restujeme. 



Pridame rozvarene zemiaky s trochou vody, v ktorej sa varili (tu si pridame postupne podla potreby). Trocha ich popucime pri premiesani, panvicu zakryjeme a bhaji varime 5 minut na mierno. Pridame citronovu stavu, koriandrovu vnat a premiesame. Minutku este prejdeme varom a odstavime z ohna. Vysledne jedlo je skor ako husta omacka.




Podavame s plackami Puri (na ranajky).






7 komentárov:

  1. Od tohto receptu som necakala vela, vzhladom na jednoduche suroviny, ale vysledok bol prijemnym prekvapenim. Ked sa este posype syrom, je to uplna lahodka!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na tieto ranajky nedam dopustit, bolo to to prve najlepsie jedlo ake som v Indii ochutnala pocas prvych dni pobytu, ked mi ryza liezla uz usami von :) Miesto ranajok som ho vtedy jedavala aj na obed.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A ja si pokojne davam aj na veceru, je to naozaj skvele :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ujela mi ruka s chilli,tak jsem dala kokos.mleko na zjemneni..pali to porad jak cert,ale je to vynikajici!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vyzera to chutne aj ten zakladny recept a suroviny na taketo indicke jedla si postupne dokupujem, este mi chyba kurkuma a kari listky. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  6. kari listky by sa mali dat zohnat susene, kurkuma asi aj bezne v potravinach, keby bol problem nieco konkretne zohnat, mozete sa spytat na stene mojej facebookovej stranky ludi, urcite sa najde niekto, kto poradi.

    OdpovedaťOdstrániť