piatok 4. októbra 2013

Rybie karí s kokosovým mliekom / Fish curry with coconut milk

Nedávno u nás v potravinách otvorili nový obchodík s mäsom. Obchodík sa volá Deligh a predávajú tam mäso od miestnych chovateľov - farmárov a rybárov. Všetko je čerstvé, mäso leží v ľade, udržujú tam čistotu, takže som zatiaľ nadmieru spokojná. Majú dobrý výber rýb a morských živočíchov, baranie mäso, ktoré väčšinou majú už nakrájané ako "curry cuts" alebo mi ho na požiadanie posekajú a urobia "kheema". Kuracie mäso majú naporcované, kura vcelku môžem kúpiť buď bez kože alebo s kožou a mávajú aj čerstvé pečene, z ktorých robím dobrú domácu paštétu. Okrem iného tam majú aj konvektomat, mäso grilujú a predávajú už hotové.


Photo-0012


Photo-0008


Photo-0009


Photo-0015
ujo cisti kusky, ktore som si vybrala



Včera som kúpila "black pomfret", pekné kúsky som vysmažila v korenenom obale pre manžela a v trojobale pre deti a z tých menej pekných som pripravila toto karí.




22rybie kari 016



ČO POTREBUJETE:

niekoľko menej pekných kúskov ryby (hlava, chvost...) / few nice pieces of the fish + head and tail
1 - 2 lyžice ghi / 1 to 2 tbsp of ghee
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien / 1/2 tsp brown mustard seeds 
niekoľko semienok senovky gréckej / few fenugreek seeds
niekoľko karí lístkov / few curry leaves 
1 veľká červená cibuľa / 1 big red onion
1/2 lyžičky strúhaného cesnaku / 1/2 tsp freshly grated garlic 
1/2 lyžičky strúhaného zázvoru / 1/2 tsp freshly grated ginger 
2 lupienky Kokum (Kokum je okyslovadlo, miesto neho sa dá použiť citrónová šťava) / 2 pieces of Kokum (kokum adds acidity to curry, as a substitute you can use lemon juice)
troška vody na namočenie Kokum / water to soak Kokum
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)
1/2 lyžičky mletého koriandru / 1/2 tsp coriander powder 
1/2 lyžičky mletého pálivého chilli korenia / 1/2 tsp chilli powder 
soľ / salt
100 - 150ml kokosového mlieka / 100 to 150ml of coconut milk



22rybie kari 026



AKO POSTUPOVAŤ:

Kúsky ryby umyjeme. / Clean the fish pieces.

V hrnci rozpálime ghi. Pridáme horčičné semienka a semienka senovky gréckej. Chvíľku opražíme, aby praskli a zavoňali. / Heat the ghee in the pot. Add mustard seeds and fenugreek seeds. Fry them for a minute, allow them to release its aroma.

22rybie kari 002


Potom pridáme karí lístky, ktoré ihneď prasknú. / Then add curry leaves and let them crack.

22rybie kari 003


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, strúhaný zázvor a strúhaný cesnak a opražíme na miernom ohni, pomaly, kým cibuľa nezmäkne. / Add chopped onion, ginger, garlic and fry on low heat until onion is soft. 

22rybie kari 005


Ďalej pridáme mletú kurkumu, mletý koriander a chilli korenie. Premiešame. / Add turmeric, coriander powder and chilli powder. Stir.

22rybie kari 011



Potom pridáme lupienky Kokum, ktoré sme si pred tým na 30min. namočili vo vode. Premiešame. / Then add kokum which was soaked for 30min in water. Stir.


22rybie kari 013


Pridáme kúsky ryby, soľ a kokosové mlieko, opatrne premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni 10 minút povaríme. Nemiešame, aby sme "nerozbili" kúsky ryby. / Add fish pieces, salt and coconut milk, stir gently and cook covered on low heat for 10min.

22rybie kari 015


Podávame s ryžou. / Serve with rice. 

3 komentáre:

  1. velmi chutné, jsem nadšená....i mí přátelé
    váš blog se šíří velmi hekticky,jen tak dál

    OdpovedaťOdstrániť