Nedávno u nás v potravinách otvorili nový obchodík s mäsom. Obchodík sa volá Deligh a predávajú tam mäso od miestnych chovateľov - farmárov a rybárov. Všetko je čerstvé, mäso leží v ľade, udržujú tam čistotu, takže som zatiaľ nadmieru spokojná. Majú dobrý výber rýb a morských živočíchov, baranie mäso, ktoré väčšinou majú už nakrájané ako "curry cuts" alebo mi ho na požiadanie posekajú a urobia "kheema". Kuracie mäso majú naporcované, kura vcelku môžem kúpiť buď bez kože alebo s kožou a mávajú aj čerstvé pečene, z ktorých robím dobrú domácu paštétu. Okrem iného tam majú aj konvektomat, mäso grilujú a predávajú už hotové.
ujo cisti kusky, ktore som si vybrala |
Včera som kúpila "black pomfret", pekné kúsky som vysmažila v korenenom obale pre manžela a v trojobale pre deti a z tých menej pekných som pripravila toto karí.
ČO POTREBUJETE:
niekoľko menej pekných kúskov ryby (hlava, chvost...) / few nice pieces of the fish + head and tail
1 - 2 lyžice ghi / 1 to 2 tbsp of ghee
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien / 1/2 tsp brown mustard seeds
niekoľko semienok senovky gréckej / few fenugreek seeds
niekoľko karí lístkov / few curry leaves
1 veľká červená cibuľa / 1 big red onion
1/2 lyžičky strúhaného cesnaku / 1/2 tsp freshly grated garlic
1/2 lyžičky strúhaného zázvoru / 1/2 tsp freshly grated ginger
2 lupienky Kokum (Kokum je okyslovadlo, miesto neho sa dá použiť citrónová šťava) / 2 pieces of Kokum (kokum adds acidity to curry, as a substitute you can use lemon juice)
troška vody na namočenie Kokum / water to soak Kokum
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)
1/2 lyžičky mletého koriandru / 1/2 tsp coriander powder
1/2 lyžičky mletého pálivého chilli korenia / 1/2 tsp chilli powder
soľ / salt
100 - 150ml kokosového mlieka / 100 to 150ml of coconut milk
AKO POSTUPOVAŤ:
Kúsky ryby umyjeme. / Clean the fish pieces.
V hrnci rozpálime ghi. Pridáme horčičné semienka a semienka senovky gréckej. Chvíľku opražíme, aby praskli a zavoňali. / Heat the ghee in the pot. Add mustard seeds and fenugreek seeds. Fry them for a minute, allow them to release its aroma.
Potom pridáme karí lístky, ktoré ihneď prasknú. / Then add curry leaves and let them crack.
Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, strúhaný zázvor a strúhaný cesnak a opražíme na miernom ohni, pomaly, kým cibuľa nezmäkne. / Add chopped onion, ginger, garlic and fry on low heat until onion is soft.
Ďalej pridáme mletú kurkumu, mletý koriander a chilli korenie. Premiešame. / Add turmeric, coriander powder and chilli powder. Stir.
Potom pridáme lupienky Kokum, ktoré sme si pred tým na 30min. namočili vo vode. Premiešame. / Then add kokum which was soaked for 30min in water. Stir.
Pridáme kúsky ryby, soľ a kokosové mlieko, opatrne premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni 10 minút povaríme. Nemiešame, aby sme "nerozbili" kúsky ryby. / Add fish pieces, salt and coconut milk, stir gently and cook covered on low heat for 10min.
Podávame s ryžou. / Serve with rice.
zajimavy recept
OdpovedaťOdstrániťvelmi chutné, jsem nadšená....i mí přátelé
OdpovedaťOdstrániťváš blog se šíří velmi hekticky,jen tak dál
Som velmi rada, ze vam chutilo :) Dakujem!
Odstrániť