nedeľa 31. mája 2015

Falguni dal / Dal with green peas

Falguni dal




ČO POTREBUJETE:

1/2 hrnčeka červenej lúpanej šošovice / 1/2 cup split masoor dal
1/2 hrnčeka mrazeného hrachu / 1/2 cup frozen green peas
voda podľa potreby / water as needed 

olej alebo ghee / oil or ghee
1/2 lyžičky černušky siatej (kalonji) / 1/2 tsp kalonji
1 veľká červená cibuľa / 1 big red onion 
1 zelená chilli paprička / 1 green chilli
1/2 lyžičky mletého chilli korenia / 1/2 tsp chilli powder
soľ / salt
1/2 lyžičky garam masala / 1/2 tsp garam masala 
čerstvá koriandrová vňať / fresh coriander leaves 


Falguni dal



AKO POSTUPOVAŤ:

Šošovicu prepláchneme, dáme do hrnca a uvaríme vo vode tak, aby sa rozvarila. Odložíme bokom do daľšieho použitia. V druhom hrnci privedieme vodu k varu, pridáme hrach a oheň vypneme. Hrniec zakryjeme pokrievkou a hrach v horúcej vode necháme asi 15 minút. Potom scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia. / Rinse masoor dal, put it in the pot, add water and cook masoor until it's soft. Keep aside. In another pot bring water to boil. Add green peas, switch off the heat, cover the pot and leave it like that for 15min. Strain and keep aside. 

V hrnci zohrejeme olej alebo ghee. Pridáme černušku a necháme pol minúty na miernejšom ohni restovať. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. / Heat oil or ghee in a pot. Add kalonji and leave it for half a minute on low heat. Add finely chopped onion and fry on low heat until onion is soft. 

Falguni dal


Potom pridáme chilli papričku, mleté chilli korenie a oblanšírovaný hrach. Na miernom ohni restujeme asi 2 minúty. / Add green chilli, chilli powder and strained green peas.

Falguni dal


Ďalej pridáme uvarenú šošovicu, soľ a vodu podľa potreby, aby vznikol hustejší dal. 3 minúty dal povaríme. / Add cooked masoor dal, salt and water as required.  It needs to have dal consistency, not like a soup, not too thick. Cook it for 3min.

Falguni dal


Nakoniec pridáme garam masala, nasekanú koriandrovú vňať, prejdeme dal varom a odstavíme z ohňa. Necháme ho chvíľku odpočívať pod pokrievkou. / Finally add garam masala, chopped coriander leaves and heat through. Remove the pot from the heat and let the dal rest for a while. Keep it covered.

Falguni dal


Podávame s Chapati. / Serve with Chapatis. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára