piatok 5. júna 2015

Zapekaný karfiol alebo brokolica / Cauliflower (or broccoli) au gratin

zapekany karfiol


ČO POTREBUJETE:

1 menší karfiol
vodu na jeho predvarenie

2 vajíčka
asi 2-3 lyžice mlieka
1 plná lyžička hladkej múky
1/4 lyžičky mletého muškátového orieška 
soľ

maslo
strúhanka


zapekany karfiol



AKO POSTUPOVAŤ:

Karfiol vo vode 10 minút predvaríme (alebo uparíme, ako som bola upozornená, aby sa z neho neodstránilo to najlepšie varením). Potom ho scedíme a mierne roztlačíme. Nie celkom, aby zostali nejaké ružičky aj neporušené. Preložíme ho do zapekacej misky, ktorú sme potreli maslom. 

V miske rozmiešame vajíčka s mliekom, múkou, orieškom a soľou. Týmto prelejeme karfiol v zapekacej miske. Posypeme strúhankou a poukladáme plátky masla. 

Karfiol pečieme v predohriatej rúre na 180st., 40 minút. 

zapekany karfiol


Podávala som so zemiakovým pyré a naloženou cvikľou


🥦 🥦 🥦


Recept na brokolicu som trocha vylepšila a všetkým nám chutil ešte viac než takto zapečený karfiol.


Zapekana brokolica



ČO POTREBUJETE:

1 menšiu brokolicu
vodu na jej uvarenie 


2 vajíčka
4 lyžice sladkej smotany 
1 plochá lyžička hladkej múky
1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
trocha mletého čierneho korenia
soľ

maslo
strúhanka
mleté mandle



AKO POSTUPOVAŤ:

Brokolicu vo vode 10 minút predvaríme. Potom scedíme a mierne roztlačíme. Nie celkom, aby zostali nejaké ružičky aj neporušené. Preložíme ju do zapekacej misky, ktorú sme potreli maslom. 

V miske rozmiešame vajíčka so smotanou, múkou, orieškom, čiernym korením a soľou. Týmto prelejeme brokolicu v zapekacej miske. Posypeme najprv mletými mandľami, potom strúhankou, poukladáme plátky masla. 

Zapekana brokolica

Brokolicu pečieme v predohriatej rúre na 180st., 40 minút. 



🥦 🧀 🥦


Alebo takto celkom jednoducho:





Na spodok pekáčika dať trocha sladkej smotany, aby pokryla dno, uložiť surovú na kúsky rozrobenú brokolicu, troška osoliť  a troška dať mleté čierne korenie. Posypať syrom, potom strúhankou. Na vrch položiť plátky masla a piecť na 180st asi 30min. Podávať so zemiakmi a uhorkovým šalátom alebo cviklou. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára