nedeľa 21. júna 2015

Paradajkovo - cesnakový dal / Tomato garlic dal

Paradajkovo - cesnakovy dal



ČO POTREBUJETE:

100ml Toor dal / 100ml toor dal
50ml moong dal / 50ml moong dal
voda / water
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)
soľ / salt

Tadka:
ghee / ghee
3 strúčiky cesnaku / 3 garlic cloves 
2 väčšie paradajky / 2 big tomatoes 
1/2 lyžičky horčičného semienka / 1/2 tsp brown mustard seeds 
1-2 zelené chilli papričky / 1 to 2 green chillies 
niekoľko karí lístkov / few curry leaves 


Paradajkovo - cesnakovy dal


AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal aj moong dal prepláchneme vodou, dáme do hrnca, zalejeme vodou, aby bola hladina asi 5cm nad dalom, pridáme kurkumu, soľ a uvaríme domäkka - rozvaríme. Ak by sa voda vyvarila, pridáme po troche vriacu vodu. Výsledný dal je krémový. / Rinse toor dal and moong dal with the water. Put both dals in the pot, add water (water level 5cm above the dal), add turmeric, salt and bring it to boil. Then reduce the heat and cook it until dals are soft. If water evaporates add some boiling water and continue cooking. Pulses should be soft and creamy.

V druhom hrnci si pripravíme tadka. Zohrejeme ghee, pridáme horčičné semienko, chilli papričky a karí lístky a necháme ich prasknúť. Potom pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a nadrobno nakrájané paradajky. Na miernejšom ohni restujeme, kým paradajky celkom nezmäknú. Do tadka vylejeme uvarené strukoviny, premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. / Heat ghee in smaller pot. Add mustard seeds, green chillies and curry leaves and let them crack. Then add finely chopped garlic and chopped tomatoes. Sauté on low heat until tomatoes are soft. Add cooked dal into this, stir well, heat through and removed from the heat. 

Paradajkovo - cesnakovy dal


Dal môžeme podávať s dusenou ryžou alebo chapati, ale ja tento dal mám najradšej miesto polievky. Naložím si do misky, pridám trocha ghee, premiešam. Dobrú chuť! / Serve with rice (the dish is called Dal chawal) or as Slovak you can have it just like that, instead of the soup. Pour some dal into a bowl, add 1 tsp of ghee and mix. Bon appetite!

2 komentáre:

  1. Miska,citala som,ze kurkuma je lieciva,ale organizmus ju spravne vyuzije len vtedy,ked pridame cierne korenie.Aky mas na to nazor ty?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie som v tomto smere odbornik a nedovolim si oponovat. Ale kurkuma ma dezinfekcne ucinky a je velmi dobra na travenie. Inak by som musela vsade davat cierne korenie, lebo kurkumu pouzivam takmer vsade :)

      Odstrániť