ČO POTREBUJETE (asi na 2 porcie):
100ml Toor dal
voda
na Tadka:
2 lyžice tekutého ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
1/4 lyžičky asafoetida (hing)
niekoľko karí lístkov
1 červená cibuľa
6 strúčikov cesnaku
soľ
1/2 lyžičky jaggery (alebo cukru)
1 väčšia paradajka
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
čerstvá koriandrová vňať
pri servírovaní:
ghee
citrónová šťava
AKO POSTUPOVAŤ:
Toor dal prepláchneme vodou, dáme do hrnca, pridáme bobkový list, zalejeme vodou a uvaríme takmer domäkka. (Ak sa nám voda vyvarí, pidáme vriacu vodu a naopak ak jej bude veľa, necháme ju vyvariť na silnom ohni, keď dal pridáme k tadka a budeme ho dovárať.)
V druhom hrnci zohrejeme ghee, pridáme rímsku rascu, horčičné semienko a asafoetida a necháme ich prasknúť. Pridáme karí lístky a necháme prasknúť.
Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, soľ a jaggery (alebo cukor) a restujeme na miernom ohni domäkka.
Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme domäkka. Pridáme kašmírske chilli korenie, kurkumu a opäť restujeme asi 3 minúty.
Pridáme uvarený toor dal a premiešame, nesmie to byť kaša, dal je skôr ako hustejšia polievka.
Vmiešame nasekanú koriandrovú vňať a toor dal dovaríme domäkka.
Podávame s ryžou (ja si to kľudne dám aj len tak ako polievku), preliate lyžičkou ghee a pokvapkané šťavou z citróna.
Dal je jedným z hlavných jedál na Thali.