nedeľa 21. júna 2015

Paradajkovo - cesnakový dal

Paradajkovo - cesnakovy dal



ČO POTREBUJETE:
100ml Toor dal
50ml moong dal
voda
1/3 lyžičky mletej kurkumy
soľ

Tadka:
ghee
3 strúčiky cesnaku
2 väčšie paradajky
1/2 lyžičky horčičného semienka
1-2 zelené chilli papričky 
niekoľko karí lístkov 


Paradajkovo - cesnakovy dal


AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal aj moong dal prepláchneme vodou, dáme do hrnca, zalejeme vodou, aby bola hladina asi 5cm nad dalom, pridáme kurkumu, soľ a uvaríme domäkka - rozvaríme. Ak by sa voda vyvarila, pridáme po troche vriacu vodu. Výsledný dal je krémový.

V druhom hrnci si pripravíme tadka. Zohrejeme ghee, pridáme horčičné semienko, chilli papričky a karí lístky a necháme ich prasknúť. Potom pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a nadrobno nakrájané paradajky. Na miernejšom ohni restujeme, kým paradajky celkom nezmäknú. Do tadka vylejeme uvarené strukoviny, premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa.

Paradajkovo - cesnakovy dal


Dal môžeme podávať s dusenou ryžou alebo chapati, ale ja tento dal mám najradšej miesto polievky. Naložím si do misky, pridám trocha ghee, premiešam. Dobrú chuť!

2 komentáre:

  1. Miska,citala som,ze kurkuma je lieciva,ale organizmus ju spravne vyuzije len vtedy,ked pridame cierne korenie.Aky mas na to nazor ty?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie som v tomto smere odbornik a nedovolim si oponovat. Ale kurkuma ma dezinfekcne ucinky a je velmi dobra na travenie. Inak by som musela vsade davat cierne korenie, lebo kurkumu pouzivam takmer vsade :)

      Odstrániť