nedeľa 21. júna 2015

Paradajkovo - cesnakový dal / Dal with tomatoes and garlic



ČO POTREBUJETE (asi na 2 porcie):

100ml Toor dal
voda

na Tadka:
2 lyžice tekutého ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce 
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka 
1/4 lyžičky asafoetida (hing)
niekoľko karí lístkov 
1 červená cibuľa 
6 strúčikov cesnaku
soľ
1/2 lyžičky jaggery (alebo cukru)
1 väčšia paradajka

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia


pri servírovaní:
ghee
citrónová šťava





AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal prepláchneme vodou, dáme do hrnca, pridáme bobkový list, zalejeme vodou a uvaríme takmer domäkka.  (Ak sa nám voda vyvarí, pidáme vriacu vodu a naopak ak jej bude veľa, necháme ju vyvariť na silnom ohni, keď dal pridáme k tadka a budeme ho dovárať.)

V druhom hrnci zohrejeme ghee, pridáme rímsku rascu, horčičné semienko a asafoetida a necháme ich prasknúť. Pridáme karí lístky a necháme prasknúť. 

Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, soľ a jaggery (alebo cukor) a restujeme na miernom ohni domäkka. 

Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme domäkka. Pridáme kašmírske chilli korenie, kurkumu a opäť restujeme asi 3 minúty.

Pridáme uvarený toor dal a premiešame, nesmie to byť kaša, dal je skôr ako hustejšia polievka.

Vmiešame nasekanú koriandrovú vňať a toor dal dovaríme domäkka. 

Podávame s ryžou (ja si to kľudne dám aj len tak ako polievku), preliate lyžičkou ghee a pokvapkané šťavou z citróna. 

Dal je jedným z hlavných jedál na Thali.