pondelok 28. augusta 2017

Pach dalinchi amti (Dal z piatich strukovín) / Dal with 5 types of legumes

Pach dalinchi amti



ČO POTREBUJETE:

1/3 hrnčeka toor dal / 1/3 cup toor dal
1/3 hrnčeka moong dal / 1/3 cup moong dal
1/4 hrnčeka červenej lúpanej šošovice / 1/4 cup split masoor dal
1 lyžica channa dal / 1 tbsp channa dal
1 lyžica urid dal / 1 tbsp urid dal

4ks kokum / 4 kokums
1 lyžička jaggery / 1 tsp palm sugar (jaggery)
soľ / salt
štipka asafoetida / pinch of asafoetida (hing)
3 zelené chilli papričky / 3 green chillies

tadka / for tempering:
ghee / ghee
1/2 lyžičky horčičných semienok / 1/2 tsp brown mustard seeds
niekoľko karí lístkov / few curry leaves 
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)
1 červená cibuľa / 1 red onion 
hrsť čerstvej koriandrovej vňate / handful of coriander leaves 


Pach dalinchi amti



AKO POSTUPOVAŤ:

Strukoviny prepláchneme a namočíme na 1 hodinu. Kokum namočíme v teplej vode. Strukoviny dáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme domäkka. / Rinse the pulses, soak in the water for about an hour. Soak kokums in hot water. Put pulses into the pot, add enough water to cover them and cook them until they are soft. 

Pach dalinchi amti


Keď sú strukoviny uvarené, pripravíme si tadka. V druhom hrnci zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienko a necháme ho prasknúť. Pridáme karí lístky, kurkumu a lístky necháme prasknúť. Potom pridáme chilli papričky a nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. Tadka pridáme k uvareným strukovinám. / When pulses are cooked, prepare tadka. In different pot heat ghee. Add mustard seeds and let them crack. Add curry leaves, turmeric and let leaves crack. Add chillies and finely chopped onion, fry on low heat until the onion is soft. Add this tadka into the pot with cooked pulses.

Dal znova privedieme k varu, osolíme, pridáme asafoetida a namočené kokum spolu s vodou, v ktorej bolo namočené. Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, povaríme ešte 5 minút a odstavíme z ohňa. / Bring dal to boil, add salt, asafoetida and soaked kokums (along with the water where kokum was soaked). Add chopped coriander leaves  and cook for another 5min. Remove from the heat.

(Kokum slúži ako okysľovadlo, môžete ho nahradiť citrónovou šťavou.) / (Kokum adds acidic flavor to the dal, you can substitute with lemon juice. )

Pach dalinchi amti


Podávame s ryžou, pokvapkané citrónom a preliate lyžičkou ghee. / Serve with rice, drizzled with lemon juice and 1 tsp of ghee.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára