piatok 18. februára 2022

"Mexický" guláš / "Mexican" goulash


ČO POTREBUJETE (na asi 3 porcie):

500g kuracích pŕs / 500g chicken breasts 

(najlepšie je použiť hovädzie zadné, ale keďže muž je hinduista,  zvolila som kuracie) / (it's better to use beef, but my husband is Hindu and we don't eat beef in our house)


3 veľké červené cibule / 3 big red onions

3 cesnaky / 3 garlic cloves 

1 lyžica múky (nie kopcom) / 1 tbsp flour (not fully loaded)


soľ / salt

1/4 lyžičky mletého čierneho korenia / 1/4 tsp black pepper powder 

1/4 lyžičky chilli korenia / 1/4 tsp chilli powder 

1/2 lyžičky mletej rasce / 1/2 tsp ground caraway seeds 

3 lyžice paradajkového pyré / 3 tbsp tomato puree


voda ( alebo vývar) podľa potreby / water (or stock) as needed 

100ml mrazeného hrachu / 100ml frozen peas

1 plochá lyžička sušeného majoránu / 1 flat tsp dry marjoram 

parmezán / parmesan cheese



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej (alebo bravčovú masť) a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a popražíme ju na miernom ohni, pomaličky domäkka. / Heat oil (or lard) in the pot. Add finely chopped onions and fry it on low heat, slowly until it's soft.


Pridáme mäso nakrájané na menšie kúsky (ako na guláš) a necháme ho zatiahnuť. Premiešavame. / Add clean, cut meat and sauté until it changes color. Stir often.



Potom ho poprášime múkou a premiešame. / Dust with the flour and mix well.


Pridáme soľ, mleté čierne korenie, mletú papriku, chilli korenie, mletú rascu, nastrúhaný 2 cesnaky a paradajkové pyré (pretlak). Povaríme 2 minútky na miernom ohni. / Add salt, black pepper powder, paprika powder, chilli powder, ground caraway seeds, grated 2 garlic cloves and tomato puree. Mix well and cook on low heat for 2min.



Pridáme vodu (alebo vývar) premiešame a varíme pod pokrievkou domäkka, asi 15min. (Ak použijeme hovädzie mäso tepelná príprava je dlhšia, asi 1 a pol až 2 hod.). Tak, aby malo gulášovú konzistenciu. / Add water (or stock), mix and cook on low heat until meat is soft, for about 15min. (If you are using beef, cooking time will be 1 and half to 2 hours) It needs to be of goulash consistency. 


Pridáme hrach, majorán a povaríme ešte 5min. / Add green peas, marjoram and cook for 5 more minutes. 


Nakoniec pridáme 1 nastrúhaný cesnak, premiešame a odstavíme z ohňa. / Finally add 1 grated garlic, stir and remove from the heat.



Podávame s ryžou a posypané nastruhaným syrom (najlepšie parmezánom). / Serve with rice and grated cheese (I didn't use parmesan, it's not available here, but I recommend it.)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára