utorok 8. februára 2022

Murgh rezala / Chicken rezala (white bengali korma)

Biela kuracia korma Bengálskej kuchyne.

 


ČO POTREBUJETE:

na pastu č.1:

veľká hrsť kešu orechov 

1 lyžica bieleho maku

horúca voda na ich namočenie


marináda:

4ks kuracích stehien

4 -5 plných lyžíc bieleho jogurtu

1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku

1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru

1/3 lyžičky mletého čierneho korenia


na pastu č.2:

3 stredne veľké cibule

voda na ich uvarenie

1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty


ďalej:

horčicový olej

1 malá palička škorice

2 zelené kardamómy

4 klinčeky

1 ázijský bobkový list

1 - 2 sušené červené chilli papričky


na dokončenie:

1 lyžička garam masala

soľ

1 lyžička cukru


na ozdobenie:

asi 6-8 blizien šafránu

troška mlieka na ich namočenie



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme kešu orechy a mak a zalejem ich vriacou vodou, len toľko, aby boli namočené. Necháme 30min postáť. Potom to dáme do mixéra a vymixujeme na pastu. Odložíme bokom do daľšieho použitia.  


Cibuľu dáme do hrnca, zalejeme vodou, vodu privedieme k varu, oheň zmiernime a cibuľu varíme 30min pod pokrievkou. Potom ju necháme vychládnuť trocha, dáme do mixéra s troškou vody, v ktorej sa varila, pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a rozmixujeme. Odložíme bokom do daľšieho použitia. 


Do väčšej misky dáme suroviny na marinádu, polovicu cibuľovej pasty a polovicu kešu-makovej pasty, dobre premiešame. Vložíme umyté stehná a dobre s marinádou premiešame. Marinujeme minimálne 6 hodín alebo cez noc. 


Na druhý deň pokračujeme. Šafrán namočíme do trošky teplého mlieka.

V kadhai zohrejeme olej. Pridáme koreniny rozpísané pod "ďalej" a necháme ich na oleji rozvoňať. 


Potom pridáme zbytok cibuľovej pasty, oheň zmiernime a restujeme asi 5 minút. 


Pridáme zbytok kešu-makovej pasty, premiešame a minútku prehrejeme. 


Pridáme namarinované kuracie stehná spolu so všetkou marinádou. 


Pridáme soľ a garam masala a premiešame. Karí privedieme k varu, oheň zmiernime a pod pokrievkou varíme 40 minút. Občas premiešame. 



Po 40 minútach pridáme cukor, karí premiešame a kadhai odstavíme z ohňa. 


Nakoniec na vrch dáme šafrán a hneď podávame. Pred servírovaním šafrán vmiešame do karí. 

Podávame s ryžou, alebo s plackami Kulcha alebo Naanom. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára