sobota 29. januára 2011

2 dni v Hyderabade (september 2007)

V septembri 2007 som s dcérkou letela na Slovensko z Hyderabadu a pricestovali sme do mesta 2 dni pred odletom. Boli sme sa pozrieť na pevnosť Golkonda a do filmového mesta Ramoji.



Pevnosť Golkonda

Pevnosť Golkonda, ruiny mesta strednej - južnej Indie a zároveň hlavného mesta starovekého kráľovstva Golkonda (1364-1512), sa nachádzajú 11 km západne od mesta Hyderabad (terajšieho hlavného mesta štátu Andhra Pradesh).

Navýznamnejším staviteľom mesta Golkonda bol Ibrahim Shah Wali Quli Qutub, štvrtý Qutub kráľ. Ibrahim nasledoval ducha svojich predkov, Qutub Shahi kráľov - rodiny staviteľov, ktorí vládli kráľovstvu Golkonda od roku 1512. Ich prvé hlavné mesto, pevnosť citadela Golkonda, bola prestavaná na obranu od vpádov Mughals zo severu. Môžete tu obdivovať dokonalý akustický systém - ak zatlieskate v hlavnej bráne pevnosti, je to počuť až na vrchole citadely, ktorá sa nachádza na vysokom žulovom kopci, alebo dômyselný systém dodávky vody. Vetranie pevnosti je jedinečné, s exotickými vzormi, ktoré boli zložito navrhnuté tak, aby chladný vánok mohol dosiahnuť interiér pevnosti a poskytnúť tak úľavu v letných mesiacoch. Pevnosť má množstvo fascinujúcich rysov.

Celý komplex pevnosti Golkonda sa rozkladá na 11 km veľkej ploche a objaviť každučký kút je naozaj náročné. Odhalíte tu krásu v mnohých pavilónoch, sálach, chrámoch, mešitách, či dokonca aj stajni. Záhrady tu už možno stratili svoju vôňu, ktorou boli známe pred 400 rokmi, ale určite stále stojí za to sa nimi poprechádzať a dať voľnosť svojej fantázii.



1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


11


12


13


14


15


16




Filmové mesto Ramoji

Filmové mesto Ramoji je svetovo najväčšie filmové štúdio o rozlohe 8,1 km2. Nachádza sa na diaľnici NH9, asi 25 km juho-východne od mesta Hyderabad.

Vo filmovom meste sa môžete priamo aj ubytovať. Je tu niekoľko luxusných hotelov. Mesto je populárnym turistickým a rekreačným strediskom, je plné záhrad, filmových ateliérov (interiérových aj exteriérových) a rôznych atrakcií pre turistov. Na prejdenie potrebujete minimálne 1 deň. Od hlavnej brány turistov odvážajú autobusy spolu so sprievodcom.

Pre viac informácií si môžete kliknúť priamo na ich stránku alebo si prečítať na Wikipédii.


Tu je niekoľko fotografií z nášho výletu . . .


1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


11


12


13






14


15


16


17




18


19


20


21


22


23


24


25


26


27






štvrtok 27. januára 2011

Cviklová nátierka / Beetroot spread



ČO POTREBUJETE:

1 stredne veľká surová cvikla
voda

3 natvrdo uvarené vajcia
2 lyžice majolky
1 lyžička horčice
soľ
mleté čierne korenie





AKO POSTUPOVAŤ:

Cvikľu umyjeme, vložíme do tlakového hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola ponorená. Stačí variť 15 minút od natlakovania hrnca. Po uvarení necháme samovoľne tlak z hrnca uniknúť (neotvárať nasilu!!). Potom cvikľu vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnutú ošúpeme a konce odkrojíme. Vychladnutú, ošúpanú cvikľu postrúhame na jemnom strúhadle. 

Pridáme uvarené a ošúpané vajíčka,  postrúhané. Pridáme horčicu a majolku a dobre vymiešame. Nakoniec dochutíme soľou (ak treba) a čiernym korením, premiešame a môžeme natrieť na chlieb. K nátierke sa hodí aj nakrájaná cibuľa.

sobota 22. januára 2011

Kuracie v cibuľovej marináde / Chicken marinated with onions




ČO POTREBUJETE:

1/2kg kuracích pŕs
soľ

na marinádu:
2 lyžice oleja
1 lyžička sušeného majoránu
1 lyžička sušenej bazalky
1 lyžička sladkej mletej papriky
mleté čierne korenie
1 lyžica medovej horčice
2 veľké červené cibule; rozmixované

horúci kurací vývar (podľa potreby)





AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme, trocha vysušíme, pokrájame na menšie kúsky a vložíme do misky. Pridáme olej, bazalku, majorán, mletú papriku a dobre premiešame. Ďalej pridáme horčicu a mleté čierne korenie a znova dobre premiešame.

Kuracie v cibuľovej marináde


Nakoniec primiešame vymixovanú cibuľu a dáme do chladničky na noc uležať.

Kuracie v cibuľovej marináde


Ráno, keď ideme variť obed si zohrejeme hlbšiu panvicu (olej už netreba pridávať, dali sme ho do marinády), mäso osolíme a spolu s marinádou na silnom ohni opečieme zo všetkých strán, asi 10min.

Kuracie v cibuľovej marináde


Zalejeme ho vývarom a na miernom ohni, pod pokrievkou varíme asi 10 až 15 minút.

Kuracie v cibuľovej marináde



Ako prílohu sme mali ryžu.



piatok 21. januára 2011

Arašidové čatní / Peanuts chutney

11IMG_0166



ČO POTREBUJETE:

1/2 hrnčeka nesolených arašidov
soľ
1 malá lyžička tamarindovej pasty

1 lyžica oleja
1 malá červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 sušená červená čili paprička

na Tadka:
1 lyžica Ghí
1/2 lyžičky horčičných semien
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky Urid dal
niekoľko karí lístkov



11IMG_0167



AKO POSTUPOVAŤ:
(obrázky prípravy sú na dvojitú dávku podľa surovín)

Na zohriatej panvici opečieme arašidy do hnedkava. Treba ich stále premiešavať, aby nezhoreli. Necháme ich vychladnúť a potom odstránime hneď šupky.

1


Potom si do panvice dáme lyžicu oleja. Pridáme cesnak, cibuľu a čili papriku a popražíme na miernom ohni do hneda. Odstavíme a necháme vychladnúť.

2


Vychladnuté arašidy a cibuľovú zmes dáme do mixéra. Pridáme troška soli, tamarindovú pastu a asi 50ml vody a vymixujeme na kašu, ktorú preložíme do misky. Podľa potreby si pridajte vodu počas mixovania, ale len po troškách.

3


Pripravíme si Tadka:
Do panvice dáme zohriať lyžicu ghí. Pridáme všetky hore uvedené suroviny a na miernom ohni opekáme, kým urid dal troška nezhnedne. Nenecháme ho príliš zhnednúť, odstavíme hneď, ako začne meniť farbu. (Ak máte slabé zuby, urid dal môžete vynechať, ten je tam dosť chrumkavý, tak nech si zub nevylomíte.)

🥜 🥜 🥜

Tadka vylejeme do čatní spolu s ghí a čatní zamiešame, aby sa to pekne spojilo.

4


Podávame napr. s plackami Dosa, plackami Uthappam, Cibuľovým (alebo iným) bhaji alebo vyprážanými Vada.


11IMG_0156




Čatní sa môže urobiť aj redšie, pridaním vody pri mixovaní. Záleží, čo uprednostňujete vy.