Zabery su robene v maji 2009, pol roka po teroristickych utokoch v Mumbai. Vidno este, ze prebiehaju nejake opravy v hornej casti hotela.
pondelok 4. júla 2011
Nie je Curry ako Karí . . .
Väčšinou poznáme pod názvom „curry“ zmes zomletých korenín, ktoré dodávajú jedlu žltú farbu a inú chuť, než na akú je slovák zvyknutý. V skutočnosti však "Curry korenie" nie je znakom indického jedla. Je to len ďalšia z mnohých zmesí - „masala“, ktorú môžete použiť na dochutenie. Karí korenie je taktiež výmysel britov, ktorí sa snažili napodobniť chuť indickej kuchyne.
Čo je teda "Karí"? Počuli ste už názov „Curry leaves“? Karí lístky pochádzajú z rastliny, ktorej odborný názov je Murraya koenigii.
Stromček môže narásť až do výšky 40-60 metrov. V indickej kuchyni sa využívajú jeho aromatické lístky najviac práve už v spomínaných „karí “ - hlavne na juhu Indie (čiže v omáčkovitých jedlách, ktoré sú určené na zvlhčenie a ochutenie ryže, ktorá je hlavnou prílohou ku karí), pri príprave Tadka (dávajú sa buď rovno na horúci olej alebo ghee, kde prasknú a okamžite cítiť ich korenisto citrónovú vôňu), ktorá sa robí na začiatku prípravy karí alebo na dokončenie karí alebo sa pridávajú počas varenia do pripravovaného jedla.
Dostupnosť tejto rastlinky na Slovensku je pravdepodobne ťažká alebo nulová, ale ak je možné si stromček zakúpiť, odporúčam vám skúsiť čerstvé „Karí“ lístky.
nedeľa 3. júla 2011
Kadhai Paneer
ČO POTREBUJETE (asi na 2 porcie):
2 väčšie červené cibule; rozmixovať na pyré
2 stredne veľké rajčiny; rozmixovať na pyré
olej
200g Paneeru
(použila som domáci, vyrobený z 1 litra plnotučného mlieka); odporúčam si Paneer urobiť deň vopred, odležaný v chladničke lepšie drží tvar a dobre sa krája
1/2 lyžičky rímskej rasce
1 zelená chilli paprička
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 plochá lyžička mletého koriandru
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 zelená paprika
1 lyžička senovky gréckej; sušené lístky
soľ
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Paneer a papriku nakrájame a odložíme bokom do daľšieho použitia.
Cibuľu a rajčiny vymixujeme na pyré, odložíme bokom do daľšieho použitia.
V kadhai (alebo v panvici) zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme rozvoňať. Pridáme chilli papričku a rozmixovanú cibuľu. Na miernom ohni restujeme/redukujeme asi 15 minút. Občas premiešame.
Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu, kurkumu, chilli korenie a mletý koriander a premiešame.
Ihneď pridáme vymixované rajčiny a restujeme asi 10 - 15 minút. Občas premiešame.
Pridáme nakrájanú papriku, senovku grécku, soľ, premiešame. Podlejeme troškou vody, hrniec zakryjeme pokrievkou a na mierno dusíme asi 10 minút. Občas premiešame.
Nakoniec pridáme nakrájaný paneer, troška popäť odlejeme vodou, premiešame; opatrne, aby sme kocky paneeru "nerozbili". 3 minútky prehrejeme pod pokrievkou.
Na záver pridáme nasekanú čerstvú koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa.
sobota 2. júla 2011
Kokosovo - pistáciové karí s krevetami
ČO POTREBUJETE:
1/2kg lúpaných, čerstvých menších kreviet
2 veľké červené cibule (alebo 3 stredne veľké)
2 stredne veľké rajčiny
olej
1 zelená chilli paprička
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
hrsť lúpaných, nesolených pistácií
200ml kokosového mlieka
1 lyžička garam masala
troška vody
soľ
koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
V hrnci zohrejeme olej a opražíme na ňom nakrájanú cibuľu.
Pridáme kurkumu, koriander a chilli papričku a premiešame.
Pridáme nakrájané rajčiny a opekáme, kým nezmäknú.
Pridáme hrsť pistácií...
... garam masala a kokosové mlieko, premiešame. Odstavíme z ohňa a necháme vychládnuť.
Vychládnutú zmes rozmixujeme na kašu. Ak by bola príliš hustá môžeme pridať do mixéra troška vody, ale nie veľa, nechceme mať z toho polievku. Omáčku vylejeme z mixéra naspäť do hrnca.
Pridáme očistené krevety, osolíme a karí privedieme k varu.
Oheň zmiernime a odokryté varíme 5 - 8 minút.
Hotové karí dochutíme nasekanou koriandrovou vňaťou.
Podávame s ryžou.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)