ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)
2 hrnčeky čerstvo nalúpaného alebo mrazeného hrášku
olej
2 väčšie červené cibule
2 väčšie paradajky
1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
2 ploché lyžice koriandrových semien
1 sušená červená chilli paprička
1/2 lyžičky mletej kurkumy
voda podľa potreby
soľ
100ml kokosového mlieka
1 lyžička garam masala
na Tadka:
ghee
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
niekoľko karí lístočkov
AKO POSTUPOVAŤ:
V hrnci zohrejeme lyžicu oleja. Pridáme chilli papričku a koriandrové semienka. Opražíme do hnedkava, aby uvoľnili vôňu. Dáme pozor, aby neprihoreli. Odložíme do misky vychládnuť. Nenechávame v tom istom hrnci, pretože by sa ďalej pražili.
Vychládnuté semienka a chilli papričku vymixujeme asi s 1 lyžicou vody na pastu a odložíme bokom do ďalšieho použitia.
V tom istom hrnci, v ktorom sme opekali semienka (neumývajte ho), zohrejeme znova trošku oleja. Pridáme nakrájanú cibuľu, nakrájané paradajky a nastrúhaný cesnak a zázvor (alebo cesnakovo zázvorovú pastu). Opekáme na miernom ohni za občasného premiešania, kým sa paradajky nerozpadávajú (môže to trvať aj 20min). Túto zmes necháme tiež trocha vychládnuť a rozmixujeme (pridáme troška vody) na pyré. Odložíme ho bokom do ďalšieho použitia.
Znova použijeme ten istý hrniec. Dáme doňho hrášok a zalejeme ho vodou tak, aby ho len pokryla, nie viac. Pridáme kurkumu a vodu privedieme k varu.
Keď sa voda začne variť, pridáme pastu z koriandrových semien a premiešame. Potom pridáme cibuľovo-paradajkové pyré a na miernom ohni varíme asi 10-15 minút. Omáčka, ktorá sa nám vytvorí musí byť hustejšia, nie vodová.
Potom pridáme kokosové mlieko, soľ a privedieme k varu. Keď sa to začne variť, pridáme garam masala. Premiešame a odstavíme z ohňa.
V menšom hrnci zohrejeme 1 lyžicu ghee. Pridáme horčičné semienka a počkáme, kým prasknú. Potom vhodíme karí lístočky, ktoré vypraskajú hneď. Toto (tadka) hneď vlejeme do hráškovej zmesi, čo nám pekne zasyčí, keď sa horúce ghee dotkne hráškovej masala.
Premiešame, necháme 10 minút odstáť zakryté. Podávame buď s dusenou ryžou alebo s Chapati.